Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Za niedługo w kotłowni Panowie instalatorzy będą montować rbr 11 i mam rozeznać temat który zawór 3 drogowy kupić tj. czy mieszający z termostatem czy może lepiej z siłownikiem (TM-200 Honeywell)? Obieg zamknięty, wszędzie ogrzewanie podłogowe; oddzielne rozdzielacze na dole i u góry. Docelowo sterowanie podłogówką z konkretnych pomieszczeń za pomocą sterowników dobowych. Proszę o pomoc :)

pozdrawiam

Krystian

Witam

Za niedługo w kotłowni Panowie instalatorzy będą montować rbr 11 i mam rozeznać temat który zawór 3 drogowy kupić tj. czy mieszający z termostatem czy może lepiej z siłownikiem (TM-200 Honeywell)? Obieg zamknięty, wszędzie ogrzewanie podłogowe; oddzielne rozdzielacze na dole i u góry. Docelowo sterowanie podłogówką z konkretnych pomieszczeń za pomocą sterowników dobowych. Proszę o pomoc :)

pozdrawiam

Krystian

Ja bym sobie zadał w pierwszej kolejności pytanie jak tym sterować przy zaniku napięcia. U mnie takie zaniki w zimie występują i to jest dla mnie priorytet. Czyli dla mnie im prostsze tym lepsze bo nie ma się co zepsuć a i mniejsze rachunki za prąd i naprawę. Zadaj sobie pytanie ile razy będziesz zmieniał temp. i czy faktycznie jest to niezbędne. Każde skoki w histerezie ogrzewania powoduje zwiększenie zużycia opału. Czy jest to ci potrzebne? Czy nie można tego ustawić raz a dobrze i cieszyć się że się o tym nie pamięta? Czy musisz nadzorować sterowanie podłogi osobno a kotła osobno?

Twoja decyzja i twoja kasa.

Witam

To ilu ich będzie do montażu.

U mnie instalator był jeden ale spec pierwsza klasa.

Ogarnia sterownik, kocioł i wiele wiele innych rzeczy.

I tu podziękowania dla niego.

Szacun Panie Sławku:)

Ostatnio takie coś znalazłem:

http://cieplowlasciwie.pl/

Ciekawy punkt odniesienia.

Tutaj ( http://cieplowlasciwie.pl/wynik/9q ) moje 'zabawy'

Wychodzi, że mam za mocny reaktor....:no: przy ocieplonym na pewno, tyle że szybko nie ocieplimy, w planach dodatkowo ganek ogrzewany, a dotychczas na dole zimą....było zimno.

Niemniej stronka ciekawa.

Ostatnio takie coś znalazłem:

http://cieplowlasciwie.pl/

Ciekawy punkt odniesienia..

Z ciekawości też wpisałem dane :)

Choć nie do końca dobrze liczy , bo jeśli ma się dom z poddaszem to poddasze nie oznacz że jest tyle samo metrów co na dole domu ...

Mi wyszło że dom klasa "B" i mimo że ogrzewam obecnie około 160m2 po podłogach i mam piec 12KW to jest za duży ...

Mi wyszło że mam zapotrzbowanie max 5,1KW , min 2.4KW w sezonie ...

Zastanawia mnie te zmniejszenie mocy poprzez cegły szamotowe ....

Czy ktoś to testował i sprawdzał i gdzie te cegły trzeba by włożyć ???