Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Dopalam pierwsze 100kg opału,był to czech z resztkami ekogroszku. Chciałem wyczyścić ale...nie ma co.Przy tak syfiastym opale -po prostu nie ma co czyścić.I chyba będzie tak jak napisałem użytkownikowi OEP na forum ES.Nie ma czyszczenia przez całe latoooooo!!!!!

Nawet nie wiecie ile to radochy.

Czyli jak się chce to można :wave::confused:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Czyli jak się chce to można :wave::confused:

Bez marudzenia powiem tylko tak.Można,nie zawsze jednak człowiek trafia na właściwego człowieka-czy to w sieci,czy to w realu.Dlatego też napisałem tyle o moich doświadczeniach z poprzednim kotłem.

Mnie ta radocha kosztowała 5k złotówek(wymiana kotła,instalatorzy itd.) Czy było warto,powiem zimą :)

Bez marudzenia powiem tylko tak.Można,nie zawsze jednak człowiek trafia na właściwego człowieka-czy to w sieci,czy to w realu.Dlatego też napisałem tyle o moich doświadczeniach z poprzednim kotłem.

Mnie ta radocha kosztowała 5k złotówek(wymiana kotła,instalatorzy itd.) Czy było warto,powiem zimą :)

Powiem to tak : wszyscy czekamy z niecierpliwością :yes::D:lol:

PS

Ale nie na zimę :p

Czym wy palicie że takie duże macie czasy postoju ustawnie u mnie przy takiej długiej przerwie to pewnie by się już ślimak żarzył

Sypiemy coś takiego co zostawia trochę popiołu, on nie pozwala aby tak szybko się wypalić. Można jeszcze regulować dawką podania i nadmuchem, za dużo się rozpali to nie wytrzyma takiego czasu i spala się do dołu i nie może wstać, za słabo to zgaśnie. Metoda prób i błędów.

Ja palę miałem.

Wydaje mi się że temp. obniżoną CWU masz trochę mało (tylko 3 st.)

Histereza CO też tylko 0,2 st.

No i może czas postoju w podtrzymaniu mógłbyś wydłużyć trochę. Chyba że kiepski opał i gaśnie przy dłuższym.

Nie sugeruj się za bardzo moją wypowiedzią.

Mądrzejsi zweryfikują:)

Panowie mam pytanie czy widzieliście gdzieś redukcje z 200 mm do 130 mm komin mam 200 i musze jakoś to zredukować do 130 w piątek montujemy rbr-ka, acha jeszcze jedno pytanie czy wstawić szyber kominowy co by móc regulować ciągiem komina?? Edytowane przez twboss

Też mam ceramika fi 200 i 5 lat rura była uszczelniona wełną.

Obecnie RBR11kW i też rura 130mm uszczelniona sznurem.

Jak chciałeś metalową przejściówkę mogłeś zamówić z kotłem, w ceramice objeżdżasz wtedy sylikonem.

Koszt tej metalowej 130pln

Rozmawialiśmy z Grzesiem na ten temat ale chyba zapomniałem tego zamówić tak więc muszę teraz na szybko coś wykombinować

Witam wszystkich na tym forum,nie było czasu na pisanie do tej pory ale ja''niechcący''też nabyłem ten piecyk.Wszystko niby fajnie-ale-wieje od niego nudą. Kiedyś mogłem sie nawet latem usmolić a teraz nic:mad:zasypie człowiek zasobnik i...no własnie i co...pozostaje tylko piwko:D,a wszystko przez to forum i p.Wieska ,piękne dzięki za tą nude i mam nadzieje że zimą bedzie jeszcze nudniej:D:D

Witam wszystkich na tym forum,nie było czasu na pisanie do tej pory ale ja''niechcący''też nabyłem ten piecyk.Wszystko niby fajnie-ale-wieje od niego nudą. Kiedyś mogłem sie nawet latem usmolić a teraz nic:mad:zasypie człowiek zasobnik i...no własnie i co...pozostaje tylko piwko:D,a wszystko przez to forum i p.Wieska ,piękne dzięki za tą nude i mam nadzieje że zimą bedzie jeszcze nudniej:D:D
Zanabyłeś kociołek, nudzisz się, browary poszły, a my co??? :p

Powitać następnego zadowolone go :)

Witaj Tadeusz.

Nareszcie znalazłeś mnie na forum :)

A jak tam kolega policajt, zamontował ?

No nastraszyłeś mnie jak dzwoniłeś i powiedziałeś że nie chcesz takiego pieca co nic przy nim nie masz do roboty :)

No witam cię Wiesiu no i oczywiście pozostałych też ,ten drugi kociołek też już zamontowany ale kolega ma solary więc piecyk sporadycznie odpala.A co do mnie,to dalej uważam że ''coś'' tu nie tak,bo jak to wytłumaczyć taka sytuacje ,zasypalem dwa tugodnie temu niecałe pół zasobnika miału i k.....mać mam ciągle cieplą wode i podloge w łazience,i ktoś mi powie że to normalne:bash::bash:,kiedyś to rozumiem rozpalanie co drugi dzień ,zadyma na całą ulice ja usmolony czyli wiedziałem że mam piec a teraz zong,jakby nie to że musze zejść do piwnicy to chyba sms by mi o nim przypomniał i jak tu być zadowolony:):):)normalnie Wiesiu ''klęska na całym zachdnim froncie''a mi pozostaje tylko jedno:popcorn: