Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Oburzacie się jak małe dzieci - wszyscy po kolei.

Jedni się deklarują, że chamami nie są, a chamstwo jak i słoma aż z butów wyłażą.

Kolejni mają oprócz pieca jeszcze inne źródła ciepła (takie solary na przykład), a czepiają się kogoś, kto sam robi modyfikacje, jednocześnie podkreślając, jacy to oni uczciwi nie są.

Następni znów pracują na to, żeby tylko komuś ubliżyć. I poszukać sobie guza. Przeganiają się z wątka na wątek, nie dając możliwości podyskutowania.

Potem ci, co pomagają, chwalą się dokoła, jacy to oni zaj*****ci nie są, bo pomagają wszystkim, choć sprzedają tylko określone piece. Z tego, co się orientuję, to pomaga się bezineteresownie, bez podkreślania tego na każdym kroku.

Kurde, Panowie, co te wpisy powyżej mają na celu?

Kolego szukasz jakiejś porady to napisz a odpowiedz otrzymasz :)

Jeżeli ci nie pasują ludzie na tym temacie to nie trzeba ich czytać :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli chcesz faktów na temat palnika to faktycznie tak było. Pisałem na forum że mam spieki i co wtedy się stało? Czytałeś? Jeżeli nie to ci przypomnę. Sam producent kotła się do mnie odezwał i przysłał mi inną koronę. Sam od siebie bo ja się do niego nie zwracałem. Widzisz różnicę pomiędzy tobą a mną? Ja jeszcze nie zacząłem myśleć o poprawianiu a już to za mnie producent zrobił? A co na palnikach w waszych kotłach? Pisali ludzie o jednostronnym spalaniu na palniku, o sadzach i co? Odezwał się producent? Poprawił coś komuś?

Ja z tego co piszę się wytłumaczę bo to jest to co doświadczyłem od kotła i od producenta. A ty czego doświadczyłeś poprawiając to co kupiłeś? Chyba tylko wiedzy doświadczyłeś bo mówisz że wszystko jest dobrze. Ty masz takie doświadczenie? Czy znasz kogoś z kotłem twojego producenta aby tego doświadczył?

Już kiedyś prowadziłem z tobą dyskusję i do jednego wniosku doszedłem, szkoda na ciebie czasu i klawiatury. Nie obraź się ale nie będę odpisywał na twoją odpowiedź bo jestem na 100% pewny że będzie dotyczyła tylko i wyłącznie pochwał co to za cudny kociołek kupiłeś.

nie , napisałem ze palnik powinien być poprawiony!!!! Pisałem tez ze może zadowolenie wynika z tego ze z śmieciucha przeszedłem na eko i tyle w tym temacie. Duże firmy niestety podchodzą inaczej jak te małe ..tu producent Rbr bije na głowę ogniwo .A odnośnie palenia z jednej strony kup krowę 25kw gdzie 10kw będzie z naddatkiem to pogadamy..rozumiesz??? zresztą ja mam ogień na środku :D

aha odnośnie zadowoleni obydwoje jesteśmy zadowoleni :) i chyba dobrze :D .

Edytowane przez wuwok

I po co te sążniste felietony?

Karoka i minertu pomagają użytkownikom kotłów. Różnych kotłów. Pomagają im dobrze. To fakt. Nikt im tego nie odbiera. Ja także nie odbieram im tego.

Producent i sprzedawcy kotłów RBR nie wiedzą, jakie rzeczywiste moce nominalne mają te sprzedawane przez nich kotły. Nie wiedzą i już. To też jest oczywiste... no bo jest. Bez względu na to, jaki jestem ja - te fakty są i będą takie same. Czy takie działania handlowe są uczciwe? Oceńcie sami.

Po co więc te dyskusje?

Koniec dyskusji!

Jak to mówią - prawda obroni sie sama.

Oj tam oj tam zibi kazdy ma cos za pazurkami i tak kolorowo nie jest jak piszesz, o czym ja sie przekonalem. Nie bede dawal wrogowi amunicji ale kiedy przyszedlem z problemem to pisali co niektorzy, ze mi sie zdaje i zgory zakladali moja omylnosc, zamiast poglowkowac razem. Na koniec okazalo sie,ze trzeba dokrecic pare srobek i problem znikl. Tak wiec co do produktu w chwili obecnej obiekcji nie mam ale co do tej pomocy na forum pewna zadra pozostala, z drugiej strony sa tu tez tacy co pomagaja szczerze i bezinteresownie zibi ;)
Pamiętam co to było i nawet u siebie to sprawdzałem. Tak to jest jak czasami bazujesz na produktach od kooperantów. Jednak do tej pory staramy się sobie pomagać i wymieniać doświadczeniami aby podobnych przypadków nie było.

Przeczytałeś te kilka ostatnich stron i ostatnie dwie ?

Tak i zdecydowanie nie uzyska się pomocy od tej osoby, która o tym napisała.

Poza tym, często się zdarza, że jak ktoś chciał odpowiedzi w wątku, to był odsyłany do dzwonienia, a takie wypowiedzi na forum mogłyby pomóc innym użytkownikom.

A fakt faktem - część pytań czy stwierdzeń jest czasem po prostu zakrzykiwana.

Poza tym, często się zdarza, że jak ktoś chciał odpowiedzi w wątku, to był odsyłany do dzwonienia, a takie wypowiedzi na forum mogłyby pomóc innym użytkownikom.

Takie przypadki mogły być jeżeli zadawałeś pytanie o kotle innego producenta na wątku innego producenta. Nie zauważyłeś tego? To było po to aby nie drażnić i nie wszczynać takich jałowych dyskusji jak to miało miejsce dzisiaj.

Kolego Ty na razie o nic nie zapytałeś.

Mam teraz urlop, to mam czas żeby posiedzieć na forum.

Czasem odpisuję na szybko z telefonu jak ktoś chce coś dopytać żeby tyrknął.

Nie płacą mi za pisanie na forum i nie mam takiego obowiązku żeby tu pisać, nikt go niema.

Jesli ktoś zadałby sobie tyle trudu żeby przeczytać czasem ostatnie 30 stron, nie musiałby o nic pytać.

Jednak póki cierpliwości i czasu na to pozwala wałkuję się to samo co kilka stron.

Ja napiszę tylko tyle że następny jaki bym kupił to 11kW a jak poczyta moje posty to zrozumie dlaczego. Wiem co mam i wiem co chcę aby sprawiało mi przyjemność, wygodę, i co najważniejsze spokojną głowę ;P

I znów mam mętlik w głowie jaką moc wybrać, a byłem pewien na 17kW.

Może jeszcze raz podam parametry domu:

Powierzchnia ogrzewana domu piętrowego podpiwniczonego zbudowanego w 1996 roku wynosi około 210 m2, okna PCV 2-szybowe, ściana grubości 43 cm, trójwarstwowa z 5 cm wełny w środku, poddasze 15 cm wełny i 5 cm styropianu w stropie. Ogrzewana jest częściowo piwnica bez garażu. Rocznie zużywam 6,5 - 8 ton miału lub słabego ekogroszku Ledvice. Obecnie jest kocioł miałowy zasypowy z dmuchawą i pompką CO. Instalacja w miedzi, w pomieszczeniach grzejniki żeberkowe i tylko w 2 łazienkach podłogówka. Bojler 130l, w domu 3 mieszkańców.

Wg programu cieplowlasciwe u mnie wyszło zapotrzebowanie:

- w najmroźniejszy dzień zimy -20 na zewnątrz - 14,9kW potrzebna moc grzewcza,

- w przeciętny dzień zimy 1,4 na zewnątrz - 6,9kW potrzebna moc grzewcza

Czy 11kW da radę to ogrzać na słabszym opale np. miał, czeski eko? czy lepiej nie ryzykować (o ile jest) i wziąć 17kW. :bash:

I znów mam mętlik w głowie jaką moc wybrać, a byłem pewien na 17kW.

Może jeszcze raz podam parametry domu:

Powierzchnia ogrzewana domu piętrowego podpiwniczonego zbudowanego w 1996 roku wynosi około 210 m2, okna PCV 2-szybowe, ściana grubości 43 cm, trójwarstwowa z 5 cm wełny w środku, poddasze 15 cm wełny i 5 cm styropianu w stropie. Ogrzewana jest częściowo piwnica bez garażu. Rocznie zużywam 6,5 - 8 ton miału lub słabego ekogroszku Ledvice. Obecnie jest kocioł miałowy zasypowy z dmuchawą i pompką CO. Instalacja w miedzi, w pomieszczeniach grzejniki żeberkowe i tylko w 2 łazienkach podłogówka. Bojler 130l, w domu 3 mieszkańców.

Wg programu cieplowlasciwe u mnie wyszło zapotrzebowanie:

- w najmroźniejszy dzień zimy -20 na zewnątrz - 14,9kW potrzebna moc grzewcza,

- w przeciętny dzień zimy 1,4 na zewnątrz - 6,9kW potrzebna moc grzewcza

Czy 11kW da radę to ogrzać na słabszym opale np. miał, czeski eko? czy lepiej nie ryzykować (o ile jest) i wziąć 17kW. :bash:

Moje zdanie znasz, jednak tu muszę wprowadzić poprawkę na opał. Chcesz opalać czeskim a on jest słabiutki, miał podobnie zależy na jaki trafisz. Jeżeli chcesz utrzymywać temp. na wysokości 23-24*C to tego opału ci trochę spali. Tak średnio licząc wyjdzie ci od 1/4 do 1/3 więcej niż jak byś palił groszkiem typu (obojętnie) o mocy 24-26 lub więcej MJ. Ja wiem co bym zakupił. Jednak jak się boisz to czy kupisz jeden czy drugi będzie tak jak ty chcesz i jeden i drugi da radę. Jedyna różnica to okresy przejściowe kiedy temp. jest bliska 0*C Jeżeli mieszkasz w strefie w IV strefie klimatycznej weź 17kW jeżeli w III i mniejszej to 11kW. Ja bym tak zrobił.

Czy te 210 jest liczone z dogrzewaną piwnicą czy + ta piwnica. Piszesz grzejniki żeberkowe, chodzi o żeliwne z dużą ilością wody ?

Masz dalej zamiar palić "lekkim" paliwem ?

W tych 210m2 jest wliczone około 30m2 piwnicy (dom cały podpiwniczony z nieogrzewanym garażem, a piwnica częściowo tylko ogrzewana). Grzejniki żeberkowe aluminiowe, liczba żeberek w domu 231szt, pojemność wodna 0,46l = około 106l wody w grzejnikach. Instalacja w miedzi.

Co do opału ostatniej zimy paliłem czeskimi Ledvicami i trochę miałem, czym będę palił nie wiem wszystko zależy od ceny, może być w użyciu dalej tzw. "lekkie paliwo".

W tych 210m2 jest wliczone około 30m2 piwnicy (dom cały podpiwniczony z nieogrzewanym garażem, a piwnica częściowo tylko ogrzewana). Grzejniki żeberkowe aluminiowe, liczba żeberek w domu 231szt, pojemność wodna 0,46l = około 106l wody w grzejnikach. Instalacja w miedzi.

Co do opału ostatniej zimy paliłem czeskimi Ledvicami i trochę miałem, czym będę palił nie wiem wszystko zależy od ceny, może być w użyciu dalej tzw. "lekkie paliwo".

Nie masz dużo wody w układzie. Piwnica dogrzeje ci się już troszkę od rury i drzwiczek czyli w sumie zostaje ze 180m, szału niema w dociepleni ani też tragedii :)

Tak jak Zbyszek zapytał gdzie mieszkasz, jakie temperatury utrzymujecie w domu ?