Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość Novy!
Wyjasnilem, ze taki uklad wlasnie mam 400 metrow podlogowki, 10 grzejnikow a do tego 11kw ktorego pojemnosc jest mala, mam avc zbiornik w zbiorniku wiec jest on w stanie troche oddac i w moim przypadku funkcja CWU + mieszajaca jest niezbedna jesli ma byc oszczednie. Do zibiego tez nie moge sie porownywac bo on ma bufor 1000l i nie wiadomo jak zachowywaloby sie spalanie grupowe bez bufora, czy nie dmuchaloby mocniej.

Moim skromnym zdaniem na taki zabieg z CWU+miesz można sobie pozwolić jedynie mając "zapas mocy",np.mając przewymiarowany kocioł.Jak pisał karoka -nie jesteś w posiadaniu perpetum mobile,część wody (mocy) która wróci do kotła musi najpierw zostać wyprodukowana-na dłuższą metę może się okazać że to nie oszczędności a ...straty.Trzeba wiedzieć czy mamy taki zapas mocy,czy pracująca pompa CWU w trybie mieszająca nie "podbierze" nam zbyt wiele ogrzanej wody która w większej ilości powinna trafić na układ CO.Miałem przyjemność jako pierwszy zaproponować takie rozwiązanie koledze mercedes z forum ES,był pokazowym rozwiązaniem dla posiadaczy "zbyt dużej mocy kotła".Tylko u niego zrobiliśmy tak że mieszająca działała (i działa) w trybie cyrkulacyjna non stop.U niego się to sprawdza-dodatkowo zbiornik CWU jest ładowany non stop.

Choć w ...długi czas VERB udowadniał mi że taki tryb pompy CWU w moim poprzednim kotle miał sens i się sprawdzał.Robił to tak długo aż uwierzyłem że ma rację.Na 100% uzyskaliśmy tym zabiegiem stabilniejsza pracę układu i mniejsze spalanie.Czy w tym kotle będzie tak samo,odpowiem zimą ;)

Edytowane przez Novy!

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiec za rok juz na 100% przejde na grupowy tryb spalania,co s takiego wlasnie bedzie dla mnie idealnym rozwiazaniem. Mam nadzieje, ze pomozesz mi to wyregulowac.

Na forum jesteśmy z małymi przerwami wszyscy :) Pomagamy sobie jak kto umie i może. Zawsze można liczyć na pomoc :)

Ale mam jedno pytanie bo mi coś nie pasuje w jednej twojej wcześniejszej wypowiedzi i chciałbym o to zapytać :p

Wyjasnilem, ze taki uklad wlasnie mam 400 metrow podlogowki, 10 grzejnikow a do tego 11kw ktorego pojemnosc jest mala, mam avc zbiornik w zbiorniku wiec jest on w stanie troche oddac i w moim przypadku funkcja CWU + mieszajaca jest niezbedna jesli ma byc oszczednie. Do zibiego tez nie moge sie porownywac bo on ma bufor 1000l i nie wiadomo jak zachowywaloby sie spalanie grupowe bez bufora, czy nie dmuchaloby mocniej.

:confused:

Żeby uświadomić pojemność układu podalem podłogówkę w mb a nie m2, zresztą zwyczajowo podaje sie w mb bo na m2 może być rózna jej ilość w zależności od rozmieszczenia pętli.Piecykiem sie już chwaliłem pochwalę się podłogówką:...

I jak widać na zdjeciu dwa osobne powroty, ale to przed sezonem się zmieni jak tylko mój hydraulik dojdzie do siebie bo spadł ostatnio z rusztowania a że ma 203 cm wysokości i waży 130 kg to energia kinetyczna była duża.

To zobacz moje :)

DSC_0050.jpgDSC_0055.jpgDSC_0056.jpgDSC_0064.jpgDSC_0068.jpg

Tak to wyglądało baaaaaaardzo dawno temu :p

Hej wszystkim

Po waszych opiniach a w szczególności pomocy Karoka65 stałem się szczęśliwym posiadaczem kotła RBR 11Kw:)

Piec jeszcze nieodpalony ale mam nadzieję, że do tygodnia zacznie działać. Poradźcie proszę bo wylot w kominie będę miał o 5cm za nisko w porównaniu z wylotem spalinowym z pieca i zastanawiam się czy w samym piecu istnieje możliwość obniżenia tego wylotu? czy raczej konieczna jest ingerencja w kominie?

pozdrawiam

Krystian

Hej wszystkim

Po waszych opiniach a w szczególności pomocy Karoka65 stałem się szczęśliwym posiadaczem kotła RBR 11Kw:)

Piec jeszcze nieodpalony ale mam nadzieję, że do tygodnia zacznie działać. Poradźcie proszę bo wylot w kominie będę miał o 5cm za nisko w porównaniu z wylotem spalinowym z pieca i zastanawiam się czy w samym piecu istnieje możliwość obniżenia tego wylotu? czy raczej konieczna jest ingerencja w kominie?

pozdrawiam

Krystian

To kolano jest skrętne i można trochę poobracać że powinno się zmieścić. Popuść na obejmach i popróbuj. Obracaj częścią na czopuchu i dopasuj do wyjścia.

A jaki jest komin ceramiczny? I jaka średnica? Liczyłeś wysokości do osi czy górnej krawędzi?

Hej

Średnica w kominie ceramicznych (systemowy) to 200 a liczyłem już do ścianki górnej, także ewidentnie zabraknie tych 5cm :/ ale bez "zetki" i tak się nie obejdzie bo ok 20cm trzeba będzie skręcić w bok, może na tej "zetce" uda się zejść ?pytanie czy tak można robić. :)

Hej

Średnica w kominie ceramicznych (systemowy) to 200 a liczyłem już do ścianki górnej, także ewidentnie zabraknie tych 5cm :/ ale bez "zetki" i tak się nie obejdzie bo ok 20cm trzeba będzie skręcić w bok, może na tej "zetce" uda się zejść ?pytanie czy tak można robić. :)

Wszystko można zrobić :) Ważne abyś zrobił tak by było bezpieczne dla ciebie i rodziny. Weź pod uwagę też jeszcze czyszczenie, jak wybrać z rury to co tam naleci. Popatrz też na rurę co wchodzi na czopuch czy nie można jej trochę obciąć z tego kielicha. Jak czopuch przytniesz ze 2cm też chyba gwarancji nie stracisz.

OK dzięki za uwagi.

A jaki zasobnik wodny doradzicie do tego pieca przy założeniu że ok 140l poziomy, dwupłaszczowny. Niestety na acv smart 130l mnie nie stać bo widzę że powyżej 3000zł stoją:/

Zastanawiam się nad Ermetem: http://www.grzejemy.eu/pl/p/DWUPLASZCZOWY-WYMIENNIK-CO-140L-/4 może 8 lat wytrzyma:) a nie kosztuje tak dużo.

Edytowane przez fender1
aktualizacja

OK dzięki za uwagi.

A jaki zasobnik wodny doradzicie do tego pieca przy założeniu że ok 140l poziomy, dwupłaszczowny. Niestety na acv smart 130l mnie nie stać bo widzę że powyżej 3000zł stoją:/

Zastanawiam się nad Ermetem: http://www.grzejemy.eu/pl/p/DWUPLASZCZOWY-WYMIENNIK-CO-140L-/4 może 8 lat wytrzyma:) a nie kosztuje tak dużo.

Tu by się przydało aby wypowiedzieli się użytkownicy podobnych zasobników z podaniem ile osób korzysta z CWU i jak to się ma z jej wydajnością.

Hej wszystkim

pozdrawiam

Krystian

Miałem dokładnie ten sam problem Wiesiek może potwierdzić.

Obcięcie kolanka i okazało się że brakło około 3 cm :/

Instalator przyciął troszkę wkład i weszło.

A wystarczy podobno przy zakupie pieca podać wysokość wylotu i producent jest w stanie nam to dopasować w fazie produkcji pieca?

Ale polak mądry po szkodzie:/