Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zbyszka bufor posiada 1 wężownicę do solaru, więc korzysta albo będzie korzystał z drugiego darmowego źródła energii. Wydaje mi się, że to dobre rozwiązanie, tym bardziej, że możliwe jest uzyskanie dotacji z NFOŚiGW w wysokości 45% kosztów na zakup kolektorów słonecznych .

Z tym darmowym żródłem energii to trochę przesada bo taka instalacja solarna jaką na zdjęciu zamieścił zbigmaz01 nawet z 45% zwrotem to ok 8kzł + ok 4000 bufor i już to tak różowo nie wyglada teraz należy się zastanowić po ilu laatach to się zamortyzuju i trzeba podjąć decyzję czy chcemy mieć tą darmową energię czy nie, ale myślę że to dyskusja nie w tym temacie na forum

pozdrawiam

Z tym darmowym żródłem energii to trochę przesada bo taka instalacja solarna jaką na zdjęciu zamieścił zbigmaz01 nawet z 45% zwrotem to ok 8kzł + ok 4000 bufor i już to tak różowo nie wyglada teraz należy się zastanowić po ilu laatach to się zamortyzuju i trzeba podjąć decyzję czy chcemy mieć tą darmową energię czy nie, ale myślę że to dyskusja nie w tym temacie na forum

pozdrawiam

Mowa o solarkach znalazłem

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?102-Kolektory-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84

Edytowane przez dino49

pozdrawiam

Od czterech lat używam, kupiłem bez dofinansowania, bo jeszcze u nas go nie było, mi się opłaca :p

I wcale nie dałem takich pieniędzy. Jakie dałem? A jakie to ma znaczenie? Jednym się opłaca a innym nie. Jeden zakłada a inny nie. I tak zostaje :p

Od czterech lat używam, kupiłem bez dofinansowania, bo jeszcze u nas go nie było, mi się opłaca :p

I wcale nie dałem takich pieniędzy. Jakie dałem? A jakie to ma znaczenie? Jednym się opłaca a innym nie. Jeden zakłada a inny nie. I tak zostaje :p

Oczywiście, że każdy może swoje pieniądze wydawać jak chce i na co chce tylko jezeli oprócz solarów i kominka masz jeszcze pompe ciepła to nawet te 17kW na tych 300m2 nie ma co robić i wprowadza w błąd tych co czytają to forum

Mam prośbę napisz co i czym ogrzewasz czy naprawdę tylko ta 17-ka styka ci na te 300m2 ???

Pozdrawiam

Oczywiście, że każdy może swoje pieniądze wydawać jak chce i na co chce tylko jezeli oprócz solarów i kominka masz jeszcze pompe ciepła to nawet te 17kW na tych 300m2 nie ma co robić i wprowadza w błąd tych co czytają to forum

Mam prośbę napisz co i czym ogrzewasz czy naprawdę tylko ta 17-ka styka ci na te 300m2 ???

Pozdrawiam

Na wykresie widać kiedy działa kominek bo kocioł przechodzi w spoczynek a na -20 to co ci pomoże tym bardziej w nocy? W dzień solary dają w słoneczną pogodę a ile jej miałeś ostatnio? Jako dogrzewanie na zimę to powiem tyle że zapomnij o tym. Jesień, wiosna , lato tak ale nie zima.

Moim ogrzewaniem jest RBR EKOUNIWERSAL 17kW i tylko on.

Zresztą zapraszam na zwiedzanie :p

chyba czuć już wiosnę :))

U mnie kociołek sobie powolutku pyka czas dobowy pracy podajnika powolutku spada, węgielek spala się na popiołek prawie jak z papierosa i czego chcieć więcej :)

Widocznie za dobre piece kupiliśmy, bo jakoś ucichło pisanie na tym temacie. No i trzeba wertować całe forum aby coś poczytać.

Qrcze chyba trzeba zmienić piec bo nie mam nic do roboty. :) :) :)