Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

A jeżeli chodzi o czujniki to nie jeden jest z obudową metalową w bezpośrednim styku z kotłem. W kpl. jest 4szt takich z obudowami : CWU, spaliny, CO, podajnik. Lecz tylko ten jeden jest na tak wysoką temp.

tylko ten jeden jest inny jak pozostałe: Sterownik eCoal.pl/bruli.pl obsługuje czujniki typu KTY81-210 oraz PT100 (temperatura spalin).

tylko moje próby z UPS-em też skończyły się wariacjami sterownika, może płyta mimo swojej powtarzalności w procesie produkcji nie zawsze reaguje tak samo na warunki środowiskowe (dotyczy sterownika jak i ups)

pozdrawiam RedEd

ps miałem też spadek napięcia na jednej z faz (190v) bez ups i sterownik też wariował (sterownik rk...)

Edytowane przez RedEd

już się poddaję może coś z tym czujnikiem jest nie tak bo tylko włączę ups do gniazdka i zacznie pracować wentylator to już temperatura spada i dziwi mnie że tak tylko się dzieje z czujnikiem spalin. Ile kosztuje taki czujnik i gdzie mogę go kupić?
Cześć.Jutro wyślę ci nowy.

...

Aby jeszcze było nad czym myśleć to pooglądajcie moje wykresy w dn.17 i 18.08, chodzi o spaliny. Mom podobnie ale w drugą stronę. Jak idzie z sieci jest dobrze, jak idzie z aku to zaczynają się drgania.

.........

Ja nie używam ups a w dn 17 i 18.08 miałem podobnie:confused:

Myślałem że to zmiany ciągu otwrte drzwi do garażu i brama

Edytowane przez keteimj

Cześć.Jutro wyślę ci nowy.

A jednak nie wyślę bo wina leży po stronie UPS-a.

Podam 2 linki

pierwszy tańszy i łatwy w montażu ale czasem mniej skuteczny nałożyć na przewód czujnika spalin

http://www.tme.eu/pl/details/zcat1730-0730a-bk/ferryty-na-przewod/tdk/#

drugi owinąć przewód dwa razy wokół ferrytu

http://www.tme.eu/pl/details/ri-rt41-27-15/ferryty-pierscieniowe/richco-plastic/rt-406-274-150/#

Dla pewności załóż drugi na przewód zasilający.

Z tego co dowiedziałem się od p. Marka to właśnie wina UPSa, nie wiem czy coś nie pokręcę ale chodzi o to że UPSie sieje jakieś pole elektromagnetycznie i ten ferryt powinien to wyeliminować.

Być może w samym UPSie coś pozmieniali w ostatnim czasie i problem zaczął wychodzić.

Ja ze swoim nie miałem problemu na żadnym sterowniku: eCoal, Bruli, Cobra, Ognik Plus Pid czy Lider.

A jednak nie wyślę bo wina leży po stronie UPS-a.

Podam 2 linki

pierwszy tańszy i łatwy w montażu ale czasem mniej skuteczny nałożyć na przewód czujnika spalin

http://www.tme.eu/pl/details/zcat1730-0730a-bk/ferryty-na-przewod/tdk/#

drugi owinąć przewód dwa razy wokół ferrytu

http://www.tme.eu/pl/details/ri-rt41-27-15/ferryty-pierscieniowe/richco-plastic/rt-406-274-150/#

Dla pewności załóż drugi na przewód zasilający.

ok filtry zamówione czekamy na efekt po instalacji

Ok jak coś będzie nie tak to dzwoń,tel masz :)

następny dzień testów czujnik sprawdzony nie ma przejścia miedzy przewodami a obudową więc jest tak jak powinno być ale jak wymontowałem czujnik i odizolowałem go od obudowy pieca przyłożyłem termometr pokojowy temperatury się wyrównały i załączyłem ups to temperatura na czujniku spadła tylko o 4 stopnie a jak jest zamontowany to spada poniżej zera (jakieś 40C). poczekam jak zamontuje filtry na przewodach zobaczymy czy coś pomoże.

Edytowane przez 75max

Z jakimi znowu otworami ? Tak jak karoka65 pisał, ten żeliwny na dole, ten stalowy na górze. Ot i wszystko.

No to zaczyna być ciekawie,ja na samej górze mam w swoim RBR 11kW taki deflektor jak z postu 7764 zdjęcie trzecie a bezpośrednio nad palnikiem też żeliwny,ale z otworami.Proszę pisać czy ktoś jeszcze ma taki z otworami?