Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja akurat kupiłem oe16 i jestem b zadowolony [jedynie sprawa z ta korozja ale myślę ze wpadka każdemu się zdarza] jego sprawność oceniam na wysoka[gdy nie miałem ocieplenia a paliłem nim w ostanie mrozy pokazał co umie]. Chodzi mi porostu czy gdzie piec 25 jest mocno przewymiarowany i ma sadze w środku i zamienić na np 23kw rbr będzie znacząco widoczna poprawa??..A co do sadzy w sezonie gdy pali się na wodę ciepła..cóż chyba każdy ma problem z piecem

Gość Novy!
Novy był u mnie i widział jak wyglądał kociołek po ponad 2 misiącach palenia i praktycznie prawie samo grzani ciepłej wody.

Do dzisiaj góra nie czyszczona :)

Nie chciałbym wyjść na mocno wyczulonego ale kolega wuwok ze swoimi lekko ironicznymi pytaniami pasuje mi na kogoś z ekipy Panów "z" -pojawienie się go w TYM wątku dotyczącym RBR-a,raczej mnie w tym utwierdza...Znam dobrze język "sfory" zawijanów i coś mi się wydaję że właśnie została wypuszczona :)

Ehh ja to mam pecha,smród Ogniwa dotarł za mną i tu...Przepraszam userów RBR-ów! :)

Gość Novy!
Ja akurat kupiłem oe16 i jestem b zadowolony [jedynie sprawa z ta korozja ale myślę ze wpadka każdemu się zdarza] jego sprawność oceniam na wysoka[gdy nie miałem ocieplenia a paliłem nim w ostanie mrozy pokazał co umie].

A kogo tutaj obchodzi jakieś badziewne Ogniwo,masz swój wątek i tam sobie zachwalaj ten szmelc.To jest watek o poważnym sprzęcie a nie byle...g

mi porostu chodzi o jedno..Czy przewymiarowany piec firmy A który ma problemy z sadza gdy zostaje zastąpiony piecem firmy B tak samo przewymiarowanym ma problemy z sadza czy problem znika...Odnośnie pieca Ojca namawiałem na Rbr gdyż miałbym porównanie ,domyślam się ze da sobie spokojnie rade..Zadaje pyt które na pewno większa cześć osób by zadało..proszę o odpowiedz i znikam z tego tematu

mi chodzi o przewymiarowane piece..konkretnie to pytanie...a co do Rbr to na pewno dobry kociołek..przed zima sam się pobawię moim piecem i może się uda poprawić to i owo

Edytowane przez wuwok

Koledzy mam pytanie widzę że część z Was ma bufory ciepła np zbigmax01 w związku z tym czy jest opłacalne instalowanie tego ustrojstwa czy wystarczy normalny zasobnik ciepła powiedzmy 160 L>Rodzina to 3 osoby dom parterowy z porothermu 30 plus na to najprawdopodobniej 15 styro powierzchnia użytkowa 150 m + Kotłownia i garaż 60 m piecyk hmmm Minertu namawia mnie na 11 ale ja oczywiście się waham :-)

Koledzy mam pytanie widzę że część z Was ma bufory ciepła np zbigmax01 w związku z tym czy jest opłacalne instalowanie tego ustrojstwa czy wystarczy normalny zasobnik ciepła powiedzmy 160 L>Rodzina to 3 osoby dom parterowy z porothermu 30 plus na to najprawdopodobniej 15 styro powierzchnia użytkowa 150 m + Kotłownia i garaż 60 m piecyk hmmm Minertu namawia mnie na 11 ale ja oczywiście się waham :smile:

Cały nadmiar mocy kotła a taki będziesz miał byłby ładowany w bufor i z niego pobierany w chwilach potrzebnych. Przez większość czasu kocioł będzie stał w podtrzymaniu nawet taki 11kW. W mrozy nawet jak założysz ten 11kW nie będzie chodził na pełnej mocy tylko wolno pykał, startował i stał startował i stał i nawet wtedy może robić produkcję sadzy, przy buforze kocioł idzie z mocą ustawioną a potem podtrzymanie i z czasami dłuższej przerwy.

W zimie brak zimnych powrotów do kotła (chociaż on się ich nie boi) bo wracają one na bufor. Cały czas ciepła woda. Tak ja mam, jedyna różnica to że kocioł jest 17kW a w zimie w mrozy paliłem na grupowym z nastawieniem mocy na 12kW. Bez problemów.

Jeżeli masz zamiar mieć kominek to ja mam z płaszczem wodnym, jeżeli się w nim pali to ciepła woda do bufora i CWU gotowa. Możesz mieć obok najmniejszego śmieciucha i takie gazety i kartony spalasz a woda ciepła do bufora :)

Jest wiele podobnych rozwiązań w których można go wykorzystać.

Minertu dobrze radzi, posłuchasz a będzie bez problemów :)

Ja akurat kupiłem oe16 i jestem b zadowolony [jedynie sprawa z ta korozja ale myślę ze wpadka każdemu się zdarza] jego sprawność oceniam na wysoka[gdy nie miałem ocieplenia a paliłem nim w ostanie mrozy pokazał co umie]. Chodzi mi porostu czy gdzie piec 25 jest mocno przewymiarowany i ma sadze w środku i zamienić na np 23kw rbr będzie znacząco widoczna poprawa??..A co do sadzy w sezonie gdy pali się na wodę ciepła..cóż chyba każdy ma problem z piecem

Ja miałem kocioł firmy "X" (nie Ogniwo ;) ), 25 kW i mega problem z czarną gąbczastą sadzą. Zamieniłem na RBR-a 11 kW i problem zniknął. U mnie powodem powstawania sadzy był przewymiarowany kocioł w którym się wędziło, a nie paliło. Teraz sadza osadza się tylko na drzwiczkach, reszta to szary pył.

Wydaję mi się, że jak zamienisz przewymiarowany na przewymiarowany, to za dużej poprawy nie uzyskasz. Jedynym słusznym wyjściem, jest dołożenie bufora i palenie z mocą nominalną.

Tak ja mam, jedyna różnica to że kocioł jest 17kW a w zimie w mrozy paliłem na grupowym z nastawieniem mocy na 12kW. Bez problemów.

Nie chcę Cię poprawiać, ale moc w grupowym jest tylko umowna, takie odniesienie dla algorytmu.

Moc zależy od ilości podawanego opału i powietrza w jednostce czasu. Tak mi się wydaje ;)

Cały nadmiar mocy kotła a taki będziesz miał byłby ładowany w bufor i z niego pobierany w chwilach potrzebnych. Przez większość czasu kocioł będzie stał w podtrzymaniu nawet taki 11kW. W mrozy nawet jak założysz ten 11kW nie będzie chodził na pełnej mocy tylko wolno pykał, startował i stał startował i stał i nawet wtedy może robić produkcję sadzy, przy buforze kocioł idzie z mocą ustawioną a potem podtrzymanie i z czasami dłuższej przerwy.

W zimie brak zimnych powrotów do kotła (chociaż on się ich nie boi) bo wracają one na bufor. Cały czas ciepła woda. Tak ja mam, jedyna różnica to że kocioł jest 17kW a w zimie w mrozy paliłem na grupowym z nastawieniem mocy na 12kW. Bez problemów.

Jeżeli masz zamiar mieć kominek to ja mam z płaszczem wodnym, jeżeli się w nim pali to ciepła woda do bufora i CWU gotowa. Możesz mieć obok najmniejszego śmieciucha i takie gazety i kartony spalasz a woda ciepła do bufora :)

Jest wiele podobnych rozwiązań w których można go wykorzystać.

Minertu dobrze radzi, posłuchasz a będzie bez problemów :)

Kominka narazie nie mam brak finansów, wiem wiem Minertu dobrze radzi ale obawa zawsze jest :-) Narazie jestem na etapie tynków i elektryki do kotłowni puściłem sobie na zapas parę lanów i kabel 9 żyłowy prądowy, od przyszłego tygodnia zaczynamy ogrzewanie praktycznie całe w podłogówce.

Kominka narazie nie mam brak finansów, wiem wiem Minertu dobrze radzi ale obawa zawsze jest :-)
Ja na początku też nie miałem a instalacja już była przygotowana do tego i nie tylko do tego :)

Jak radzą tak trzeba by zrobić a potem będziesz miał ma kogo zgonić :p Jak zrobisz po swojemu to kogo obwinisz? Na kim się będziesz wyżywał? Zadbaj o rodzinę i zostaw ich w spokoju :p:yes::):D

Nie chcę Cię poprawiać, ale moc w grupowym jest tylko umowna, takie odniesienie dla algorytmu.

Moc zależy od ilości podawanego opału i powietrza w jednostce czasu. Tak mi się wydaje ;)

Nie chce mi się rozgryzać tych ilości i czasu jednak jest różnica między ustawieniem na 8 a 12 czy więcej. Jeżeli by nie było różnicy to po co te stopnie?. Przy ustawieniu na 8kW kocioł podnosił mi temp. w czasie 2h a w ustawieniu na 12 w 1h. Nie chcę się wdawać tu w dyskusję na temat algorytmu i jego zadania. Wiem że przy poszczególnych mocach jest różnica w podaniu dawki opału i to mi wystarcza a ile na tych poszczególnych stopniach jest ? A po co mi to pamiętać? Potrzeba więcej daje więcej, potrzeba mniej daje mniej. Jak mi się nie chce dodawać czy odejmować ustawiam widełki, a jak jestem jeszcze bardziej leniwy to ustawiam automat. I co się tu rozwodzić na temat palenia? :) Ma działać i działa.

Mnie interesuje tylko jedno, ciepło w domu, ciepła woda do mycia i to że nie muszę latać do kotła i sprawdzać co tam jest w środku. Zasypane ma działać a kiedy się zasobnik wypróżni to dosypać i wybrać popiół.

Tak chciałem i tak jest :)

Dobrze dobrane sprawdza się :)

Ja na początku też nie miałem a instalacja już była przygotowana do tego i nie tylko do tego :)

Jak radzą tak trzeba by zrobić a potem będziesz miał ma kogo zgonić :p Jak zrobisz po swojemu to kogo obwinisz? Na kim się będziesz wyżywał? Zadbaj o rodzinę i zostaw ich w spokoju :p:yes::):D

co dodatkowo podciągnąć pod miejsce kominek i doprowadzićdo kotłowni ?:

Nie chce mi się rozgryzać tych ilości i czasu jednak jest różnica między ustawieniem na 8 a 12 czy więcej. Jeżeli by nie było różnicy to po co te stopnie?. Przy ustawieniu na 8kW kocioł podnosił mi temp. w czasie 2h a w ustawieniu na 12 w 1h. Nie chcę się wdawać tu w dyskusję na temat algorytmu i jego zadania. Wiem że przy poszczególnych mocach jest różnica w podaniu dawki opału i to mi wystarcza a ile na tych poszczególnych stopniach jest ? A po co mi to pamiętać? Potrzeba więcej daje więcej, potrzeba mniej daje mniej. Jak mi się nie chce dodawać czy odejmować ustawiam widełki, a jak jestem jeszcze bardziej leniwy to ustawiam automat. I co się tu rozwodzić na temat palenia? :) Ma działać i działa.

Mnie interesuje tylko jedno, ciepło w domu, ciepła woda do mycia i to że nie muszę latać do kotła i sprawdzać co tam jest w środku. Zasypane ma działać a kiedy się zasobnik wypróżni to dosypać i wybrać popiół.

Tak chciałem i tak jest :)

Dobrze dobrane sprawdza się :)

Ja to rozumiem, tylko nie chciałem żeby ktoś pomyślał, że jak ustawi moc np. 12 kW to z taką kocioł będzie pracował.

Ja mam kocioł 11 kW, a mogę w grupowym ustawić 25 kW. To tylko określa dawki i sposób pracy algorytmu.

Przy 8 kW podaje 5 razy po 5 sekund, przy 12 kW podaje 5 razy po 7 sekund, dalej nie wiem, bo nie sprawdzałem.

Nie chciałem się wymądrzać ;)

Ja to rozumiem, tylko nie chciałem żeby ktoś pomyślał, że jak ustawi moc np. 12 kW to z taką kocioł będzie pracował.

Ja mam kocioł 11 kW, a mogę w grupowym ustawić 25 kW. To tylko określa dawki i sposób pracy algorytmu.

Przy 8 kW podaje 5 razy po 5 sekund, przy 12 kW podaje 5 razy po 7 sekund, dalej nie wiem, bo nie sprawdzałem.

Nie chciałem się wymądrzać ;)

Właśnie tego nie muszę znać bo i po co? Ma działać i to tak aby było dobrze i tak robi :)

co dodatkowo podciągnąć pod miejsce kominek i doprowadzićdo kotłowni ?:
U mnie jest doprowadzone zasilanie 220V do sterownika, kabel do połączenia między sterownikiem a pompami bo mam je w kotłowni. Napisałem pompami bo mam to podłączone poprzez wymiennik (system otwarty w kominku i ciśnieniowy na kotle). Jak zadziała czujnik temp. po rozpaleniu w kominku sygnał jest do sterownika i na pompy. Po obu stronach wymiennika załączają się razem, a po spadku o histerezę się wyłączają.

Przy kominku więcej kabli nie mam.