Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Nie kumam,ile kg groszku jest w zasobniku?I to pali się aby 5,5 godz?

Dopiero się przymierzam do kotła,stąd moje pytanie.

Do podajnika u mnie wchodzi 130 kg(retopalu),wegiel sie spala a sterownik sumuje czas pracy podajnika czyli np podawanie 4s pracy slimaka to na dobe zalozmy ze pracuje 50 min, to wszystko zalezne oczywiscie od spalania ,instalacji, na jaka temp grzejemy w domu itd. ,jak juz znamy ten czas jak go wpiszesz w sterowniku on obliczy Ci przyblizona date i godz kolejnego zasypu :yes::D

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie kumam,ile kg groszku jest w zasobniku?I to pali się aby 5,5 godz?

Dopiero się przymierzam do kotła,stąd moje pytanie.

Jest tak :)

Piec pracuje, podajnik podaje :)

Kiedy jest potrzeba sterownik podaje węgiel :)

Sterownik tym steruje z jaką częstotliwością ma podawać :)

Podaje od ( i tu różnie podają ) od 4 do 8 mim w ciągu godziny, czyli nie cały czas :)

Zależne to jest od zapotrzebowania budynku i instalacji :)

:wave:

sipus31 Jak ci się udało że u ciebie przeciąga temp powyżej zadanej o 5*C i potem idzie w odstawkę? Ja bym chciał coś takiego spróbować :)

Ciagle testuje,dalem zawor 4d na 5,a przez ost 2 godz na 4, ale teraz dosypalem do pelna i dalem zawor na 10 (otwarty)

Najdziwniejsze wczoraj odlaczylem podlogowke(mam rozdzielke z pompa) i od razu wzrosla temp powrotu a "pilka" zrobila sie b.regularna.

Ja tam jeszcze nie mieszkam wiec testuje by byc madrzejszy na przyszly sezon.

Panowie proszę o instrukcje do rbr 23kw ponieważ chcę wymienić piec i przenieś go do budynku gospodarczego oddalonego o ok.18m od domu i nie wiem ile miejsca mu potrzeba od ścian i do komina bo żona chce zostawić tam stojący piec kaflowy i by musiał stać ok 1.1 od komina, komin ma ok 6 m wysokości czy to spełni wymogi czy będę musiał zburzyć kaflowca proszę o rade i DTR dom ma ok 200m2 bardzo dziękuję. Wiadomość proszę na PRIVA aby nie zaśmiecać FORUM Edytowane przez mirek.cieply

Panowie proszę o instrukcje do rbr 23kw ponieważ chcę wymienić piec i przenieś go do budynku gospodarczego oddalonego o ok.18m od domu i nie wiem ile miejsca mu potrzeba od ścian i do komina bo żona chce zostawić tam stojący piec kaflowy i by musiał stać ok 1.1 od komina, komin ma ok 6 m wysokości czy to spełni wymogi czy będę musiał zburzyć kaflowca proszę o rade i DTR dom ma ok 200m2 bardzo dziękuję. Wiadomość proszę na PRIVA aby nie zaśmiecać FORUM

Odbierz PRIVA

Panowie proszę o instrukcje do rbr 23kw ponieważ chcę wymienić piec i przenieś go do budynku gospodarczego oddalonego o ok.18m od domu i nie wiem ile miejsca mu potrzeba od ścian i do komina bo żona chce zostawić tam stojący piec kaflowy i by musiał stać ok 1.1 od komina, komin ma ok 6 m wysokości czy to spełni wymogi czy będę musiał zburzyć kaflowca proszę o rade i DTR dom ma ok 200m2 bardzo dziękuję. Wiadomość proszę na PRIVA aby nie zaśmiecać FORUM

Jeśli chodzi o wymiary to takie :

[ATTACH=CONFIG]103283[/ATTACH]

Ale u mnie nie chce wyjść wyżej jak 3*C powyżej zadanej :(

Już próbowałem i nie mogę go zmusić aby przeciągnął jeszcze o te dwa więcej. Lub nie wiem jak :(

Spróbuj tak:

1. Temp.CO i CWU na tym samym poziomie lub CWU o oczko lub 2 wyżej,

2. CWU ustawiona jako priorytet,

3. Histereza CWU 02-05,

4. Zawór 4 drożny (jeśli masz) skręcony np. 25 %,

5. Pompa CO na jedynce.

U mnie kocioł się odstawia, ale na zewnątrz nie ma mrozów.

Pozdrawiam

Spróbuj tak:

1. Temp.CO i CWU na tym samym poziomie lub CWU o oczko lub 2 wyżej,

2. CWU ustawiona jako priorytet,

3. Histereza CWU 02-05,

4. Zawór 4 drożny (jeśli masz) skręcony np. 25 %,

5. Pompa CO na jedynce.

U mnie kocioł się odstawia, ale na zewnątrz nie ma mrozów.

Pozdrawiam

Odpowiem od końca:

ad5 jest już na 1

ad4 nie mam takiego w swojej instalacji

ad3 CWU już ma 0,2

ad2 nie mogę zmienić temperatury (patrz ad1)

ad1 i tu jest problem, pod to gniazdo mam podpięty jeden obieg (pompę) grzejnikowy. CWU u mnie ma temp. podobną do CO z różnicą 5-10*C na minus

Ad1 mimo to możesz ustawić CWU jako priorytet. U Ciebie, gdy woda w tym obiegu grzejnikowym spadnie poniżej zadanej, pompa CO z drugiego obiegu grzejnikowego wyłączy się i temp. w kotle będzie wzrastać aż do osiągnięcia temp. zadanej CWU (pierwszy obieg CO).

Może histereze trzeba ustawić trochę większą np. 05, bo inaczej czas wzrostu temp. w kotle będzie za mały.

To jest teoria, nie wiem czy to się sprawdzi w praktyce u Ciebie? Każda instalacja jest inna.

Tak jak ci mówiłem nie potrzebujesz 23kW.

Mogę Wam powiedzieć w ciężkiej tajemnicy :) że producent pracuje już nad stworzeniem RBRka mini o przewidywanej mocy 11kW do małometrażowych domków.

Maluszek ma być sterowany eCoalem i możliwe że pojawi już początkiem lata bądź może późną wiosną.

Nie pytać więcej bo i tak nic nie powiem żeby nie zapeszać.

Mogę Wam powiedzieć w ciężkiej tajemnicy :) że producent pracuje już nad stworzeniem RBRka mini o przewidywanej mocy 11kW do małometrażowych domków.

Maluszek ma być sterowany eCoalem i możliwe że pojawi już początkiem lata bądź może późną wiosną.

Nie pytać więcej bo i tak nic nie powiem żeby nie zapeszać.

acha.... to taka forumowa tajemnica :D to rozwiąże sie problem ogrzewania małych domków takich do 130m2 ciekawe jaki palnik w tym będzie?? powinno toto mało palić, taki większy piec do domu niż kotłownia :D