Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie Panowie

niezła wojenka a sezonu jeszcze długo widać nie będzie:P

tak sobie czytam i wnioski wyciągam i wleję łyżkę dziegciu do tej beczki miodu. może mnie wielu za to ukamienuje:(:(:(:(:(

będzie mi smutno bo cenię waszą wiedzę i doświadczenie choć nie zawsze się zgadzamy.

niestety choć zawijana przestałem trawić w momencie gdy z wujka dobra rada zmienił się w wujka ogniwo eko plus jest najlepsze a reszta to ..... oraz wejdź na esterownik bo tylko tam rzetelnych informacji udzielą a reszta to promil czy jak to tam nazwał(świadczy to o tym jakie ma o nas mniemanie ) choć rok temu prezentował zgoła inną strategię

to niestety muszę mu odrobinę racji przyznać.

jest kłótnia o moc, którą jakoś niektorzy zignorowali - a tego bym się czepił

zawijan napisał że RBR 11KW ma więcej niż deklarują- nie ważne kto.- nie wiem nie znam się zarobiony jestem. ktoś twierdzi że ma 11KW i na tym poprzestanę.

a co to może oznaczać???

jeśli ma faktycznie 11KW to wszyscy śpią spokojnie i nikt nikomu krzywdy nie robi

ale co jeśli ona ma faktycznie 13KW albo nie daj Boże 15KW lub 17KW????

ten aspekt został pominięty i zakrzyczany

a może to błąd????

jeśli ma 15KW lub 17KW to może się okazać że ktoś posłucha opinii- "ja mam 11KW i daje radę więc bierz śmiało"

i wyląduje w czarnej dupie.

pół biedy jak weźmie RBR-ka - wystarczy mu tej mocy bo faktycznie będzie jej więcej o 4 albo nawet 6KW

gorzej gdy weźmie inną 11-kę ktora ma faktycznie 11KW a nie 15KW lub 17KW

co zrobi jak mu zabraknie tych 4-6KW??????????????????????????????????????????????

proponuję pozostawić temat do momentu ogłoszenia wyników badań i wtedy będzie wiadomo czy kocioł o deklarowanej mocy 11KW ma moc nominalną =11KW= super hiper i fajerwerki

czy może ma 15KW albo więcej

wtedy to jest raczej super hiper czarna...........

bo to oznacza że grzejecie chałupy kotłami o mocy około 30% większej niż myślicie.

więcej

oznacza to że pisząc innym użytkownikom iż 11KW(wasze 11KW) wystarczy - robicie im nieświadomie krzywdę.

żeby jednak zawijanowi się piórka w dupie za bardzo nie rozrosły to dodam na koniec że nie powinien się wpieprzać i powinien płatny profil założyć gdyż polityka jaką obecnie prowadzi jest daleka od służenia pomocą a świadczy jedynie o tym iż próbuje niestety nieudolnie ściągnąć klientów w stronę kotła na którym odcina kupony.

co jest bardzo smutne.

jeśłi uznacie że mój post nie wnosi nic mądrego do dyskusji wystarczy jedno słowo a zostanie skasowany

pozdrawiam

Przyjedź i sprawdź, popytaj rodziny a się dowiesz. jak grzeje kominek a jeżeli piszesz o solarach i do tego o ich wykorzystaniu zimą to mogę tyle ci napisać że ich nie miałeś i nie wiesz co to jest. Zimą one nawet nie zagrzeją ci wody na kąpiel a co dopiero wspomagać ogrzewanie. Wiem o tym bo to mam. Drugi raz takiego błędu bym nie zrobił.

Nie nagrzejesz solarami więcej jak 30 stopni, ale piecyk CI od zera już nie zaczyna, co nie?

witajcie Panowie

niezła wojenka a sezonu jeszcze długo widać nie będzie:P

tak sobie czytam i wnioski wyciągam i wleję łyżkę dziegciu do tej beczki miodu. może mnie wielu za to ukamienuje:(:(:(:(:(

będzie mi smutno bo cenię waszą wiedzę i doświadczenie choć nie zawsze się zgadzamy.

Wystarczy porównać DTR-ki :)

Nie nagrzejesz solarami więcej jak 30 stopni, ale piecyk CI od zera już nie zaczyna, co nie?

NIe... zimą nie nagrzejesz WCALE wody !!! że ludzie sobie piszą, i chwalą jak to solary nie dogrzewają domu, i takie tam to wiesz.... wyobraz sobie np snieg na solarch :) generalnie solar to kwiećień- pazdziernik a reszta to pic na wode fotomontaż :)

Nie wiesz o czym piszesz bo nie znasz mojej instalacji. Solar działa jak jest słońce a ile słońca miałeś w zimie? Druga sprawa to instalacja, u mnie jest to podłączone do bufora 1000L i sądzisz że to mi w zimie coś daje?

NIe... zimą nie nagrzejesz WCALE wody !!! że ludzie sobie piszą, i chwalą jak to solary nie dogrzewają domu, i takie tam to wiesz.... wyobraz sobie np snieg na solarch :) generalnie solar to kwiećień- pazdziernik a reszta to pic na wode fotomontaż :)
Dodaj do tego jeszcze jakieś 17m rury pomiędzy solarami a buforem gdzie około 12 jest w ziemi i na powietrzu.

Wystarczy porównać DTR-ki :)

dla mnie DTR ki to nie wszystko

w obu przypadkach kotły chodzą w mocach 3-14KW

a może ta moc nominalna w przypadku zielonego i niebieskiego jest jednakowa i wynosi 14KW????

może producent świadomie zaniża moc kotła (zarówno niebieskiego jak i zielonego - aby żadnej ze stron nie urazić) by lepiej sprzedać "małe moce"

w przypadku zielonego - badania w toku - wyrok w zawieszeniu

w przypadku niebieskiego - badania robił zawijan- niestety jemu nie wierzę -sam jest winien opinii jaką mam o nim- pewnie mu to zwisa ale może komuś oczy otworzy.

może zatem oba kotły są ciut mocniejsze niż "na papierze"??????

a może przedstawiciel jednego(z) boi się o spadek sprzedaży i próbuje zdyskwalifikować drugi który sprzedają inni(k, m)???????????

jestem bezstronny bo ja mam pomarańczowy i na razie nie narzekam - próbuję tylko znaleźć sens w tej dyskusji

a może ta moc nominalna w przypadku zielonego i niebieskiego jest jednakowa i wynosi 14KW????

może producent świadomie zaniża moc kotła (zarówno niebieskiego jak i zielonego - aby żadnej ze stron nie urazić) by lepiej sprzedać "małe moce"

w przypadku niebieskiego - badania robił zawijan- niestety jemu nie wierzę -sam jest winien opinii jaką mam o nim- pewnie mu to zwisa ale może komuś oczy otworzy.

a może przedstawiciel jednego(z) boi się o spadek sprzedaży i próbuje zdyskwalifikować drugi który sprzedają inni(k, m)???????????

jestem bezstronny bo ja mam pomarańczowy i na razie nie narzekam - próbuję tylko znaleźć sens w tej dyskusji

A może tylko zielony jest sprawniejszy? Efektywniej odbiera temp ze spalin?

Przecież gabarytami są bardzo podobne.

Moim zdaniem zaczęło się w marcu jak "m" zmienił kocioł.

I to właśnie o to chodzi, tylko nie boi się o spadek ale to już się dokonało bo inaczej takiej zadymy by nie było. Swoją drogą wykształcony, inteligencja a takie zachowanie. Wstyd.

Gość w84u
Szkoda że mi wcięło statystyki bo dokładnie bym ci pokazał takie temp. Może jak się uśmiechniesz do producentów sterownika to pokażą ci takie temp. jakie były poprzedniego lutego i wtedy jeszcze nie było tak dobrego softu ani grupowego. A Ząbkowice to nie Ziębice a ja nie mieszkam w mieście tylko na wsi obok Ziębic.

Pamiętaj "prawie robi wielką różnicę" :p

Jeden już by tylko chciał się opierać na badaniach a ty na statystykach? Obyś się nie zawiódł, rzeczywistość czasami powala na kolana.

Tu masz dane dla Kłodzka, które jest ponad 100 m wyżej, aniżeli Ziębice Kłodzko Bliżej Ci do Wrocławia Wrocław To dane ze stacji meteo. Niektórzy z użytkowników ecoala i bruli z okolic też mają dane :) Ale to nie ważne, może u Ciebie było.

Edytowane przez w84u

Tu masz dane dla Kłodzka, które jest ponad 100 m wyżej, aniżeli Ziębice Kłodzko Bliżej Ci do Wrocławia Wrocław To dane ze stacji meteo. Niektórzy z użytkowników ecoala i bruli z okolic też mają dane :) Ale to nie ważne, może u Ciebie było.
Ale ja nie szukam danych, ja się tam nie chcę przeprowadzać. Ja tam mieszkam i wiem co dzień jaka ta temp. jest. Poszukaj w moich postach to dowiesz się więcej o usytuowaniu mojego domu. Wszystko było :)

A może tylko zielony jest sprawniejszy? Efektywniej odbiera temp ze spalin?

Przecież gabarytami są bardzo podobne.

Moim zdaniem zaczęło się w marcu jak "m" zmienił kocioł.

to na pewno jeśli nie wcześniej.

mam nadzieję jednocześnie że RBR ma moc taką jak deklaruje producent a "z" brzytwy się chwyta.

ja się niestety nie znam i nie potrafię ocenić na podstawie budowy, pojemności czy powierzchni wymiany, który jest lepszy.

najlepszym rozwiązaniem byłoby zbadanie obu jednostek w innym ośrodku aby nikt nie mógł maczać paluchów w wynikach.