Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok dzieki

teraz wróciłem do domu i mnie strasznie kręciło żeby zerknąć w piec i co zobaczyłem chyba zapadnięty jest ten kopczyk czy jakoś korygować czasami podawania czy czasem postoju [ATTACH=CONFIG]200335[/ATTACH]

Panie kolego, jak dla mnie to bajka.

Chyba chcesz użytkowników innych kotłów wkur..ć i to mocno wkur..ć :)

Puszek na palniku, żadnego "zapadnięcia" ja tam nie widzę a wręcz przeciwnie jak na lato, siwy pyłek na kątowniczkach rusztu i na ściankach :)

Zajmij się żonę w sobotni wieczór a nie piecem :)

ok dzieki

teraz wróciłem do domu i mnie strasznie kręciło żeby zerknąć w piec i co zobaczyłem chyba zapadnięty jest ten kopczyk czy jakoś korygować czasami podawania czy czasem postoju [ATTACH=CONFIG]200335[/ATTACH]

niewiele się znam ale jak czytam twoje posty to albo ja jestem mało wymagający albo ty przewrażliwiony, piec chodzi, nie gaśnie, temp podajnika w normie, popiół piękny, w kotle czysto, pali mało więc co tu poprawiać? a nawet jakby 1 czy 2 cm niżej lub wyżej był ten kopczyk to co by się stało ?

ja bawiłem się z ustawieniami przez dwa tygodnie, później dałem automat i teraz sype tylko węgiel jak brakuje, planuje poprosić o pomoc w ustawieniach około listopada jak się zaczną mrozy i oszczędność w spalaniu rzędu 10-20% dzięki dobrym parametrom będzie miała sens, bo będzie to oznaczać ze 4 kg na dobe, a nie jak teraz 0,4 kg

ponawiam tylko pytanie o CZYSZCZENIE, bo szybko temat zszedł na inne tory, kto jak czym, patenty i rozwiązania

a do Wiesława pytanko: DTR jeszcze się nie zrobiła do 11stki?

pozdrawiam

Michał

Obok "wielkiego brata" czulem sie troche zagubiony...tyle pompek...rurek. Hydraulik tam potrzebowalby godzine, zeby sie w tym wszystkim polapac, a co dopiero taki "brat mniejszy" jak ja...:p:P

Post wyżej kolega poprosił aby napisać jak się czyści kocioł. Tobie pokazywałem na czym to polega. Potrafisz mu wytłumaczyć jak ja to robię i czym? Zapamiętałeś coś z tego?

Wiem że jeszcze tego nie robiłeś ale już coś widziałeś :):p:lol:

Post wyżej kolega poprosił aby napisać jak się czyści kocioł. Tobie pokazywałem na czym to polega. Potrafisz mu wytłumaczyć jak ja to robię i czym? Zapamiętałeś coś z tego?

Wiem że jeszcze tego nie robiłeś ale już coś widziałeś :):p:lol:

Owszem, ale trwalo to tak szybko, ze nie zdazylem zarejestrowac :rolleyes:

Serio: czyszczenie jest b. proste, gladkie scianki, bez zadnych wystepow temu wyjatkowo sprzyjaja. Czyszczenie praktycznie ogranicza sie do zgarniecia "nagaru" do popielnika, a stamtad razem z popiolem "na hasiok"...:) Niska kotlownia to nie problem....byle wyzsza niz kolano do komina :)

Mialo byc krotko i zwiezle, mysle ze sie udalo.

PS: nie napisalem, czym czyscic...To "cos" przypominalo motyke, tylko taka waska :) Mniej wiecej 25 X 10 cm.

Edytowane przez gmaj22

Owszem, ale trwalo to tak szybko, ze nie zdazylem zarejestrowac :rolleyes:

Serio: czyszczenie jest b. proste, gladkie scianki, bez zadnych wystepow temu wyjatkowo sprzyjaja. Czyszczenie praktycznie ogranicza sie do zgarniecia "nagaru" do popielnika, a stamtad razem z popiolem "na hasiok"...:) Niska kotlownia to nie problem....byle wyzsza niz kolano do komina :)

Mialo byc krotko i zwiezle, mysle ze sie udalo.

No ja swojego jeszcze nie czyściłem.

Może za tydzień?

Jeszcze chyba się nie bardzo zabrudził.

Ale skoro to tak krótko trwa to myślę że raz dwa i po sprawie:)

No ja swojego jeszcze nie czyściłem.

Może za tydzień?

Jeszcze chyba się nie bardzo zabrudził.

Ale skoro to tak krótko trwa to myślę że raz dwa i po sprawie:)

Masz na to czas jak przechodzi w podtrzymanie, nie musisz go wyłączać. Jak na pierwszy raz to może zejdzie ci około 5 min i będziesz się zastanawiał następne 5 czy faktycznie to już koniec :p