Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może tak być, niewykluczam. Z wyliczeń ozc wychodziło jednak coś koło 35kW dlatego taki wybór, mury to zimna silka plus ok15 - może 18cm styro, 25cm wełny. Podłogówka plus grzejniki w piwnicy.

Zastanawiam się na buforem ciepła, dla dobra kotła.

Nie wiem co na to producent ale z tego co wiem to jest to zbędne.

Dokładnie .

Kocioł nie wymaga ochrony przed niską temperaturą powrotu.

Bufor można zastosować w celu stabilizacji pracy.

Nie łudźmy się że bufor oszczędzi nam paliwo , jak by nie było jest to kolejny element w instalacji który stygnie niestety.

Nie rozumiem twojej wypowiedzi. Możesz to rozwinąć? Chodzi o sterownik czy o kocioł? I co ma wspólnego jedno lub drugie albo wspólnie do bufora?

Pytam bo ja mam tak zrobione i chciałbym wiedzieć jak mam ponosić z tego tytułu jakieś konsekwencje.

Instalacje są różne ( z pompami, bez, z buforem, i bez, itd.) a kocioł ze sterowaniem czy bez powinien zapewnić dostarczenie powiedzmy w skrócie ciepłej wody czy do ogrzewania czy do mycia ile nam potrzeba. Jak ktoś ma sknoconą instalację to przecież producent kotła nie będzie brał odpowiedzialności za to że kocioł nie daje rady nagrzać domu czy wody. To jest już w gestii projektanta i wykonawcy ogrzewania.

To że jest to zbędne, to też jest do dyskusji. Są różne instalacje.

Czy ja mając bufor jestem przez to czegoś pozbawiony?

Nie rozumiem twojej wypowiedzi. Możesz to rozwinąć? Chodzi o sterownik czy o kocioł? I co ma wspólnego jedno lub drugie albo wspólnie do bufora?

Pytam bo ja mam tak zrobione i chciałbym wiedzieć jak mam ponosić z tego tytułu jakieś konsekwencje.

Instalacje są różne ( z pompami, bez, z buforem, i bez, itd.) a kocioł ze sterowaniem czy bez powinien zapewnić dostarczenie powiedzmy w skrócie ciepłej wody czy do ogrzewania czy do mycia ile nam potrzeba. Jak ktoś ma sknoconą instalację to przecież producent kotła nie będzie brał odpowiedzialności za to że kocioł nie daje rady nagrzać domu czy wody. To jest już w gestii projektanta i wykonawcy ogrzewania.

To że jest to zbędne, to też jest do dyskusji. Są różne instalacje.

Czy ja mając bufor jestem przez to czegoś pozbawiony?

Nie jesteś niczego pozbawiony.

W twoim przypadku bufor był strzałem w 10 co nie znaczy że do każdej instalacji jest potrzebny

Zbyszka bufor posiada 1 wężownicę do solaru, więc korzysta albo będzie korzystał z drugiego darmowego źródła energii. Wydaje mi się, że to dobre rozwiązanie, tym bardziej, że możliwe jest uzyskanie dotacji z NFOŚiGW w wysokości 45% kosztów na zakup kolektorów słonecznych .

No proszę, można i tak zamontować po najmniejszej linii kosztów :rolleyes:, Zbyszek jednak jesteś http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif :):)

Teraz to rozumiem z tą kumulacją ciepła w buforze, optymalna pojemność bufora 40 l na 1 KW mocy kociołka. Słońce prawie cały rok świeci, a ostatnio w syberyjskim mrozie słońce również świeciło. Można również dodatkowo zasilić bufor z innego źródła energii np. z kominka. Jednym słowem bez dodatkowych źródeł energii poza kociołkiem nie opłaca się mieć bufora, tak?

Edytowane przez dino49