Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rury są w 200 setce od kanalizacji ocieplone podwójnie pianką i 130 pod ziemią zimą nie było wiekszego śladu na śniegu od temperatury a piec chodził na ustawieniach 8-12kw na tym piecu to był pierwszy sezon ale wcześniej paliłem śmieciuchem i był w domu a nie w obecnie oddalonej kotłowni Edytowane przez mirek.cieply

rury są w 200 setce od kanalizacji ocieplone podwójnie pianką i 130 pod ziemią zimą nie było wiekszego śladu na śniegu od temperatury a piec chodził na ustawieniach 8-12kw na tym piecu to był pierwszy sezon ale wcześniej paliłem śmieciuchem

8-10% mam strat na 20m ( u ojca w domu również jest kotłownia poza domem) też jest izolacja tz rura w rurze i ocieplone to wszystko jest pianką, przypomnij parametry w domu + ocieplenie temp wew i jaki opał to bedzie sie można do czegoś odniesć.

okna drewniane stare ale dobre mury ok 45cm ale dobrze nie ocieplone ,opał różny pierwsze 3 tony szajs ale się palił choć kaloryczność dostawca podawał ok 25 w domu temp.25-26 stopni śmieciuchem w poprzednim sezonie spaliłem ok 5 ton Edytowane przez mirek.cieply

okna drewniane stare ale dobre mury ok 45cm ale dobrze nie ocieplone ,opał różny pierwsze 3 tony szajs ale się palił choć kaloryczność dostawca podawał ok 25 w domu temp.25-26 stopni

No to masz swoje 5 T :) 8-10% na przesyle, + kiepskie okna + mury (45cm ale pewnie bez styro?) a jak strop? + kiepski opał ,,a jak z poborem cwu? zdejmij temp o 2-3 st masz 500-1000kg/sezon

No tak weszli w markety i się zaczęło a nie potrzebnie.Przed kotłem z podajnikiem miałem zębca zasypowego z 10 letnia gwarancją.7 lat mi służył i po wymianie sprzedałem go jeszcze za rozsądne pieniądze w stanie dobrym.

Mam takiego 'zębacza' właśnie do sprzedania. Rok produkcji 2004 pewnie gdzieś 2 2005 zamontowany i jak go oglądam, to nic mu nie dolega. W zasadzie stan bdb. Czyli faktycznie wtedy robili dobrze.

Mój stary pleszewiak był na tablicy 20 minut :)

Kolega golfir z forum eSterownik z tablicy popchał dość szybko starego tłoka który ogrzewał domek ojca, obecnie będą montować też RBRka.

dokładnie jak Wiesiu napisał na tablicy kocioł w rozsądnych pieniadzach powinien sie szybko sprzedać a ja na dniach montuje "rabarbara" mam nadzieje że wszystko pójdzie gładko i bez problemów:) oczywiscie wrazenia z uzytkowania opisze pzdr

Gość Novy!
okna drewniane stare ale dobre mury ok 45cm ale dobrze nie ocieplone ,opał różny pierwsze 3 tony szajs ale się palił choć kaloryczność dostawca podawał ok 25 w domu temp.25-26 stopni śmieciuchem w poprzednim sezonie spaliłem ok 5 ton

Ostatnie dwa lata opalałem budynek wolnostojący ok 120m2 (140m2 ma z pomieszczeniem które wówczas nie było ogrzewane -no może czasowo) ogrzewane kotłem marki Ogniwo OEP 25kW. Jasne kocioł przewymiarowany.Ja wiem jedno,ledwo zipał.Taka konstrukcja wymiennika ciepła jak w tym kotle nie dostarczała "zjawiska" odstawiania się kotła na jakiś zbytnio długi czas-takie zjawisko powinno wystąpić.Spaliłem 4 tony węgla kamiennego (dobrej jakości) i 2,5 tony czeskiego eko. Za wyjątkiem potężnych ilości sadzy bez względu na prowadzenie kotła,bo wielu poważnych "graczy" próbowało go ustawić,przewymiarowania nie dało się dostrzec.Kocioł rozgrzewał się jak stara k...wa i nic więcej.Przy dużo większych gabarytach niz RBR 11kW miał "w sobie" 10l wody mniej....

Moje zdanie jest takie,liczy się konstrukcja kotła,jeśli wymiennik i cały kocioł ma logiczną i poprawna budowę to i z przewymiarowaniem można sobie poradzić .

I na koniec jedno zdanie.

Ocieplony na maxa budynek ogrzeje każdy kocioł ,nawet produkcji garażowej(przy całkiem niewielkim spalaniu)-zabawa zaczyna się wtedy gdy budynek jet nieocieplony i kocioł ma co robić,a wtedy to jak jest zbudowany ma kolosalne znaczenie.

Dziękujemy Sławku za opinię może uda nam się chłopaka odratować :)

Moze i z moja pomoca sie uda... :) Jak juz koledzy wspomnieli, 11 kW przy tak ocieplonym domku to az zanadto. Prosze pamietac, ze ogrzac dom to nie sztuka...sztuka jest zatrzymac w domu cieplo. I jesli masz dobrze ocieplony dom, w miare nowoczesne okna (nie znaczy, ze super szczelne) i nie masz mechanicznej wentylacji z 10krotna wymiana powietrza na godzine :)), do podtrzymania temperatury w domu nie bedzie potrzebne wiecej niz 3-4 kW. Mam nawet wiekszy gabarytowo dom, skromniej ocieplony i nawet przez mysl mi nie przeszlo, ze 11 kW moze byc za malo. Juz odezwal sie Piotrek42, ktory 17 kW ogrzewa 320 m2, moze za chwile dolaczy Zbigmaz ogrzewajacy podobny dom tez 17stka. Jesli i on Cie nie przekona...to przynajmniej nie daj sie przekonac instalatorowi, ktory zaproponowal Ci 'co najmniej" 23 kW.

A Saper moze wpasc do Karlowic, wprawdzie kociol jeszcze nie podlaczony, ale przynajmniej zorientuje sie, co chce nim ogrzac :)

Edytowane przez gmaj22

Moze i z moja pomoca sie uda... :) Jak juz koledzy wspomnieli, 11 kW przy tak ocieplonym domku to az zanadto. Prosze pamietac, ze ogrzac dom to nie sztuka...sztuka jest zatrzymac w domu cieplo. I jesli masz dobrze ocieplony dom, w miare nowoczesne okna (nie znaczy, ze super szczelne) i nie masz mechanicznej wentylacji z 10krotna wymiana powietrza na godzine :)), do podtrzymania temperatury w domu nie bedzie potrzebne wiecej niz 3-4 kW. Mam nawet wiekszy gabarytowo dom, skromniej ocieplony i nawet przez mysl mi nie przeszlo, ze 11 kW moze byc za malo. Juz odezwal sie Piotrek42, ktory 17 kW ogrzewa 320 m2, moze za chwile dolaczy Zbigmaz ogrzewajacy podobny dom tez 17stka. Jesli i on Cie nie przekona...to przynajmniej nie daj sie przekonac instalatorowi, ktory zaproponowal Ci 'co najmniej" 23 kW.

A Saper moze wpasc do Karlowic, wprawdzie kociol jeszcze nie podlaczony, ale przynajmniej zorientuje sie, co chce nim ogrzac :)

Ja napiszę tylko tyle że następny jaki bym kupił to 11kW a jak poczyta moje posty to zrozumie dlaczego. Wiem co mam i wiem co chcę aby sprawiało mi przyjemność, wygodę, i co najważniejsze spokojną głowę ;P