Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak z ciekawosci a ma go ktos z wezownica? Jak sie sprawuje? Mam znajomego co ma wezownice w innym kotle,jest ich 3 w rodzinie i twierdzi ze brakuje mu cieplej wody.

Mój jest z wężownicą i mogę powiedzieć tak że jak dla mnie jest wystarczajaco natomiast z punktu widzenia żony to nie.

To zależy jak kto użytkuje tą ciepłą wodę. Jeżeli chce się napuścić pół wanny gorącej wody a póżniej od razu w tym prysznic to trzeba minutę poczekać na ciepłą wodę mówię to po okresie użytkowania go w sezonie grzewczym. Użycie dużej ilości ciepłej wody jednorazowo powoduje znaczny spadek temperatury CO i teraz trzeba troche czasu żeby się z tego podniósł z tym że ja palę pelletem wiadomo mniej kaloryczny i może dlatego mu trudniej się odbudować nie wiem na 100% tak myślę. Ja powiem tak jak dla mnie na spokojną kąpiel z prysznicem spokojnie wystarcza. Nie wiem jak jest poza sezonem w trybie LATO. Mój bliski sąsiad w tamtym roku mówił, że trzy osoby po koleji się kąpały i dawał radę z tym że jechał na groszku nie wiem czy nie zmienił zdania.

To wszystko zależy od tego kto czego oczekuje w ostatnich dwuch mieszkaniach miałem pice gazowe dwufunkcyjne i też bywało różnie albo wrzątek albo zimny tusz - to ja wolę RBR z tzw wężownicą. No i odchodzi zasobnik CWU

Zobaczymy jak będzie w lecie i ile pociągnie na podtrzymanie i CWU jeżeli zmieszczę się w ok 1T opału to kolektory słoneczne w tym przypadku faktycznie się nie opłacają. Chyba, że gmina się wykaże i faktycznie zapłacę 2,5kPLN to czemu nie. Wniosek złożyłem, a jak będzie zobaczymy

W każdym razie na codzienne funkcjonowanie- mycie się, mycie naczyń itd na spoko wystarcza, natomiast długa gorąca kąpiel to tak za bardzo nie poszleje ale da się:rolleyes:

Witam

Proszę o pomoc z konfiguracją sieci. W domu mam router Edimax 7064, który przesyła bezprzewodowo sygnał do laptopa i komputera stacjonarnego. Zakupiłem AP TP-LINK TL-WA500G do kotłowni żeby połączyć sterownik z AP w trybie klienta. ...................... Pomóżcie co mam zrobić, jakie info, podać.

Uważam, że to nie ten temat, i lepiej pasowałyby tu fotki twojego RBR-ka.

Proponuję poszukać pomocy tutaj:) http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1754346.html

Pozdrawiam

a czy w trybie pracy lato gdy c.o. bedzie zamknięte i kociołek bedzie ogrzewał bojler 160L (4 os. rodzina) to piec nie będzie przygasał w związku z małym zapotrzebowaniem na ciepło?

W tym trybie ustawiasz parametry podtrzymania w zależności od opału,trzeba to sobie samemu dopasować.

Jeżeli kocioł przegrzewa a żar się nie zapada to wydłużamy te przerwę eksperymentalnie.

Henry zajęty bo właśnie odpalili. Ogrzewał około 200m kotłem 18,5kW ale z tego co wiem teraz będzie adoptował poddasze i coś jeszcze w piwnicy ma powstać. Docelowo na przyszły sezon ma byś miedzy 260 a 270m2.

W tamtym tygodniu w Radlinie odpalił następny kolega 23kW i jest już podłączony pod neta.

Na przyszły tydzień w środę jedzie 17-ka do Lubszy koło Brzegu.

Dino masz jeszcze bliżej ale zaproszenie dalej aktualne.

Nareszcie moja "17" w sieci.

Czekam na jakieś sugestie odnośnie zmian w ustawieniach.

Dlaczego piecyk nie trzyma ściśle zadanej temperatury tylko grzeje powyżej (co widać na wykresach)

Teraz popatrzcie co potrafi odpowiednia modyfikacja :)

Grzeje powyżej bo jest za sprawny.Przykręć jeszcze zawór mieszający,delikatnie :)