Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Mogę Wam powiedzieć w ciężkiej tajemnicy :) że producent pracuje już nad stworzeniem RBRka mini o przewidywanej mocy 11kW do małometrażowych domków.

Maluszek ma być sterowany eCoalem i możliwe że pojawi już początkiem lata bądź może późną wiosną.

Nie pytać więcej bo i tak nic nie powiem żeby nie zapeszać.

Czyli to może być taki od 3 do 17kW ? To chyba coś dla mnie :wave::wave:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kiedyś narzekałem że u mnie strasznie wiatr wieje. Wczoraj wieczorem też wiało i wyciągnęło mi iskrownik razem z kawałkiem rury kominowej. Rura 20cm średnicy a że to końcówka to tylko 20cm długości. Razem jakieś 3,5kg. To jest od kominka. Teraz wiecie dlaczego miałem spieki? :)

Na zdjęciach to wyszło z tego komina bliższego.

Zdjęcie0291.jpg

Nad prawym oknem dachowym widać w którym miejscu spadło.

A to wyleciało

Zdjęcie0294.jpg

ja mam komin leiera sam stawiałem, wszystkie wkładki powinny być klejone specjalnym klejem do szamotu. Jak będziesz teraz to montował to sklej to tym klejem można go kupić też w saszetkach.

u ciebie nie pokleili a u kumpla powkładali do góry nogami i na dodatek bez kleju :(

Edytowane przez Gelo_26

Mam pytanie z innej beczki,do podlogowki mam rozdzielke ktora w swoim zestawie ma swoja pompe,czy warto ja podlaczyc pod sterownik? bo tak idzie ona caly czas,temp wody reguluje zawor na wejsciu.

[ATTACH=CONFIG]103996[/ATTACH]

nie warto ,podłacz ja osobno i daj sobie jakis jakiś czujnik temp, np digitime 800, i masz pieknie regulowaną temp w domu z dokładnoscią do 0,1st

Mam pytanie z innej beczki,do podlogowki mam rozdzielke ktora w swoim zestawie ma swoja pompe,czy warto ja podlaczyc pod sterownik? bo tak idzie ona caly czas,temp wody reguluje zawor na wejsciu.

U mnie chodzi jako cyrkulacja : chodzi 1/4 stoi. Jak miałem podłączoną jako podłogówkę to jak spada temp w pomieszczeniach i włącza się pompa to dużo wody zimnej dawało do wiwatu w piecu i ten wariował. Nawet jak dałem histerezę temp w pomieszczeniu 0,2 też było to samo. Jako cyrkulacja jest dobrze. U mnie jest ponad 80m2 podłogówki.

u mnie z 180m2 podłogówki też chodzi jako cyrkulacyjna obecnie puszczam w podłogę 28C jak na razie jest ok

Po trzech do czterech godzin zanim temperatura w pomieszczeniu spadnie to ta woda jest już zimna (~~20*C) dlatego zadałem pytanie na esterownik czy można zrobić tak jak przy CO. Jak osiągnie temperaturę ustawioną przez czujnik to przy ustawieniu jako cyrkulacja jeszcze pracuje w trybie cyrkulacji. I to by było super jak by taka opcja była też w podłogówce.

Witam, mam pytanko o takiego rbra 17kw. On w standarcie ma 1 krociec zasilający co i 1 krociec zasil. cwu? Tak samo z powrotami? Chodzi mi o model bez wężownicy. Ewentualnie mógłby mi ktoś podesłać jakieś foto?

dziękuje

Krućców zrobią ci tyle ile chcesz i o takiej średnicy jakiej chcesz :) ja np. mam 4 zasilające i dwa powroty :)