Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PS: nie napisalem, czym czyscic...To "cos" przypominalo motyke, tylko taka waska Mniej wiecej 25 X 10 cm.

Kol. Zbigmasz...prosze zrobic kilka krokow i zmierzyc ta "motyke"...sam jestem ciekaw, jaka mam miarke w oczach. No i pamiec...:)

Ta "motyka" to chyba w zestawie razem z kotłem.

No chyba że kolega Zbigmaz wymyślił coś innego.

A tak przy okazji.

Ten pogrzebacz do czyszczenia w zestawie nie mieści mi się między górnymi pólkami.

Tzn. między górną a dolną.

Zastanawiam się w związku z tym czym mam zgarnąć sadzę z tej dolnej do popielnika (czym?)

Pewnie trzeba będzie coś skonstruować:)

PS: nie napisalem, czym czyscic...To "cos" przypominalo motyke, tylko taka waska Mniej wiecej 25 X 10 cm.

Kol. Zbigmasz...prosze zrobic kilka krokow i zmierzyc ta "motyke"...sam jestem ciekaw, jaka mam miarke w oczach. No i pamiec...:)

Czyszczę tylko tym co dostałem w zestawie i niczym więcej, a ta "motyka to ma wymiar 15 x 2,5 cm :)

scarface26 ja tak pisałem o twoim kotle jak o swoim a mój jest deczko większy :p

niewiele się znam ale jak czytam twoje posty to albo ja jestem mało wymagający albo ty przewrażliwiony, piec chodzi, nie gaśnie, temp podajnika w normie, popiół piękny, w kotle czysto, pali mało więc co tu poprawiać? a nawet jakby 1 czy 2 cm niżej lub wyżej był ten kopczyk to co by się stało ?

Michał

Chyba przewrażliwiony jak każdy na początku :)

A co do papierów to brak wolnych mocy przerobowych.

Jest już zlecone wykonanie rysunków itd

Czyszczę tylko tym co dostałem w zestawie i niczym więcej, a ta "motyka to ma wymiar 15 x 2,5 cm :)

scarface26 ja tak pisałem o twoim kotle jak o swoim a mój jest deczko większy :p

Mój raz czyszczony na odpierdziel od zimy, też tylko tym skrobakiem z zestawu, żadnych patentów i poruszanie tą wajchą za kotłem jak to nazywacie :)

Zbigmaz w 11stkach średnio się mieści ta motyka między półki i ogólnie trochę ciężko tym operować. Klapkę podtrzymuje drugą ręką i prętem ale może ktoś ma jakieś ciekawsze patenty.

Blachę się czyści tak łatwo że chciałbym to dobrze wykonać, przez lata się mordowałem ze smołą w żeliwniaku więc tu i tak jest bajka. Na dobrą sprawę to nie wiem czy wystarczy strącić co się sięgnie i jest ok czy ma to być wykonane dokładnie i jak to się przełoży na spalanie i pracę pieca

Wczoraj wieczorem przegrzebałem troszkę.Popiół trzeba było wyrzucić po 3 tygodniach (pełna szufladka).Jak na razie mi bardzo odpowiada 11 w okresie letnim a koszty są do zaakceptowania :D :D.Taniej chyba sie nie da :D No chyba ,że solary?

Też czyszcze tylko "motyką"z zestawu i chyba nie trzeba tłumaczyć nikomu jak to robić?

Zwykle spada po oczyszczeniu temp.spalin a to oznacza,że mniej idzie w komin a więcej jest przez piec odebrane i spożytkowane.Tak na chłopski rozum:)

Edytowane przez Delphion1

Ta blacha jak ją nazywacie a ładnie brzmi "sucha pólka" nie bierze udziału w wymianie ciepła, wydłuża tylko obieg spalin w 11kW.

W 17kW w tym miejscu jest tzw. "blok wodny" i ten już odbiera ciepło.

Dużo zmniejsza się temp. spalin już po samym przewajchowaniu :) czyszczakiem kanału pionowego.

Można to szybko sprawdzić, nie czyścić góry jak już kocioł jest do czyszczenia, poruszać samym czyszczakiem i luknąć na spaliny ile zjeżdżają w dół, następnie oczyścić resztę i porównać

Pytanie trochę z innej beczki piecyk już ładnie pracuje czas się zająć zasilaniem awaryjnym teraz pytanie czy do sterownika musi być pełna sinusoida czy może być prostokąt chciałem kupić przetwornicę 12/230 i jeszcze może ktoś zna moc jaka jest potrzebna ale to juz w zasadzie mogę sobie zmierzyć miernikiem

Witaj.

Ja mam ups fideltronik bodajże 300 i zamiast fabrycznej bateryjki która starczała na 5min, podpiąłem akumulator samochodowy 12v i śmiga :).

Pompki wilo yonos.

Witaj.

Ja mam ups fideltronik bodajże 300 i zamiast fabrycznej bateryjki która starczała na 5min, podpiąłem akumulator samochodowy 12v i śmiga :).

Pompki wilo yonos.

Na takim fideltroniku u mnie sterownik nie ruszył a pompki przed tym jak zamontowałem ten kocioł działały chyba ze 4 lata. Miałem podpięty aku z samochodu. Pompki zwykłe nie jakieś oszczędne.

Wczoraj wieczorem przegrzebałem troszkę.Popiół trzeba było wyrzucić po 3 tygodniach (pełna szufladka).Jak na razie mi bardzo odpowiada 11 w okresie letnim a koszty są do zaakceptowania :D :D.Taniej chyba sie nie da :D No chyba ,że solary?

Też czyszcze tylko "motyką"z zestawu i chyba nie trzeba tłumaczyć nikomu jak to robić?

Zwykle spada po oczyszczeniu temp.spalin a to oznacza,że mniej idzie w komin a więcej jest przez piec odebrane i spożytkowane.Tak na chłopski rozum:)

Tak właśnie na chłopski rozum u mnie temp. spalin spada o około 10* C po dwukrotnym zasypie:)

taka cisza dawno o nic nie pytałem :wiggle: czy macie żar centralnie na środku palnika bo u mnie tak bardziej bliżej podajnika czy da się jakoś sprawdzić szczelność wklejenia korony dodam że jej nie ruszałem była wklejona oryginalnie i dobrze sie trzymała

Obawiam się,że ma na to wpływ za duży ciąg i za nisko wypala ci paliwo.

Prosze o opis, kto jakie ma "patenty" na wtarganie 11kW do kotlowni umieszczonej na poziomie przyziemia - drzwi dosc szerokie 90 cm. Czy mozna transportowac w calosci, bez ryzyka uszkodzenia podajnika, czy raczej odseparowac palnik z podajnikiem, kociol oraz zasobnik i po ustawieniu kotla montowac ponownie? Czy wszelkie polaczenia sa juz silikonowane fabrycznie i trzeba je niemalze "rozrywac" po to by pozniej przy montazu pomownie je kleic? Sam kociol ile wazy? Wszedzie podawana jest masa calkowita z zasobnikiem i palnikiem 410 kg.

Wiem ze mozna zwazyc sobie oddzielnie palnik, podajnik i zbiornik oraz odjac to wszystko od masy calkowitej, ale na odleglosc nie da sie tego zrobic, a chcialbym sie przygotowac chocby teoretycznie :)

Wszelkie rady mile widziane, z wyjatkiem tych w rodzaju: "Wez dwoch bulgarskich sztangistow...":rolleyes:

Edytowane przez gmaj22