Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jeju ale ja byki robie,już wiem dlaczego mówili mi abym chodził do szkoły a nie kamieniami w nią ciskał:rolleyes: chłopaki jak mam to zrobić aby byl widoczny link do mojego piecyka ,Wiesiek mi tłumaczył ale ja jestem taki ,,bystry i inteligentny,, że za pierona nie wiem jak to zrobić:bash::bash:
W górne linijce masz "ustawienia" , potem po lewej stronie w środku jest "edytuj sygnaturę " tam wpisz adres sterownika (kopiuj, wklej) :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Skoro wszyscy zachwalamy to na pewno jesteśmy podstawieni!:D

Może czas aby Polacy zaczeli troszke ufać obcym?

Uwierz,na wszystko trzeba lookać ze sporym dystansem.Ja uwierzyłem 2 lata temu takim szczerym nickom jak Jorgo,zawijan itd. i skończyłem w d..ie maryni z top kotłem na dwa lata męki ;)

Są ludzie i ludziska,trzeba jednak na 100% ruszyć dupsko i najpierw zobaczyć w realui i w "akcji"to co chcemy zakupić:)

Gość Novy!
W górne linijce masz "ustawienia" , potem po lewej stronie w środku jest "edytuj sygnaturę " tam wpisz adres sterownika (kopiuj, wklej) :)

Czytam że na forum ES dzielnie "walczysz" -uwierz,szkoda "prądu" :)Kolesie z którymi walczysz to jedna i ta sama osoba,nawet pojawia się na forum w tym samym czasie,prawie co do minuty.Daj sobie spokój,kolesie są nie reformowalni,z drugiej strony jednak znam z autopsji taki rodzaj konsternacji.

Sam byś był wkurzony jak by ci kolesie pisali że malują kotłownie białą farbą,sadzy nie widzieli na oczy a kocioł czyszczą raz w miesiącu -i to z nudów.A ty uj...ny po pachy,kiwasz się uwalony w sadzy,co zasyp przy top kotle za który zapłaciłeś krocie.

Można się załamać,zrozum "ich" (a może jego ) ;)Bądź człowiekiem !

Fakt, nie miałem zamiaru dyskutować ale jakoś tak wyszło. Z zasady omijam takie jednostronne i sterowane dyskusje bo one nigdy nic nie wniosą do dyskusji. Jak ktoś ma klapki na oczach to z za nich nie jest w stanie nic nowego zobaczyć i trwa w swojej niewiedzy. Tylko czy to jest nieświadomie czy świadomie to on sam wie najlepiej.

Gość Novy!
Fakt, nie miałem zamiaru dyskutować ale jakoś tak wyszło. Z zasady omijam takie jednostronne i sterowane dyskusje bo one nigdy nic nie wniosą do dyskusji. Jak ktoś ma klapki na oczach to z za nich nie jest w stanie nic nowego zobaczyć i trwa w swojej niewiedzy. Tylko czy to jest nieświadomie czy świadomie to on sam wie najlepiej.

Wyglądasz na rozsądnego gościa więc na pewno zrozumiesz.

Nie masz porównania i nie dasz rady pojąć że za te same pieniądze można mieć dwa -aż tak skrajnie-różne produkty.Miałem okazję poznać oba.Nikt kto ma Ogniwo nie chce wierzyć że RBR to w użytkowaniu -inna liga.Pomijam kwestie sprawności ,palnika itd.Ale sam codzienny użytek.Niebo a ziemia.Dlatego póki nie zobaczą RBR-a i Ogniwo w realu-nici z rozważań i ostrzegania ;)

Wyglądasz na rozsądnego gościa więc na pewno zrozumiesz.

Nie masz porównania i nie dasz rady pojąć że za te same pieniądze można mieć dwa -aż tak skrajnie-różne produkty.Miałem okazję poznać oba.Nikt kto ma Ogniwo nie chce wierzyć że RBR to w użytkowaniu -inna liga.Pomijam kwestie sprawności ,palnika itd.Ale sam codzienny użytek.Niebo a ziemia.Dlatego póki nie zobaczą RBR-a i Ogniwo w realu-nici z rozważań i ostrzegania ;)

Widziałem ogniwo na targach, pooglądałem i wiem o czym mówisz. Jedno wiem na pewno że więcej przy czyszczeniu bym się narobił i na pewno nie było by czyściej w kotłowni. Na pewno słyszałeś jak ja kocioł kupowałem. Jak zobaczyłem kotły u karoki to moje oczy poszły w jednym kierunku i tam zostały :) Mam to co chciałem, takie duże jak chciałem i takie małe jak chciałem. A że trafiłem na eCoal to już był przypadek, nawet nie myślałem o nim a tym bardziej że on tak mi ułatwi spalanie dla takiego laika jak ja. Jak się zdecydowałem (to karoka może powiedzieć ile to trwało) to dopiero zacząłem oglądać DTR-kę. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało powiedzieć że wybrałem bardzo dobrze, jestem zadowolony :)

To jest to co szukałem i co pozwala na to abym w pewnych okresach zapominał że mam kocioł na węgiel (groszek) i nie przejmował się tym że w zimie mogę mieć kłopoty.

Gość Novy!
Widziałem ogniwo na targach,....

Ja przed zakupem popełniłem błąd i nie zobaczyłem go w realu.A teraz nie chcę go już oglądać nigdy :)

Co by nie smarować o byle g... w fajnym wątku bo i tak wątek jest zapewne inwigilowany i zaraz pojawi się tu wuwok i reszta "ekipy".Ja ze swojej strony, jako byłego użytkownika,nie polecam tego produktu.Ale jakoś specjalnie też nie walczę by inni sobie go nie zakupili...jak ktoś spyta,odpowiadam,tyle.Żyjemy przecież w wolnym kraju.. ;)

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez Novy!
add

Ja przed zakupem popełniłem błąd i nie zobaczyłem go w realu.

Co by nie smarować o byle g... w fajnym wątku bo i tak wątek jest zapewne inwigilowany i zaraz pojawi się tu wuwok i reszta "ekipy".Ja ze swojej strony, jako byłego użytkownika,nie polecam tego produktu.Ale jakoś specjalnie też nie walczę by inni sobie go nie zakupili...jak ktoś spyta,odpowiadam,tyle.Żyjemy przecież w wolnym kraju.. ;)

Pozdrawiam ;)

I tak właśnie może być, chodzi o zaznaczenie swojej pozycji :)

dzieki za pomoc troszke się motam ,ale pomału i tego sie naucze:) a tak na marginesie ja zanim kupiłem piecyk to dobre pół roku szukałem niby już miałem cos na oku ale... bo niby wszyscy mówią aby nie przewymiarować, zawsze było że 15kw to już ostateczne minimum a najbardziej odpowiedni byłb 25kw a jak zadzwoniłem zapytać się o ,,zielonego,, o dziwo usłyszałem że 11kw to i tak na moje 130metrów nie bedzie mial co robić zawiele no i mam 11kw:)

dzieki za pomoc troszke się motam ,ale pomału i tego sie naucze:) a tak na marginesie ja zanim kupiłem piecyk to dobre pół roku szukałem niby już miałem cos na oku ale... bo niby wszyscy mówią aby nie przewymiarować, zawsze było że 15kw to już ostateczne minimum a najbardziej odpowiedni byłb 25kw a jak zadzwoniłem zapytać się o ,,zielonego,, o dziwo usłyszałem że 11kw to i tak na moje 130metrów nie bedzie mial co robić zawiele no i mam 11kw:)
Bez obawy, ogrzeje tak jak będziesz chciał a nawet lepiej bo nie będzie się tak kisił z przewymiarowania gdybyś kupił większego, chociaż ten i tak jest troszkę za duży :)

Bez obawy, ogrzeje tak jak będziesz chciał a nawet lepiej bo nie będzie się tak kisił z przewymiarowania gdybyś kupił większego, chociaż ten i tak jest troszkę za duży :)

No ja mam taką nadzieje:yes:,miałem do tej pory miałowca ale paliłem prawie samym drzewem,porażka to zbyt malo powiedziane dlatego szukałem dlugo i znalazłem jak narazie nuda zobaczymy co zima powie,ale co jak co jak ktos chce sobie coś dobrego kupić to trzeba naprawde długo szukać ale już na pewno nie w sklepach bo tam oni tak się na tym znają jak ja na lataniu i dlatego takie forum jak to, to piekna rzecz:D

No ja mam taką nadzieje:yes:,miałem do tej pory miałowca ale paliłem prawie samym drzewem,porażka to zbyt malo powiedziane dlatego szukałem dlugo i znalazłem jak narazie nuda zobaczymy co zima powie,ale co jak co jak ktos chce sobie coś dobrego kupić to trzeba naprawde długo szukać ale już na pewno nie w sklepach bo tam oni tak się na tym znają jak ja na lataniu i dlatego takie forum jak to, to piekna rzecz:D
Jak czytałeś moje wcześniejsze posty to może doczytałeś że taki 11kW chyba by ogrzał moją stodołę? Ja bym się na twoim miejscu nie bał :)

Inna sprawa to instalacja, jeżeli jest popaprana to nawet 25kW może mieć kłopoty.

Tak że nie bój żaby ......

:p

Jak czytałeś moje wcześniejsze posty to może doczytałeś że taki 11kW chyba by ogrzał moją stodołę? Ja bym się na twoim miejscu nie bał :)

Inna sprawa to instalacja, jeżeli jest popaprana to nawet 25kW może mieć kłopoty.

Tak że nie bój żaby ......

:p

czytalem,czytałem raczej się nie boje ale trzeba poczekac do zimy,jesli bedzie tak jak teraz na ciepla wode to tylko w głowe se palnąć że wcześniej nie pomyslałem,instalacje sam robiłem bo troszke sie na tym znam tak jak i podlączenie pieca ten mój 25 kw dawał bez problemu rade a potem sie kisił ciągle byłmokry ,woda z komina też norma ,a ja ciągle usmolony bo przez to kiszenie ciągle się zapychał ,nie należe do ludzi co sie boja pobrudzić ale tej zimy powiedziałem DOSYĆ

zakładając, że w instalacji będzie zawór 4d ( wyjdzie w praniu ) i przyjmując taki nieco koślawy schemat, jak mają być poprowadzone powroty ?

( grzejnikowy wiadomo, że za - największy obieg na ten moment )

podłogowy za 4d, czy przed?

cwu przed 4d ? ( będą się zdarzały okresy kiedy cwu raczej nie będzie grzane = zimny powrót )

schmat_rbr.jpg

zakładając, że w instalacji będzie zawór 4d ( wyjdzie w praniu ) i przyjmując taki nieco koślawy schemat, jak mają być poprowadzone powroty ?

( grzejnikowy wiadomo, że za - największy obieg na ten moment )

podłogowy za 4d, czy przed?

cwu przed 4d ? ( będą się zdarzały okresy kiedy cwu raczej nie będzie grzane = zimny powrót )

[ATTACH=CONFIG]204267[/ATTACH]

Wszystkie powroty wpinasz w jeden i to do kotła. Masz tylko jeden czujnik powrotu i na nim wskazania będą miarodajne do pompy mieszającej.