Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej pytałem co prawda o CWU ale..To ciekawe co piszesz.Masz termostaty a pomimo tego grzejniki grzeją po zatrzymaniu pompy CO?Rozumiem że grzeją tylko wtedy gdy w pomieszczeniach temperatura jest poniżej nastawy termostatu...No bo niby jak inaczej,rozumiem że wyłączona pompa nie stanowi żadnej przeszkody dla wody ale termostat już taką znaczącą przeszkodą już jest..Więc jest tak jak pisze czy może jakieś anomalie w układzie CO..

Chyba że źle zrozumiałem a ty piszesz że masz dwie pompy i w trybie lato (grzanie CWU) woda z obiegu CWU dostaje się do obiegu CO (brak zaworu zwrotnego)...kurcze ale i tak termostaty powinny ją przecież po krótkim czasie, powstrzymać.

Tak grzejniki grzeją pomimo zatrzymania pompy CO. Nie wiem czy dobrze wyjaśnię, ale chodzi tu prawdopodobnie o efekt "przebijania" ciepłej wody z kotła, przy temp. na kotle pow. 50C. Taki sam efekt występuje w sezonie zimowym przy pracy cyklicznej pompy CO. Wiem, że inni koledzy z forum także wykorzystują ten efekt, głównie do ogrzewania łazienki poza sezonem zimowym.

Grzejniki grzeją oczywiście do temp. jaka jest nastawiona na głowicach termostatycznych.

Aby pozbyć się tego efektu w mojej instalacji przekręcam zawór czterodrogowy na przepływ tylko na powrót, bez przepływu na grzejniki.

W ubiegłym sezonie przy grzaniu tylko CWU jeden zasyp starczał mi na ok. 26 dni

Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Jestem na etapie kupna kotła i proszę o radę. Do tej pory chciałem kupić Ogniwo eko plus 25kw ale dowiedziałem się o kotle rbr i teraz już nie jestem taki pewny, że to ma być Ogniwo. Mam nowy dom 180m, podłogówka i kaloryfery, zbiornik na wodę 300l, ocieplenie poddasza na razie 150mm pomiędzy krokwie (docelowo jeszcze będzie 100mm ale na razie nie mam kasy i nie wiem kiedy będzie) zewnątrz będzie styropian 15 ale też nie wiem kiedy ze względu na brak funduszy. Myślę o rbr 17kw ale nie wiem czy da radę na taki dom jeszcze nie do końca ocieplony i nie wiem kiedy będzie skończone to ocieplanie a w sierpniu powiększy mi się rodzina i w domu będzie musiało być ciepło zwłaszcza w zimie. Proszę o radę czy może być 17kw czy lepiej rbr 23kw, a może Ogniwo 25kw

Gość Novy!
Witam wszystkich.

Jestem na etapie kupna kotła i proszę o radę. Do tej pory chciałem kupić Ogniwo eko plus 25kw ale dowiedziałem się o kotle rbr i teraz już nie jestem taki pewny, że to ma być Ogniwo. Mam nowy dom 180m, podłogówka i kaloryfery, zbiornik na wodę 300l, ocieplenie poddasza na razie 150mm pomiędzy krokwie (docelowo jeszcze będzie 100mm ale na razie nie mam kasy i nie wiem kiedy będzie) zewnątrz będzie styropian 15 ale też nie wiem kiedy ze względu na brak funduszy. Myślę o rbr 17kw ale nie wiem czy da radę na taki dom jeszcze nie do końca ocieplony i nie wiem kiedy będzie skończone to ocieplanie a w sierpniu powiększy mi się rodzina i w domu będzie musiało być ciepło zwłaszcza w zimie. Proszę o radę czy może być 17kw czy lepiej rbr 23kw, a może Ogniwo 25kw

Ogniwo stanowczo odradzam,szczególnie 25kW.Utoniesz w sadzy, o innych niespodziankach nawet nie wspominam.

Witam wszystkich.

Minertu i ja mamy 17kW na 320m2, chris też ma 17kW i potrafi dogrzewać 600m2 a ty się boisz czy twój dogrzeje? Słabo czytasz ten temat. Jak byś się cofnął do tyłu to też było napisane że w testach kocioł 11kW w testach poszedł z mocą 22kW. Dalej chcesz coś innego? Dalej ci za mało ?

A co zrobisz z kotłem który będzie sporo przewymiarowany jak docieplisz dom?

Nie masz jakiegoś kominka w domu?

Witam wszystkich.

17kW wystarczy

Dzień dobry.

Przeglądnięcie wszystkich 302 stron tego wątku jest chyba niemożliwe...

To mój pierwszy post na tym forum. Proszę o wyrozumiałość i poradę.

Sprawa wygląda tak: pomagam Mamie w remoncie kotłowni. Z piecami węglowymi nie miałem styczności poza dorzucaniem kilka razy w roku do pieca w trakcie wizyt u Rodziców, dlatego staram się dowiedzieć jak najwięcej. Może pytania nie będą mądre, ale kto pyta ten ... .

Z uwagi na liche wymiary kotłowni 3,2 x 1,5 m szukam pieca który się zmieści. Pierwszy trop to SAS, potem Defro Komfort 20 kW, a obecnie znalazłem tutaj na forum RBR.

Założenia: piec powinien mieć ruszt zastępczy (na wsi zawsze jest coś do spalenia), pracować w miarę bezobsługowo, żeby nie trzeba było latać co chwilę i dokładać węgla, pracować ciągle w okresie grzewczym, być oszczędny (wysoka sprawność) i trwały, cały układ CO powinien być w miarę prosty, tak abym to jakoś ogarnął.

RBR 17 kW pasuje idealnie do tak małego pomieszczenia i powinien sprawdzić się mocowo. Powierzchnia do ogrzania to 160m2, dom półtora piętrowy, budowany w latach 89' - 90', ściany: pustak gazobeton (taka biała pianka) + 3 cm styropian (pomiędzy pustaki) + pustak ceramiczny (KUPNO) + ostatnio ocieplenie 12 cm styropian. Do zapotrzebowania mocy dojdzie jeszcze bojler 120 dm3 na CWU. Stary piec węglowy 17 kW z powodzeniem dawał radę. Właściwie prawie zdecydowałem się na RBR, potrzebuję tylko potwierdzenia decyzji i odpowiedzi na kilka pytań.

Pierwsza sprawa: zalety RBR względem Defro. Waham się jeszcze a trochę boję się "rzemiosła" (bez urazy). A może wszyscy producenci to "rzemiosło"?

Drugie: forum o RBR założono w roku 2011. Czy te piece były produkowane wcześniej i czy występują jakieś typowe dla niech usterki?

Trzecie: Nie mogę znaleźć informacji o grubości blachy zespołu wodnego, czy w piecu występuje dużo spawów i jak te spawy są wykonywane ręcznie czy maszynowo. Wiem że sama grubość blachy to nie wszystko, ważna jest też jakość blachy. Czy ktoś z Kolegów spotkał się z nieszczelnością zespołu wodnego i po jakim czasie?

Sterowanie:

Czwarte: czy sterownik daje możliwość nastawy ręcznej parametrów ilości dodawanego paliwa, przerw pomiędzy podawaniem, nadmuchu? Czy tylko reguluje procesem w pełni automatycznie w oparciu o temp. spalin i wody? Nie chcę być całkowicie zależny od automatyki i nie mieć na nic wpływu.

Piąte: czy w zestawie w piecem jest czujnik temperatury zewnętrznej i sterowanie pokojowe z czujnikiem temp. wewnętrznej. Czy trzeba to dokupić. Czy sterownik reguluje pracę pieca w oparciu o te informacje.

Szóste: czy sterownik reguluje pracą zaworu trójdrogowego (wymieszanie wody z zasilania i powrotu) , czy trzeba dokupić jakieś sterowanie zewnętrzne? Jeśli trzeba dokupić to jakie sterowanie współpracuje ze sterownikiem pieca.

Siódme: czy serwis pieca jest w miarę mobilny i szybki?

Już nie pytam więcej, żeby się bardziej nie pogrążać...

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi.

Gość w rozterce.

Edytowane przez bila111

Dzień dobry.

...

RBR 17 kW pasuje idealnie do tak małego pomieszczenia i powinien sprawdzić się mocowo. ...

Pierwsza sprawa: zalety RBR względem Defro. Waham się jeszcze a trochę boję się "rzemiosła" (bez urazy). A może wszyscy producenci to "rzemiosło"?

Drugie: forum o RBR założono w roku 2011. Czy te piece były produkowane wcześniej i czy występują jakieś typowe dla niech usterki?

Trzecie: Nie mogę znaleźć informacji o grubości blachy zespołu wodnego, ...

Sterowanie:

Czwarte: czy sterownik daje możliwość nastawy ręcznej parametrów ...

Piąte: czy w zestawie w piecem jest czujnik t...

Szóste: czy sterownik reguluje pracą zaworu trójdrogowego (wymieszanie wody z zasilania i powrotu) ,...

Siódme: czy serwis pieca jest w miarę mobilny i szybki?...

Już nie pytam więcej, żeby się bardziej nie pogrążać...

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi.

Gość w rozterce.

Pozwoliłem sobie skrócić twoją wypowiedź aby w miarą zwięźle odpowiedzieć.

Z tego co piszesz to domek dość ciepły ale chyba nic nie czytałeś, nawet kilka ostatnich stron.

Ja bym ci radził 11kW

ad.1 Same zalety, a czy rzemiosło? Sam oceń czytając stronę producenta http://www.firmainstalco.pl/index.php?art=32

Ja swój podłączyłem w grudniu 2011r a czy nie myślisz że dałbym się wciągnąć w kupno jakiegoś kotła którego producent dopiero zaczyna się uczyć to robić?

ad.2 Na stronie producenta jest rok założenia.

ad.3 Poczytaj DTR-kę którą możesz znaleźć na stronach karoki lub Minertu:

http://karoka.eu/kategoria,3/firma-instalco

http://minertu.eu/kategoria,111/rbr-ekouniwersal

ad.4 To znowu musisz poczytać na stronie sterownika : http://ecoal.pl/

ad.5 Wszystko co jest potrzebne do sprawnego działania jest w zestawie z kotłem, jedynie dokupisz kabel aby przedłużyć podłączenie czujników.

ad.6 Jeszcze nie reguluje ale sterownik zarządza pompą mieszającą.

ad.7 Czy czytając (o ile będziesz to czytał) masz wrażenie że tu potrzeba serwisu? Producent 24/h może obserwować twój kocioł, jest zapisywana historia spalania i jego parametrów. Wszystko jak na dłoni. Producent kotła czyta ten temat na forum i wie co się dzieje, reaguje na bieżąco pprzez swoich przedstawicieli w osobach karoki i Minertu, są oni zawsze na forum i pod telefonem. Wiedziałbyś jak to wygląda jak byś przeczytał kilkanaście stron.

Poczytaj troszkę a jak czegoś nie zrozumiesz albo nie będziesz mógł znaleźć to pytaj :):p

Pozwoliłem sobie skrócić twoją wypowiedź aby w miarą zwięźle odpowiedzieć.

Z tego co piszesz to domek dość ciepły ale chyba nic nie czytałeś, nawet kilka ostatnich stron.

Ja bym ci radził 11kW

ad.1 Same zalety, a czy rzemiosło? Sam oceń czytając stronę producenta http://www.firmainstalco.pl/index.php?art=32

Ja swój podłączyłem w grudniu 2011r a czy nie myślisz że dałbym się wciągnąć w kupno jakiegoś kotła którego producent dopiero zaczyna się uczyć to robić?

ad.2 Na stronie producenta jest rok założenia.

ad.3 Poczytaj DTR-kę którą możesz znaleźć na stronach karoki lub Minertu:

http://karoka.eu/kategoria,3/firma-instalco

http://minertu.eu/kategoria,111/rbr-ekouniwersal

ad.4 To znowu musisz poczytać na stronie sterownika : http://ecoal.pl/

ad.5 Wszystko co jest potrzebne do sprawnego działania jest w zestawie z kotłem, jedynie dokupisz kabel aby przedłużyć podłączenie czujników.

ad.6 Jeszcze nie reguluje ale sterownik zarządza pompą mieszającą.

ad.7 Czy czytając (o ile będziesz to czytał) masz wrażenie że tu potrzeba serwisu? Producent 24/h może obserwować twój kocioł, jest zapisywana historia spalania i jego parametrów. Wszystko jak na dłoni. Producent kotła czyta ten temat na forum i wie co się dzieje, reaguje na bieżąco pprzez swoich przedstawicieli w osobach karoki i Minertu, są oni zawsze na forum i pod telefonem. Wiedziałbyś jak to wygląda jak byś przeczytał kilkanaście stron.

Poczytaj troszkę a jak czegoś nie zrozumiesz albo nie będziesz mógł znaleźć to pytaj :):p

Dobrze Zbyszku prawisz 11kW będzie akurat.