Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do wstawiania wersalki, to wiesz Wieśku ,że nie ma miejsca :)

75max eksperymentuj ze swoim opałem i stopniowo zwiekszaj mu czas postoju aż osiagniesz optymalny wybór.Mógłbym jeszcze zwiększyc postój ale na tej wersji softu jest to niemozliwe :(

Zeszłem ponizej 2 kg na dobę i chyba to nie ostatnie słowo :)

Też zamierzam poeksperymentować z opałem.

Ten groszek który kupiłem na początku to marketowiec więc jakość nie najlepsza i nie tani.

Chyba kupię ze dwa worki miału i popróbuję. Jak jest z ustawieniami na miał w grupowym?

Podejrzyj moje :)

Potem ustaw pod siebie bo nie wszystko musi Ci pasować.

Ja paliłem w zeszłym sezonie wszystkim co tylko sie napatoczyło, włączając marketowe i czeskie brunatne wegle, oraz retopal a stosunek ceny do jakości ,najlepiej wyszedł miał 25.Ostatnio kupiłem 23 ,ale tylko dlatego ,że lepiej na składzie wygladał niż 25 i jak na razie sadzy mało i spalanie super , sam naładowałem i nie brałem pakowanego, bo wtedy dziadostwo dają i trzeba potem suszyć.

Edytowane przez Delphion1

Podejrzyj moje :)

Potem ustaw pod siebie bo nie wszystko musi Ci pasować.

Ja paliłem w zeszłym sezonie wszystkim co tylko sie napatoczyło, włączając marketowe i czeskie brunatne wegle, oraz retopal a stosunek ceny do jakości ,najlepiej wyszedł miał 25.Ostatnio kupiłem 23 ,ale tylko dlatego ,że lepiej na składzie wygladał niż 25 i jak na razie sadzy mało i spalanie super , sam naładowałem i nie brałem pakowanego, bo wtedy dziadostwo dają i trzeba potem suszyć.

Muszę poszukać jakiegoś miału tylko trafić jeszcze w miarę dobry.

Po czym poznam że jest ok?

Wiadomo żeby patrzeć czy nie mokry ale na co jeszcze zwrócić uwagę?

Nigdy nie paliłem miałem. Nawet w starym śmieciuchu.

Gość Novy!

Hej,

Chłopaki powiedzcie proszę czy nie macie wrażenia że wersja z szamotem wymaga nieco "wyższego" prowadzenia w podtrzymaniu?Chodzi o temp CO.mam wrażenie i nie tylko bo zrobiłem małą próbę że warto jednak trzymać go wyżej wykorzystując akumulowanie ciepła w opcji z szamotem.Jak trzymałem go niżej tzn.42deg przy hist .2.0deg -w podtrzymaniu wszystko jest cacy póki nie spadnie temp CO do 40deg,potem sporo opału kosztuje go podniesienie nawet o 2deg. Jest to jasne,szamot musi znów się wygrzać dlatego próbowałem podnieść mu temp CO do 45deg i skrócić przerwę w podtrzymaniu tak aby nigdy nie wchodził w grzanie.Mogłem sobie na to pozwolić bo tam gdzie stoi kocioł zużycie CWU jest niewielkie.Widać to w statystykach 6.07 godziny od 0.00-12.00 (wykres to linia pozioma ).Potem wróciłem do poprzednich ustawień.sam już nie wiem,co myślicie?

Hej,

Chłopaki powiedzcie proszę czy nie macie wrażenia że wersja z szamotem wymaga nieco "wyższego" prowadzenia w podtrzymaniu?Chodzi o temp CO.mam wrażenie i nie tylko bo zrobiłem małą próbę że warto jednak trzymać go wyżej wykorzystując akumulowanie ciepła w opcji z szamotem.Jak trzymałem go niżej tzn.42deg przy hist .2.0deg -w podtrzymaniu wszystko jest cacy póki nie spadnie temp CO do 40deg,potem sporo opału kosztuje go podniesienie nawet o 2deg. Jest to jasne,szamot musi znów się wygrzać dlatego próbowałem podnieść mu temp CO do 45deg i skrócić przerwę w podtrzymaniu tak aby nigdy nie wchodził w grzanie.Mogłem sobie na to pozwolić bo tam gdzie stoi kocioł zużycie CWU jest niewielkie.Widać to w statystykach 6.07 godziny od 0.00-12.00 (wykres to linia pozioma ).Potem wróciłem do poprzednich ustawień.sam już nie wiem,co myślicie?

U mnie jak na razie jest spalanie grupowe a to z tego co wiem jest półautomat i mogę ustawić siłę nadmuchu oraz podtrzymanie.

Ale przyznaje że jak ma z rana podgrzać wodę do 48 st. to chwilę się dźwiga i trochę opału z pewnością połyka.

Hej,

W LATO lepiej jest trzymać wyższą temp C.O na kotle.

Gość Novy!
W LATO lepiej jest trzymać wyższą temp C.O na kotle.

minertu,prowadzę dwa kotły,pomógł mi z kotłem brata (bez ceramiki) Romek.Drugi ustawiłem identycznie -mój z ceramiką.Palę gorszym opałem niż brat,mieszanka z pozostałości czecha i Chwałowic 50/50.Powiem tak.

Kocioł bez ceramiki https://esterownik.pl/remote/2645 wykresy,spalanie,perfect.

Mój z ceramiką https://esterownik.pl/remote/2479,po korekcie ustawień na wyższą CO za szybko by mówić że jest lepiej ale chyba jest racja w tym co pisałem bo wyższą temp.CO trzyma dłużej,jest to logiczne,wydaje się że warto wykorzystać budowę tego kotła i trzymać CO wyżej,znacznie wyżej.Tylko ile?Dla mnie podtrzymanie to nowość,Ogniwo paliło tyle że latem grzałem energią elektryczną.

Jak ktoś ma sugestie do ustawień to poproszę ;)

Pozdrawiam,Marek.