Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Włos ci z głowy za to nie spadnie :)

Chcesz wklej sobie, ja nic nie daję, widziałeś gdzie stoi mój kocioł, jest tam bojler, rury wszystkie, kiedy nie było tam kotła panowała temperatura prawie jak na dworze także mi się to przydaje :)

To pierdoły są ,wiem.Może tylko i za wyjątkiem faktu że kotłownie ogrzewam grzejnikiem bo tak chcę więc po kiego mi grzanie z obudowy kotła?

Gość Novy!
Z drzwiczek, drzwiczek :)

Bo zaraz podłapią że w RBRach niema izolacji i w kotłowni sauna się robi :)

Tak,z top furtki ;)Musi coś być nie tak w tym kotle,wciąż szukam.Jak znajdę i VERB powie że mam rację,suchej nitki nie zostawię.Może coś mi zawijan odpali ;)

Gość Novy!
Dla mnie minusem jest zbyt wysoki pogrzebacz do czyszczenia kotła. Nie ma możliwości wyczyścić nim półek w górnej części bo się po prostu nie mieści.

Trzeba sobie coś samemu zorganizować na wzór tego tylko niższy i będzie ok.

Brat użył szlifierki kątowej,ja nie czyszczę do 3 zasypów,więc jeszcze 2.Przygotowałem sobie do odkurzacza do popiołu zgiętą alu końcówkę.

Odessam wsio ;)

Po co mi pogrzebacz ;)

Dla mnie minusem jest zbyt wysoki pogrzebacz do czyszczenia kotła. Nie ma możliwości wyczyścić nim półek w górnej części bo się po prostu nie mieści.

Trzeba sobie coś samemu zorganizować na wzór tego tylko niższy i będzie ok.

Tak jak Novy ci napisał, przytnij ździebko szlifierką albo wyślę ci węższy, leży chyba ze trzy :)

Wystarczy porównać DTR-ki :)

Przeczytałem jaka tu ostatnio była zadyma i zwróciłem uwagę na DTR-ki.

Wg tej z RBR 11 kW zużycie paliwa to 0,6 - 2,8 kg/h co przy podanej kaloryczności węgla 26 MJ/kg i sprawności kotła >88% daje ponad 17 kW mocy - tymczasem "zakres pracy" to 3-14 kW.

Albo to jakiś błąd, albo z tych danych wynika, że przy 14 kW sprawność spada do około 70%.

Czy faktycznie tak jest czy jest błąd w DTR-ce ?

Gość Novy!
Też się zastanawiałem właśnie nad odkurzaczem do popiołu. Kupiłem taki do kominka. Tylko faktycznie trzeba by zagiącćkońcówkę aluminiową tak żeby się mieściła albo zorganizować taką płaską i długą najlepiej.

Jak kupujesz odkurzacz to ma mieć filtr HEPA,i worki niepalne zapinane u dołu na zamek-nie na plastikowe zaczepy.I min moc 2000-2500 kW. Kupujesz szczotkę kominiarską do czyszczenia wkładów z blachy czyli z szczotkę z tworzywa-zakładasz na przedłużkę i po oglądnięciu Idealnej Pani Domu -uskuteczniasz te same ruchy.;)

Potem odkurzacz.I tyle.

Czy faktycznie tak jest czy jest błąd w DTR-ce ?

Tak, błąd.

Już nawet z jarkiem o tym rozmawialiśmy.

Nowa DTR jest w przygotowaniu ale na razie czasu brak z tego co mówi producent i czekamy na wyniki badań, trzeba zaktualizować fotki bo też jeszcze stare wiszą już też miałem w tej sprawie monity.