Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Zawór czterodrożny używają ludziska do dogrzania powrotu a ten kociołek się tego nie boi. Sterownik pogodowy i krzywa grzania zabezpieczają kociołek aby prowadził taką temp. jaką się potrzebuje, Resztę robią rotametry, zawory termostatyczne i 3D.

Jak dla mnie zawory 4D to zbędny element instalacji.Miałem taki u siebie przez 1 sezon.Za namową VERB-a został wycięty z instalacji.Dla usprawnienia pracy instalacji i kotła zamontowałem pompę Alpha2 i termostaty Danfoss.Te bajery o dogrzewaniu powrotu...ehh. Jeśli ktoś ma instalację starszego typu (grzejniki nie są podłączone do listwy zasilającej,każdy z osobna) to trzeba prowadzić kocioł na 70-80 deg aby dogrzać zimny powrót skręconym zaworem 4D. Sterownik daje możliwość ustawienia pompy CWU w trybie +mieszająca,nie lepiej skorzystać z takiej opcji?Z tego co przeczytałem o automatyzacji 4D siłownikiem to użytkownicy mieli z tym same problemy.

Mam na co dzień do czynienia z instalacją która śmiga na 1 pompie Alpha2,30m2 podłogówki(zawór RTL),termostaty i żadnych innych pierdół typu 4D i wszystko śmiga cacy.Ale jak kto woli ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez Novy!

Jak dla mnie zawory 4D to zbędny element instalacji.Miałem taki u siebie przez 1 sezon.Za namową VERB-a został wycięty z instalacji.Dla usprawnienia pracy instalacji i kotła zamontowałem pompę Alpha2 i termostaty Danfoss.Te bajery o dogrzewaniu powrotu...ehh. Jeśli ktoś ma instalację starszego typu (grzejniki nie są podłączone do listwy zasilającej,każdy z osobna) to trzeba prowadzić kocioł na 70-80 deg aby dogrzać zimny powrót skręconym zaworem 4D. Sterownik daje możliwość ustawienia pompy CWU w trybie +mieszająca,nie lepiej skorzystać z takiej opcji?Z tego co przeczytałem o automatyzacji 4D siłownikiem to użytkownicy mieli z tym same problemy.

Mam na co dzień do czynienia z instalacją która śmiga na 1 pompie Alpha2,30m2 podłogówki(zawór RTL),termostaty i żadnych innych pierdół typu 4D i wszystko śmiga cacy.Ale jak kto woli ;)

Pozdrawiam

U mnie 90m2 chodzi na jednym 3D termostatycznym. Zdjęcia gdzieś były :p

Pytanie odnośnie czyszczenia czopucha- pod metalowym deklem jest uszczelka, która ulegnie zniszczeniu po zdjęciu - to jakiś standard do kupienia czy trzeba producenta pytać?

Ja wyciąłem to z tektury po przekladkach pelletu na palecie ,a i jeszcze bo miałem pod ręką srebrzankę w sprayu to psiknąłem i tak już jest z pół roku albo i dłużej bo już nie pamiętam kiedy tam zaglądalem

Gość Novy!

Dopalam pierwsze 100kg opału,był to czech z resztkami ekogroszku. Chciałem wyczyścić ale...nie ma co.Przy tak syfiastym opale -po prostu nie ma co czyścić.I chyba będzie tak jak napisałem użytkownikowi OEP na forum ES.Nie ma czyszczenia przez całe latoooooo!!!!!

Nawet nie wiecie ile to radochy.