Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzegorz /Minertu/ to jest człowiek bardzo miły

dla klienta odda wszystko to co ma.

Bo nie hasła,nie przepisy do grzeczności go zmusił

on po prostu bardzo szczere serce ma.

Załatwi każdą sprawę jak się da.

Więc się stara tak jak może

spełnić każde twe życzenie,

no bo chce żeby klient był szczęśliwy :)

http://www.mamazone.pl/g,/media/1427511/puchar_IndexImage.jpg,b1.aspx

Nie wiem kim jesteś albo wiem ale nie mogę zatrybić :)

Dzięki.

Dziś właśnie firma MINERTU obchodzi 2-gie urodzinki :wiggle:.

Pozdrawiam ciepło.

W 2 rocznicę życzymy Grzegorzu aby płomień Firmy Minertu nigdy nie słabnął, a Twoi klienci chowały się szczęśliwie w jego cieple i blasku :)

http://angelsms.pl/img/szampan_empty.jpg

Edytowane przez dino49

Z tego co piszesz to domek dość ciepły ale chyba nic nie czytałeś, nawet kilka ostatnich stron.

Czytałem ze dwadzieścia od przodu i dwadzieścia od tyłu :)

Ja bym ci radził 11kW.

11 kW - trochę się boję, że będzie za słaby. Dlaczego? To jest stara instalacja robiona pod grawitację na rurach 2"- jednym słowem dużo wody do zagrzania, dom jest owszem ocieplony ale stoi w wilgotnej okolicy, wody gruntowe wysoko - ciągnie od podłogi na parterze, konstrukcja typu pół piętra + pół piętra+ pół..., bez odcięcia kondygnacji, z taką otwartą klatką schodową na której ciągnie jak w kominie, poza tym doradca z Defro radził mi piec 22kW.

Poza tym 11kW i 17kWmają takie same wymiary, więc nic nie zyskuję, a różnica w cenie nie jest za duża.

Czy można przestawić w sterowniku moc kotła? To może być rozwiązanie na przewymiarowany kocioł. Podajnik powinien podawać trochę mniejszą ilość paliwa. Czy dobrze kombinuję?

Ja swój podłączyłem w grudniu 2011r a czy nie myślisz że dałbym się wciągnąć w kupno jakiegoś kotła którego producent dopiero zaczyna się uczyć to robić?

To jest rekomendacja.

ad.2 Na stronie producenta jest rok założenia.

Nie chodzi mi o rok założenia firmy, tylko o to od jak dawna produkują te kotły - RBR, na ile jest to sprawdzona konstrukcja i czy ma jakieś typowe usterki.

ad.4 To znowu musisz poczytać na stronie sterownika : http://ecoal.pl/

Dziękuję za link, czytałem te informacje. To jak: można nastawiać ręcznie czy nie?

ad.6 Jeszcze nie reguluje ale sterownik zarządza pompą mieszającą.

Jaka jest różnica pomiędzy: zarządza a reguluje?

ad.7 Czy czytając (o ile będziesz to czytał) masz wrażenie że tu potrzeba serwisu? Producent 24/h może obserwować twój kocioł, jest zapisywana historia spalania i jego parametrów. Wszystko jak na dłoni. Producent kotła czyta ten temat na forum i wie co się dzieje, reaguje na bieżąco pprzez swoich przedstawicieli w osobach karoki i Minertu, są oni zawsze na forum i pod telefonem. Wiedziałbyś jak to wygląda jak byś przeczytał kilkanaście stron.

Jestem pod wrażeniem aktywności i zaangażowania użytkowników.

Poczytaj troszkę a jak czegoś nie zrozumiesz albo nie będziesz mógł znaleźć to pytaj

Dziękuję za odpowiedź.

Proszę o jeszcze;)

Edytowane przez bila111

Z tego co piszesz to domek dość ciepły ale chyba nic nie czytałeś, nawet kilka ostatnich stron.

Czytałem ze dwadzieścia od przodu i dwadzieścia od tyłu :)

Ja bym ci radził 11kW.

11 kW - trochę się boję, że będzie za słaby. Dlaczego? To jest stara instalacja robiona pod grawitację na rurach 2"- jednym słowem dużo wody do zagrzania, dom jest owszem ocieplony ale stoi w wilgotnej okolicy, wody gruntowe wysoko - ciągnie od podłogi na parterze, konstrukcja typu pół piętra + pół piętra+ pół..., bez odcięcia kondygnacji, z taką otwartą klatką schodową na której ciągnie jak w kominie, poza tym doradca z Defro radził mi piec 22kW.

Poza tym 11kW i 17kWmają takie same wymiary, więc nic nie zyskuję, a różnica w cenie nie jest za duża.

Czy można przestawić w sterowniku moc kotła? To może być rozwiązanie na przewymiarowany kocioł. Podajnik powinien podawać trochę mniejszą ilość paliwa. Czy dobrze kombinuję?

Ja swój podłączyłem w grudniu 2011r a czy nie myślisz że dałbym się wciągnąć w kupno jakiegoś kotła którego producent dopiero zaczyna się uczyć to robić?

To jest rekomendacja.

ad.2 Na stronie producenta jest rok założenia.

Nie chodzi mi o rok założenia firmy, tylko o to od jak dawna produkują te kotły - RBR, na ile jest to sprawdzona konstrukcja i czy ma jakieś typowe usterki.

ad.4 To znowu musisz poczytać na stronie sterownika : http://ecoal.pl/

Dziękuję za link, czytałem te informacje. To jak: można nastawiać ręcznie czy nie?

ad.6 Jeszcze nie reguluje ale sterownik zarządza pompą mieszającą.

Jaka jest różnica pomiędzy: zarządza a reguluje?

ad.7 Czy czytając (o ile będziesz to czytał) masz wrażenie że tu potrzeba serwisu? Producent 24/h może obserwować twój kocioł, jest zapisywana historia spalania i jego parametrów. Wszystko jak na dłoni. Producent kotła czyta ten temat na forum i wie co się dzieje, reaguje na bieżąco pprzez swoich przedstawicieli w osobach karoki i Minertu, są oni zawsze na forum i pod telefonem. Wiedziałbyś jak to wygląda jak byś przeczytał kilkanaście stron.

Jestem pod wrażeniem aktywności i zaangażowania użytkowników.

Poczytaj troszkę a jak czegoś nie zrozumiesz albo nie będziesz mógł znaleźć to pytaj

Dziękuję za odpowiedź.

Proszę o jeszcze;)

Pozwolę sobie odpowiedzieć.

Pogrubione pierwsze: Przyłóż się, przeczytaj troszkę więcej. To jest inwestycja na lata...

Pogrubione drugie: Kotły firmy Defro są piękne i drogie... Pomiędzy 17, a 11 zyskujesz jeden dodatkowy blok wodny. Mocy nie przestawisz, chyba, że chwilową.

Pogrubione czwarte Trzecie pominąłem. Dla niektórych głośna praca podajnika. Dla mnie to absurd.

ad.4 Można ręcznie prowadzić stera.

ad.6 Nie mylić pompy ze siłownikiem... Na tą chwilę sterownik eCoal może sterować pompą mieszającą. W planach jest jego rozbudowana wersja, z możliwością sterowania siłownika zaworów 3d, 4d

ETC...

...

Jeżeli piszesz o dużych przekrojach to tak jak byś pisał o dużym zbiorniku czyli duża pojemność wody i kumulacja ciepła. Czy sądzisz że masz podobną ilość wody do mojej którą trzeba ogrzać? Ja mam bufor 1000L do tego kilkanaście grzejników i 90m2 podłogówki. To ogrzewa 320m2 pow. mieszkalnej.

Jeżeli chodzi o wym. kotła to 11kW jest troszkę niższy. Wymiennik jest też troszkę inny.

Jeżeli pytasz o sterowanie mocą to jest taka możliwość w sterowaniu grupowym. Jest też automatyczne i ręczne. W automacie sam sterownik dobiera moc jaka jest potrzebna. W ręcznej sam dobierasz wszystkie parametry spalania. Ale po co ja o tym piszę? Aby wszystko wiedzieć to trzeba być ciekawym i wszędzie zaglądać. Jeszcze jest tak że jak ustawisz odpowiedni typ podajnika to zmieniają się dane w tabelkach i są inne parametry do ustawiania, nie wszystko widać na jednym ustawieniu. Jak poobserwujesz kilka sterowników to znajdziesz takie ustawienia jakie potrzebujesz :)

Spalanie.JPG

Co do pompy mieszającej to tutaj jest ciekawie. Jeżeli masz w układzie to można ją podłączyć pod sterownik i sam sterownik będzie sterował wg zadanej temp. w jakiej powinna się włączyć. Ja mam tak że mając podłogówkę to gniazdo jest już zajęte i funkcję pompy mieszającej przejęła pompa CWU czyli nie mam specjalnej pompy mieszającej a jedną pompę jako CWU i mieszająca. Dba ona o powrót wody do kotła aby nie była za zimna.. Napisałem że jeszcze nie reguluje a zarządza. Dlatego że dla mnie regulacja to tylko poprzez zawór xD a samo sterowanie pompy w/wył to nie jest regulacją :)

Niedługo ma pojawić się (takie zapowiedzi) nowy zmodyfikowany sterownik i on może mieć takie sterowanie zaworem xD ale o to to trzeba pytać w ES lub przedstawicieli handlowych :)

Prosisz o jeszcze? A czytałeś jeszcze to? http://esterownik.pl/forum

Jak podglądasz sterowniki to nie bój się wszędzie zaglądać, nic nie poprzestawiasz, do tego aby coś przestawić musisz być zalogowanym. Bądź ciekawy :p

Pytaj dalej, jak nie ja to pewnie ktoś zawsze ci odpowie bo nie zawsze i wszyscy na raz są przy kompie :)

bobasxx byłeś szybszy :)

Przepraszam za dociekliwość ale dlaczego wszyscy polecają mi kocioł o mocy 11kw skoro producent podaje, że ten kociołek jest na powierzchnię max. 140m a ja mam dom o powierzchni 180m. I jeszcze jedno pytanko: czy termostaty przy kaloryferach powodują jakieś problemy z ustawieniem kotła? Pozdrawiam

Przepraszam za dociekliwość ale dlaczego wszyscy polecają mi kocioł o mocy 11kw skoro producent podaje, że ten kociołek jest na powierzchnię max. 140m a ja mam dom o powierzchni 180m. I jeszcze jedno pytanko: czy termostaty przy kaloryferach powodują jakieś problemy z ustawieniem kotła? Pozdrawiam

Termostaty pomagają więc jak je masz to dobrze.

Jeżeli producent poleca takie kotły to wczytaj jeszcze przy jakim dociepleniu ma taką moc :)

Dobry wieczór.

Ponieważ to mój pierwszy post, a forum poświęcone ogrzewaniu, więc witam wszystkich ciepło. Od trzech miesięcy poszukuję kotła, początkowo bez stresu, w internecie multum ogłoszeń, dzwonię i mam. Tak myślałem, naiwny. Zaprosiłem instalatora, rzeczowa rozmowa szybko przekształciła się w marketingową rozprawę na temat zalet kotła z oferty pewnego producenta. Bez obietnicy, podziękowałem. W tym momencie zapaliła się ostrzegawcza lampka. Wyruszyłem na poszukiwania samodzielnie. Długie godziny przekopywania internetu, przyswajanie wiedzy, poznawanie opini, rozczarownia wybranymi typami kotłów, ponowne mozolne wyszukiwanie, zniechęcenie, złość, znużenie wreszcie. To tylko kocioł, pomyślałem, musi być sposób na bezstresowe zrealizowanie potrzeb. Rozwiązanie pojawiło się w tym oto wątku. Z samozaparciem przeczytałem od początku do dzisiaj. Z perspektywy godzin spędzonych z Wami, nie żałuję żadnej. Stałem się posiadaczem świetnego kotła ( rbr 11 kW ), kocioł jak kocioł, banał, jednak po tych wszystkich nieprzespanych nocach, uczucie zadowolenia i ulgi bezcenne. Nie myślę, że będę ustysfakcjonowany, wiem, że tak będzie. Wiem także, że trafiłem na wyjątkowego sprzedawcę. Teraz będzie laurka :

- kompetentny i rzetelny - każda porada poparta wiedzą i doświadczeniem,

- cierpliwy - ze spokojem tlumaczy zawiłości techniczne,

- wyrozumiały - niedorzeczne informacje uprzejmie prostuje,

- życzliwy - empatia w połączeniu z przychylnością i otwartością, osiągalny od zaraz,

- bezinteresowność - niedorzeczność z punktu widzenia prowadzonej działalności, a jednak udziela bezpłatnych porad,

- uczciwość - zwrócił nadpłacone pieniążki za przesyłkę (moja niefrasobliwość i roztargnienie).

O kim mówię?

Oczywiście o Panu Grzegorzu ! ( Minertu ).

Publicznie raz jeszcze dziękuję.

Uwaga natury ogólnej: ten gatunek ludzi jest na wymarciu. Trawestując klasyka: śpieszmy się doceniać takich ludzi, aby byli z nami jak najdłużej.

Panuje tutaj rodzinna i przyjacielska amosfera, pozwoliłem więc sobie na tak emocjonalny post.

Kociołek zamontuję na początku lipca, zdam relację i zapewne zadam kilka pytań i oczywiście otrzymam na nie odpowiedź.

Pozdrawiam.

Witam po przeczytaniu treści Monoki zrobilo mi się miło chodż treść kierowana była do minertu to ja poprzez fakt przejścia tą drogą jaką opisał monoki odczułem radość bo tę samą drogę przeszedłem co ty opisałeś monoki o sobie, siebie.Dlaczego piszę tak wylewnie bo jestem zadowolony z usług Minertu gość bardzo rzetelny miły i cierpliwy w dodatku nadtto ućiwym, miałem problem a on przyjechał doradził oraz po swięćił czas bo jestem jego klientem a km. nie mało do mnie,facet niesamowity chciałbym z nim się kiedyś napić po słowiańsku.Piszesz ,ze kociołek będzie uruchomiony póżniej i masz nadzieje , że będzie dobrze a ja ci napiszę ,że będzie bardzo dobrze ten kociołek i sterownik ma niesamowite możliwości użytkuję go już pełny rok na okrągło takie potrzeby i nie mam problemów.,.tu należy się pełny ukłon w stronę producenta.Z panem Danielem miałem miły profesjonalny i mniej zawodowy kontakt oceniając bardzo dobrze firmę.a szczególnie pracę jego ojca jako konstruktora tytana pracy i człowieka sukcesu w którym to syn pan Daniel jest kontynuatorem ojcowizny. Monoki- inspiracją mej wypowiedżi jest twój post a mianowicie to , że potrafisz syntetycznie ocenić to co cię interesuje docenić wkład pracy pracy człowieka-moje pochwały były już zawarte w postach piszesz, ze przeczytałeś wiele ale ja jestem mile zaskoczony tym ,że ty potrafisz tak ładnie i po ludzku to opisać oraz docenić-dlaczego tak piszę a mianowicie wiele klientów posiadając towar dobry i będąc zadowolonym nie wyraża swych opinii sądząc,że tak ma być.Mają racje ale to forum jest do budowaniu opinii o producencie oraz pośrednikach dającym obraz do oceny dla klienta i im więcej takich subiektywnych opinii tym lepiej dla poszukujących-witaj w gronie rbrowców -pozdrawiam wszystkich