Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam Panowie , Mam małe pytanko kupuje piec i nie wiem jaki sterownik wybrać bruli czy eCoal ? Dzięki za info

Jeśli dobrze kojarzę to dość mocno interesowałeś się pompą, co Cię skłoniło do zmiany decyzji ?

50cm, to już bezpieczna odległość, jest trochę mniej ale jak tak każdy zacznie ujmować po trochę to może być później problem :)

Powiem ci że zachować trzeba bo licho nie śpi jak to mówią ale ja jeszcze ani razu nie musiałem wyjmować ślimaka.

No ja musiałem wyjmować ślimaka i bez dziury w ścianie nie obyło się. Zbyt wąsko jest u mnie (parę cm brakowało). Jest ładne koło na wysokości ślimaka i żałożona kratka wentylacyjna żeby nie szpecić garażu :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie.

Jaki trzeba ustawić czas pracy podajnika do opróżnienia zasobnika?

Chciałbym dosypać opału i móc obserwować statystyki.

Wpisz sobie 0,34kg potem można to edytować i poprawić. Musisz to sobie sam ustalić. Zasyp (przykładowo) 50kg i obserwuj kiedy się skończy, wtedy przeliczasz. Co do statystyk to musisz po pierwsze zrobić wpis o zakupie i tam podać wszystkie dane, potem przy zasypie podasz ile kg i masz już wszystko.

Fajnie to wygląda na wykresach :)

Jedno mnie zastanawia dlaczego masz temp. powrotu większą jak zasilanie? Spróbuj skalibrować czujniki.

Nie wiem właśnie o co chodzi.

Może faktycznie trzeba skalibrować czujnik.

Dopiero wczoraj został odpalony ale jak narazie mi się podoba.

0,34 kg podaje na minutę? To trzeba by wpisać czas do opróżnienia podajnika wielokrotność 0,34?

Wczoraj wsypałem worek 25kg czyli mam czekać aż się będzie kończył i wtedy zobaczyć ile minut pracował podajnik?

Tylko co wtedy wpisać w tym czasie pracy do opróżnienia podajnika?

Dzięki Zyszku.

Wytłumaczę tak po chłopsku :)

Jak mnie pamięć nie myli to aby dopisać ilość minut w ustawieniach użytkownika trzeba ilośc wsypanego opału podzielić przez 0,33.Otrzymany wynik wklepujemy w zasyp i juz mamy przybliżony czas gotowy.(musi podajnik 1 minute popracowac aby statystyka sie ukazała)

Jak sie mylę to proszę o poprawkę :D

Edytowane przez Delphion1

Dzięki Zyszku. Wytłumaczę tak po chłopsku :) Jak mnie pamięć nie myli to aby dopisać ilość minut w ustawieniach użytkownika trzeba ilośc wsypanego opału podzielić przez 0,33.Otrzymany wynik wklepujemy w zasyp i juz mamy przybliżony czas gotowy.(musi podajnik 1 minute popracowac aby statystyka sie ukazała) Jak sie mylę to proszę o poprawkę :D
Tak właśnie jest. Potem jak ci wyjdzie jakiś podobny wynik to w statystykach można to edytować i poprawić. Tylko aby statystyki pokazywały wszystko dokładnie to wypełnia się wszystkie rubryki, a na początek wpis o zakupie groszku.

Nie wiem właśnie o co chodzi. Może faktycznie trzeba skalibrować czujnik. Dopiero wczoraj został odpalony ale jak narazie mi się podoba. 0,34 kg podaje na minutę? To trzeba by wpisać czas do opróżnienia podajnika wielokrotność 0,34? Wczoraj wsypałem worek 25kg czyli mam czekać aż się będzie kończył i wtedy zobaczyć ile minut pracował podajnik? Tylko co wtedy wpisać w tym czasie pracy do opróżnienia podajnika?
Jeżeli 25kg / 0,34 = 73 to wpisz sobie 75 i obserwuj kiedy będzie koniec. Wszystko jest zależne od wielkości groch i te czasy mogą się minimalnie różnić.

Jeżeli 25kg / 0,34 = 73 to wpisz sobie 75 i obserwuj kiedy będzie koniec. Wszystko jest zależne od wielkości groch i te czasy mogą się minimalnie różnić.

Wczoraj wsypałem 25kg tak że poczekam aż to się wypali i wsypię 50kg.

Wtedy podzielę tak jak mówisz i wpiszę.

Czyli w górnym okienku wpisać wynik dzielenia a poniżej wpisać ilość wsypanego węgla w pozycji "zasyp paliwa"

Jak na razie przy pomocy instalatora całkiem fajnie to spalanie wygląda.

Kociołek zgrabny. Zobaczymy jeszcze zimą jak się będzie sprawował :)

Czy zasługa instalatora ? może i trochę tak ale dzięki temu że zainwestowałeś w porządny sterownik to na pewno tak :)

Trzeba jeszcze podtrzymanie doregulować bo widać że ci podciąga mocno a jest to też zasługą tego co jest na ściankach i na dachu.

Dobrze wstrzeliłeś się z nadmuchem dla 8kW i jest dobrze.

Możesz mi udostępnić ster na pełnych prawach to ci to podtrzymanie doreguluję trochę albo jutro tyrknę i wytłumaczę co się z czym je :)

Podejrzewam że w zimie nie będziesz musiał podnosić max do 12-tu, poeksperymentujesz sobie jak się zrobi chłodno, może automat ci się będzie podobał.

Jak na razie to właśnie Mr. Sławek się zajął ustawieniami. Dziś wieczorem jeszcze trochę pozmieniał bo mocno przebijał temp. CO. Nawet do 64 st. Jak się sam trochę dokształcę to trochę pokombinuję. W końcu trzeba sobie trochę samemu dawać radę.

Groszek kupiłem w markecie i szału z nim nie ma ale popiół jest jak pyłek o dziwo. Przynajmniej jak na razie.

Sławek wydłużył ci tylko czas postoju podajnika w podtrzymaniu ze standardowo ustawionych 40min na 65, jeszcze będzie mało.

Czas podawania w podtrzymaniu trzeba podzielić na drobne :) zwiękdzając ilość powtórzeń i rozciągając czas między nimi a wtedy jeszcze czas pracy podajnika więcej wydłużysz żeby tych dużych podbić nie było :)

Latem zawsze są ale masz trochę za wysoko, te płytki swoje robią, mam koło siebie 3km taki kociołek to widziałem co się działo.

Płyty trzymią, komora zamknięta i każde pierdnięcie podbija temperaturkę a odbioru brak to pnie się w górę.

Jak na razie to właśnie Mr. Sławek się zajął ustawieniami. Dziś wieczorem jeszcze trochę pozmieniał bo mocno przebijał temp. .

Nie wszyscy mają tyle szczęscia żeby Sławek instalację robił, to chłopak który wie co robi.

Żeby wszyscy tak podchodzili do roboty to większość nie miałaby tu o czym pisać i niepotrzebne by było wklejanie setek zdjęć z podpisem:

zobaczcie co skopał instalator, co poprawić, czy jest dobrze :)

Na jesień poprawiał chyba blisko dwa dni w Krakowie to co kto inny spieprzył a jeszcze klientowi kosztów narobił.