Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Hurrra!! :) RBR odpalony, a z kranu płynie ciepła woda. Minertu, dzięki za cierpliwość, opłaciło się ;)

Tytułem wyjaśnień - schemat instalacji opracowałem w oparciu o rady Minertu od którego też zakupiłem moją 11-stkę. Po błogosławieństwie, które od niego dostałem po przedstawieniu finalnej wersji schematu instalacji zabrałem się wraz z teściem za lutowanie. Po paru dniach koczowania w piwnicy: dmucha, pompuje i grzeje ;)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Hurrra!! :) RBR odpalony, a z kranu płynie ciepła woda. Minertu, dzięki za cierpliwość, opłaciło się ;)

Tytułem wyjaśnień - schemat instalacji opracowałem w oparciu o rady Minertu od którego też zakupiłem moją 11-stkę. Po błogosławieństwie, które od niego dostałem po przedstawieniu finalnej wersji schematu instalacji zabrałem się wraz z teściem za lutowanie. Po paru dniach koczowania w piwnicy: dmucha, pompuje i grzeje ;)

Witamy w klubie ;)

Dziękuj Bogu że trafiłeś na Grzegorza a nie na ....;)

cześć wszystkim cały czas mam wahania 17kw czy 23kw bo jakoś się obawiam czy nie będzie za mała ta 17 bo miałem kupować 30kw lub 35

Nie żebym był upierdliwy ale czytasz forum? Zadałes pytanie i odpowiedzieliśmy a Ty swoje ,więc po co pytasz?

Po jaką cholerę Ci 23?

Mam propozycję znajdź kogoś w poblizu i jedź obejrzeć piec a potem sie zastanawiaj.

Nic tylko się cieszyć :)

Pisałeś do mnie ale skrzynka przepełniona,już trochę posprzątałem.

Może jakieś fotki na forum wkleisz jak to u Ciebie wygląda?

jak palenie samym pelletem rbr ? ( ktoś tak robi, czy niekoniecznie - separacja palonego paliwa ) Mix. jak rozumiem już można.

)

Co do pelletów, nie polecałbym bym do spalania ich samych w okresie letnim.

W mixach z miałem , groszkiem jak najbardziej.

W zimie można palić bez problemów samym, kolega Johny34 przetestował spalanie samego paelletu i pisał że pali się ok.

No nareszcie.Czekamy na odpalenie i opinie o piecu :)

Ależ Grzesiu oczywiście że zaraz zdam relacje, choć wiesz przy budowie jest mało czasu na siedzenie przed kompem. Popołudniu odpalamy mam tylko problem z netem muszę coś na szybko wymyślić w miarę taniego przynajmniej na 2 miesiące.

Ależ Grzesiu oczywiście że zaraz zdam relacje, choć wiesz przy budowie jest mało czasu na siedzenie przed kompem. Popołudniu odpalamy mam tylko problem z netem muszę coś na szybko wymyślić w miarę taniego przynajmniej na 2 miesiące.

Internet to nie problem a na szybko coś sklecać to szkoda kasy.Teraz i tak będziesz miał tylko wygrzewanie i wietrzenie także ustaw mu grupowe i 8kW obie moce,dmuchnij 37% i po kłopocie.Do zimy już pewnie neta uruchomisz na stałe a w razie problemów zaproś mnie na kawę i się przyjrzymy temu z bliska :)

W miarę tanim rozwiązaniem to Aero2 , prędkość 512kb ale za free cudów nie wymagajmy. Trzeba tylko modem dokupić, router podpiac i piec .Wydatki: karta aero2 27 zł modem 100 zł router 100zł nie wiem czy to tanio ale internet darmowy więc kilka miesięcy i koszty zwrócone.

Czasem ktoś dostaje do abonamentu kartę z sieci obojetnie jakiej z modemem, to wtedy tylko zakup routera który obsłuzy modem.

Edytowane przez Delphion1

Internet to nie problem a na szybko coś sklecać to szkoda kasy.Teraz i tak będziesz miał tylko wygrzewanie i wietrzenie także ustaw mu grupowe i 8kW obie moce,dmuchnij 37% i po kłopocie.Do zimy już pewnie neta uruchomisz na stałe a w razie problemów zaproś mnie na kawę i się przyjrzymy temu z bliska :)

No i znów potwierdza się otwartość ludzi na tym forum tylko tak dalej chłopaki :-) u mnie już parę osób było w kotłowni i widzę że zainteresowanie piecem jest . A co do kawy jak najbardziej może być i browarek dam znać jak już dziś wszystko pokończymy i odpalimy wsadzę narazie taki mały ruterek 3G.

Co do pelletów, nie polecałbym bym do spalania ich samych w okresie letnim.

W mixach z miałem , groszkiem jak najbardziej.

W zimie można palić bez problemów samym, kolega Johny34 przetestował spalanie samego paelletu i pisał że pali się ok.

Potwierdzam :) Sam pellet pali się ok zimą, jak robiłem mixy zdarzało mi się, że temperatura podajnika rosła za wysoko, ale sam pellet ok - tylko , że ekonomia podpowiada ekogroszek :) pellet wcale nie tańszy , a kalorii duuużo mniej.

Pelletem w naszych kotłach wychodzi drożej ale jak ktoś sobie ceni czystość,estetykę i kasy mu nie szkoda to dlaczego nie.

No właśnie jego opinie opierały się na czystości a druga na tym że będzie go to mniej kosztowało niż groszkiem w co niestety śmiem wątpić.Co do czystości zgadzam się natomiast bez dwóch zdań.

Odkręcić 6 śrubek ( kluczyk 13-ka ) i już masz lżejszy o zasobnik

Następnie 4 śruby ( dalej oddalone przy kotle ) podzielisz palnik na części.

Wyjdzie ci cały motoreduktor z rurą i ślimak

Sam palnik zostanie w środku, pamiętaj żeby po skręceniu miejsce w którym podajnik się dzieli objechać dookoła sylikonem.

Wsio, w telegraficznym skrócie :)