Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Zbig tak myślę, że jak pompa jest załączona do sterownika i sterownik nie poda prądu na jej wyjście, to pompa nawet mając taką funkcję się nie załączy.

Nawiasem mówiąc, czy podłączenie pomp z autoadapt'em w tym trybie pod sterownik, który steruje ich pracą ( on/off ) pozwala na wykorzystanie ich funkcji adaptacyjnych.

Mam akurat wilo yonos pico i czy moja też się 'uczy' instalacji jak alpha ? ile czasu potrzeba na dobranie przez pompę odpowiednich parametrów ( ja mam w części grzejników głowice termostatyczne )

Może lepiej jak taka pompa pracuje ciągle?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawiasem mówiąc, czy podłączenie pomp z autoadapt'em w tym trybie pod sterownik, który steruje ich pracą ( on/off ) pozwala na wykorzystanie ich funkcji adaptacyjnych.

Mam akurat wilo yonos pico i czy moja też się 'uczy' instalacji jak alpha ? ile czasu potrzeba na dobranie przez pompę odpowiednich parametrów ( ja mam w części grzejników głowice termostatyczne )

Może lepiej jak taka pompa pracuje ciągle?

Pompy adaptacyjne głównie mają pracować w trybie ciągłym.One się nie uczą tylko odpowiednio reagują na zmiany oporów przepływu wody.

Zbig tak myślę, że jak pompa jest załączona do sterownika i sterownik nie poda prądu na jej wyjście, to pompa nawet mając taką funkcję się nie załączy.
Czytałem o tym, myślałem o tym i za cholerę nie wiem na czym to powinno polegać. Logicznym jest że bez napięcia się nie ruszy ale może w tym przypadku chodzi aby tylko poruszyć w niewielkim stopniu a energię pobrać z kondensatora?

Mineru dobrze prawi - przy pompie adaptacyjnej w sterowniku powinna być ustawiona praca ciągła pompy. Lato zawsze było " trudne " dla pomp obiegowych - długie postoje często skutkują właśnie zablokowaniem wirnika. Dlatego producenci stosują tą śrubeczkę - można pomóc unieruchomionej pompie. Tak myślę, że w tej Alphie ona też będzie, tyle że schowana za tym przednim panelem z regulatorami. Trzeba sprawdzić w instrukcji, uruchomić i później pilnować, żeby co kilka dni ja na krótko załączyć.

Zbig, tak mi się zdaje, że to działa jak pompa ma wyłącznik i jest włączona na stałe do gniazdka sieciowego, wtedy pomimo tego ze wyłącznik pompy jest ustawiony w pozycji wyłącz ona i tak się co jakiś okres czasu załączy. Jednak że sam jestem trochę dinozaurem i lubię proste rozwiązania, moją raz w tygodniu ręcznie załączam na klika minut i jest dobrze. No ale moja to zwykła pompa, bez autoadaptu i innych bajerów.

Jeżeli to kamień ją zatrzymał, to im dłużej postoi tym trudniej będzie ją później uruchomić. Raczej bym z tym nie czekał do zimy.

U mnie jest to przykręcone czterema śrubkami imbusowymi M5 na klucz imbusowy 4mm czyli tali jak w większości jest dołączany do składania mebli. Jest to robota na 5 min z tym że później trzeba układ odpowietrzyć bo zalewając pompę trochę tego powietrza tam zostanie. Niektóre pompy mają specjalną śrubkę do odpowietrzania i wtedy tego powietrza w układ niewiele wpadnie. Lepiej to wykonać teraz niż czekać do ochłodzenia bo jak coś z silnikiem nie tak to naprawa gwarancyjna nie jest w pół godz.

Czyli zamknąć zawór odcinający od dołu. Od góry jest zawór zwrotny więc woda nie pójdzie. i odkręcić te cztery imbusy?

Z tego co widzę na instrukcji dołączonej do pompy to trzeba potem obrócić całą pompą w którąś stronę i co potem zobaczę?

Gdzie ten wirnik w tej części którą obrócę czy w tej co zostanie przy instalacji?

Czyli zamknąć zawór odcinający od dołu. Od góry jest zawór zwrotny więc woda nie pójdzie. i odkręcić te cztery imbusy?

Z tego co widzę na instrukcji dołączonej do pompy to trzeba potem obrócić całą pompą w którąś stronę i co potem zobaczę?

Gdzie ten wirnik w tej części którą obrócę czy w tej co zostanie przy instalacji?

Silnik odkręca się i zdejmuje razem z wirnikiem. Jak zdejmiesz to masz wszystko na zewnątrz. Zobaczysz jakie to proste.

Tylko podstaw pod spód jakiś pojemnik na wodę bo zawsze jej troszkę wypłynie.

A jakieś uszczelnienie tam jest? Nie narobie kłopotów z szczelnością pompy?

Nic się nie stanie, to jest przewidziane na zdejmowanie i jeżeli będziesz to robił i uważał aby nie zepsuć to na pewno nic nie uszkodzisz. Zwróć uwagę na siłę jaką są dokręcone śrubki, to wcale nie jest tak mocno ?)

Rozkręciłem tą pompę. Rzeczywiście jest oring gumowy do uszczelnienia.[ATTACH=CONFIG]205351[/ATTACH]

Co powinno się obracać?

Cały element czy tylko ten mały z łopatkami?

Mam inny troszkę typ ale podobny. U mnie obraca się wirniczek z łopadkami razem z wirnikiem z tyłu. W tym kołnierzu mam obrotowo.

Zrobione.

Obracać ma się sam wirnik z łopatkami.

Nie taki diabeł straszny.

Dzięki koledzy za pomoc. Teraz jeszcze zobaczymy czy będzie kociołek dalej wygasał.

Docisnąłem jeden przewód od wtyczki dmuchawy który był troszkę wysunięty.

Jak znów wygaśnie z powodu nie pracującej dmuchawy to już chyba poszukam pomocy u producenta.

Zrobione.

Obracać ma się sam wirnik z łopatkami.

Nie taki diabeł straszny.

Dzięki koledzy za pomoc. Teraz jeszcze zobaczymy czy będzie kociołek dalej wygasał.

Docisnąłem jeden przewód od wtyczki dmuchawy który był troszkę wysunięty.

Jak znów wygaśnie z powodu nie pracującej dmuchawy to już chyba poszukam pomocy u producenta.

Użyj trochę więcej siły przy wkładaniu wtyczek.Ona musi zaskoczyć.Tylko bez młotka proszę :)