Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak odbiegnę od tematu, gdzie można kupić termometr albo jakiś czujnik do pomiaru temp. spalin??? taki zeby można było zamontować w czopuchu??
Czy chodzi ci o taki do podłączenia do sterownik? Jeżeli tak to możesz kupić u kolegów Karoka lub minertu (np:http://karoka.eu/kategoria,12/Akcesoria%20i%20Osprz%C4%99%C2%99t ) na dole strony

Gość Novy!
Czeski błąd.

Trzeba przyznać że ceramika chyba robi robotę.

Od trzech godzin temp. CO utrzymuje się powyżej 60st a kociołek odpoczywa

Mam nadzieję że zimą kocioł zachowa się podobnie.

Jestem generalnie w 50% happy ;) Czyszczenie i obsługa,top klasa ;)

Reszta okaże się zimową porą ;)

Tak ten link co podałem jest na 150stC ale mają też na 300stC.

U mnie spaliny nigdy nie przekroczyły 160stC.

Teraz jak grzeję wodę to max 110stC(spaliny) a w podtrzymaniu 65stC(spaliny) i mam suchutko w kociołku.

I tak jak kraoka piszę "Także chyba kolejna teoria o niskiej temp. spalin i mazi w kotle legnie chyba w gruzach. "

ma zupełną rację ,nawet przy tak niskich temperaturach po sezonie mam sucho w kotle i kominie.

Edytowane przez ZUG

jako, że 17KiloWaciany 'rabarbar' w drodze do mnie, a nie rozmawiałem jeszcze z żadnym instalatorem kilka kwestii mnie nurtuje ( chodzi o połączenie ):

1. chciałbym mieć możliwość sterowania CWU czyli pompa podłączona pod sterownik. ( będą się zdarzały długie okresy niewykorzystywania CWU / pewnie i tak się będzie częściowo grzał grawitacyjnie / ale wiedząc wcześniej o potrzebie CWU włączam i się grzeje, w pozostałych przypadkach chyba szkoda marnować ciepła, więc raczej CWU + pompa mieszająca odpada )

2. mam rozdzielacz pod podłogówkę z układem mieszającym i zaworem termostatycznym na wejściu, tam jest pompa którą to myślę, że warto by było mieć możliwość sterowania ( ale nie na zasadzie doboru temperatury przez sterownik pieca; od tego jest zawór termostatyczny i czujniki w pomieszczeniach zamykające, lub otwierające pętle ) pracą pompy tzn. cykliczną, ustawioną wg. schematu typu 30minut pracy, 10minut postoju itp.

3. Pompa CO....generalnie na piętrze temperaturą sterują zawory termostatyczne w grzejnikach na parterze ich nie ma, tutaj trochę skręcam, bądź odkręcam zawory w pomieszczeniach gdzie jest za ciepło, ale docelowo większość doposażę w głowice termostatyczne.

4. pompa mieszająca ( chodzi o zabezpieczenie temperatury powrotu - tutaj niech sobie piec / sterownik robi sam, co chce byle by było dobrze )

To jest wariant maksymalny, pewnie będzie trzeba jakoś to zmniejszyć - sterownik pieca ma chyba możliwość sterowania 3 pompami ?

( opcjonalnie jeśli będzie to najbardziej zasadne CWU + mieszająca i niech grzeje, jeśli to załatwi problem zimnego powrotu )

Pompy adaptacyjne... w jakich konfiguracjach i gdzie miało by sens zastosowanie ( wszystko zależy od kosztów samego przyłącza, ale może będę mógł chociaż jedną wstawić ) :

- jako pompa od podłogówki ( zamykające, bądź otwierające się pętle = zmiana zapotrzebowania na przepływ wody )

- jako pompa CO ( tutaj podobnie, pytanie czy nie mogła by pracować bez pompy 'dogrzewającej' powrót )

?

Pozdrawiam i czekam na informacjozę :)

Ps.

w kwestii sterowania, to najpewniej ( w związku z zaworami termostatycznymi ) niekoniecznie będzie mnie interesowało 'sterowanie pogodowe' z wykorzystaniem czujników sterownika - czy to dobry kierunek ?

Edytowane przez 5iatka

jako, że 17KiloWaciany 'rabarbar' w drodze do mnie, a nie rozmawiałem jeszcze z żadnym instalatorem kilka kwestii mnie nurtuje ( chodzi o połączenie ):

1. chciałbym mieć możliwość sterowania CWU czyli pompa podłączona pod sterownik. ( będą się zdarzały długie okresy niewykorzystywania CWU / pewnie i tak się będzie częściowo grzał grawitacyjnie / ale wiedząc wcześniej o potrzebie CWU włączam i się grzeje, w pozostałych przypadkach chyba szkoda marnować ciepła, więc raczej CWU + pompa mieszająca odpada )

2. mam rozdzielacz pod podłogówkę z układem mieszającym i zaworem termostatycznym na wejściu, tam jest pompa którą to myślę, że warto by było mieć możliwość sterowania ( ale nie na zasadzie doboru temperatury przez sterownik pieca; od tego jest zawór termostatyczny i czujniki w pomieszczeniach zamykające, lub otwierające pętle ) pracą pompy tzn. cykliczną, ustawioną wg. schematu typu 30minut pracy, 10minut postoju itp.

3. Pompa CO....generalnie na piętrze temperaturą sterują zawory termostatyczne w grzejnikach na parterze ich nie ma, tutaj trochę skręcam, bądź odkręcam zawory w pomieszczeniach gdzie jest za ciepło, ale docelowo większość doposażę w głowice termostatyczne.

4. pompa mieszająca ( chodzi o zabezpieczenie temperatury powrotu - tutaj niech sobie piec / sterownik robi sam, co chce byle by było dobrze )

To jest wariant maksymalny, pewnie będzie trzeba jakoś to zmniejszyć - sterownik pieca ma chyba możliwość sterowania 3 pompami ?

( opcjonalnie jeśli będzie to najbardziej zasadne CWU + mieszająca i niech grzeje, jeśli to załatwi problem zimnego powrotu )

Pompy adaptacyjne... w jakich konfiguracjach i gdzie miało by sens zastosowanie ( wszystko zależy od kosztów samego przyłącza, ale może będę mógł chociaż jedną wstawić ) :

- jako pompa od podłogówki ( zamykające, bądź otwierające się pętle = zmiana zapotrzebowania na przepływ wody )

- jako pompa CO ( tutaj podobnie, pytanie czy nie mogła by pracować bez pompy 'dogrzewającej' powrót )

?

Pozdrawiam i czekam na informacjozę :)

Ps.

w kwestii sterowania, to najpewniej ( w związku z zaworami termostatycznymi ) niekoniecznie będzie mnie interesowało 'sterowanie pogodowe' z wykorzystaniem czujników sterownika - czy to dobry kierunek ?

Ad 1 Jest taka możliwość w ustawieniach programatora. Ustawiasz na konkretne dni od - do godz. jaka ma być temp. Jest temp. dzienna i obniżona.

Ad 2 Jest taka możliwość ustawienia pracy cyklicznej.

ad 3 Zostaw jedno najchłodniejsze pomieszczenie do którego doprowadzisz czujnik i to będzie baza wyjściowa temp. w pomieszczeniu, resztę pomieszczeń ustawisz zaworami termostatycznymi. We wzorcowym (najchłodniejszym) zadasz temp na sterowniku i jeżeli w reszcie pomieszczeń będzie za gorąco to masz regulację. Jest to do zrealizowania.

ad 4 Pompa mieszająca jest w układzie sterownika ustawiona na gnieździe podłogowej, czyli albo mieszająca (osobna) albo podłogowa. Jeżeli już to ustawienie opcji że pompa CWU robi za mieszającą i zabezpiecza wtedy zimny powrót. Producent pisze że RBR się tego nie boi ale nawet w tym układzie jak będzie ustawiona pompa CWU jako mieszająca to po spadku powrotu będziesz miał dogrzewaną CWU.

Pompy adaptacyjne możesz zastosować tu i tu. Przy podłogowej jak ustawisz na przepływach to może ona chodzić nawet 24/24 i wtedy nawet zawory przy pętlach nie będą działać.

Przy CO tak samo. Jeżeli na kotle będzie zadana odpowiednia temp. (i tu widzę sterowanie pogodowe) to też pompa może chodzić 24/24

W innych przypadkach jest taka możliwość ustawienia na tych pompach pracy cyklicznej.

Pompa co może pracować bez "dogrzewającej". Przy układzie że pompy będą pracowały cyklicznie nie będzie zimnego powrotu, może trochę z podłogówki być niska ale w wypadku jak wszystkie na raz pętle będą zamknięte i po pewnym czasie się otworzą. Inaczej będzie się woda mieszała z zasilającą.

Nie wiem czy napisałem na tyle wyraźnie aby było zrozumiale, ale ja nie jestem instalatorem :)

Może ktoś jeszcze coś dopisze.

Bez wymiany akumulatora?

Jak zbyszek pisze, na zimę wyciągam aku z traktorka po co ma marznąć jak w kotłowni ciepło :)

Tylko nie dwie 6-tki a jedna 12-tka 115Ah.

W robocie siadły aku w ciężarówce a że jeżdżą cały czas za granicę to tam wymieniają komplety, jeden był dobry i mogłem na wyminę za tzw. sztukę wziąć ten dobry do domu.

Także teraz mam jeszcze 225Ah na stałe podpięty nawet latem.

Żeby go szlak nie trafił na bezrobociu to przeważnie w soboty rano wyłączam wtyczkę z gniazda i niech popracuje sobie trochę :)

Dzięki zbigmaz01 o coś takiego mi chodziło, ale to pewnie jeszcze wyjdzie w praniu.

Zastanawia mnie kwestia 'napędu do rabarbar'a', bo sezon grzewczy tuż tuż.

Mam 2t ekogrosiwa na dobry początek, ale korci mnie myśl o mieszance z np. owsem - jak obecnie kształtuje się mniej więcej tona owsa i jak się to ma do 1t groszku? Ktoś tu na forum pisał o różnych proporcjach i takie 30owies/70groszek może by miało sens.

Pellet wychodzi cenowo drożej niż groszek a trzeba go więcej, więc chyba szkoda zabawy.

Ewentualnie coś takiego ( nr. aukcji: 3390313046 ) u mnie tona ekogroszku 800pln, a za niewiele więcej było by 2t czeskiego - jakby to mieszać 50/50 ?

Najlepiej pewnie kupić ekogroszek i basta, ale myślę jakby tu troszkę "oszukać" w sensie finansowym oczywiście ;)

Mocno wybiegam w przód, ale pogoda ładna, więc opał jakby co można nieco przesuszyć, z drugiej strony czas szybko leci i trzeba mieć co puścić z dymem :)