Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

No to witamy na eSterownik.pl

Na początek proponuję małe zmiany:

Zwiększyć histerezę na CWU ale w twoim przypadku nie wiele to da bo masz Cwu+mieszająca i praktycznie i tak temp. CWU będzie sama wzrastać bo pompka będzie podmieszywać dogrzewając wodę, także mało ważne w twoim przypadku.

Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego- dać na wyłączona bo nie będzie ci prawidłowo działać reg. pokojowy, tzn. po osiągnięciu temp. zadanej wewnątrz pompka będzie dalej pracować przegrzewając mieszkanie.

Maksymalna temp. podajnika- obniżyć do jakieś 65 stopni

To tak co na szybko.

Widzę że mimo to że CWU ustawiona jako i mieszająca to i tak powrót nie bardzo dogrzany ale w przypadku tego kociołka nie jest to wymagane a widać że przez to co pisałem że to co piszę już nastąpiło tzn. pomieszczenie przegrzane wg. nastawy a pompka CO dalej pracuje.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nareszcie moja "17" w sieci.

Czekam na jakieś sugestie odnośnie zmian w ustawieniach.

Dlaczego piecyk nie trzyma ściśle zadanej temperatury tylko grzeje powyżej (co widać na wykresach)

Jakbym swoj wykres widzial,na tym sofcie tez mi tak idzie wyzej niz zadana dlatego rowniez chetnie sie dowiem dlaczego?

Teraz popatrzcie co potrafi odpowiednia modyfikacja :)

Grzeje powyżej bo jest za sprawny.Przykręć jeszcze zawór mieszający,delikatnie :)

Sprawność, sprawnością ale przegrzewa pomieszczenia bo źle jest ustawiony parametr:

Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego- ma być " wyłączona" jak spadnie temp. w mieszkaniu to się włączy a tak mu przegrzewa bo pompka będzie walić non-stop.

Nie ma potrzeby w instalacji z tym kotłem montażu zaworu N- drożnego. Nieświadomi instalatorzy naciągają klientów na zbędne wydatki w postaci zakupu tegoż zaworu i kosztów związanych z jego montażem.

Sprawność, sprawnością ale przegrzewa pomieszczenia bo źle jest ustawiony parametr:

Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego- ma być " wyłączona" jak spadnie temp. w mieszkaniu to się włączy a tak mu przegrzewa bo pompka będzie walić non-stop.

Nie ma potrzeby w instalacji z tym kotłem montażu zaworu N- drożnego. Nieświadomi instalatorzy naciągają klientów na zbędne wydatki w postaci zakupu tegoż zaworu i kosztów związanych z jego montażem.

Zgoda.Pompa cyklicznie,a co gdyby była grawitacja?

No to witamy na eSterownik.pl

Na początek proponuję małe zmiany:

Zwiększyć histerezę na CWU ale w twoim przypadku nie wiele to da bo masz Cwu+mieszająca i praktycznie i tak temp. CWU będzie sama wzrastać bo pompka będzie podmieszywać dogrzewając wodę, także mało ważne w twoim przypadku.

Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego- dać na wyłączona bo nie będzie ci prawidłowo działać reg. pokojowy, tzn. po osiągnięciu temp. zadanej wewnątrz pompka będzie dalej pracować przegrzewając mieszkanie.

Maksymalna temp. podajnika- obniżyć do jakieś 65 stopni

To tak co na szybko.

Widzę że mimo to że CWU ustawiona jako i mieszająca to i tak powrót nie bardzo dogrzany ale w przypadku tego kociołka nie jest to wymagane a widać że przez to co pisałem że to co piszę już nastąpiło tzn. pomieszczenie przegrzane wg. nastawy a pompka CO dalej pracuje.

Z tym regulatorem pokojowym to trochę zawaliłem na etapie wykańczania wnętrz bo powinien być na piętrze tam gdzie są kaloryfery, natomiast jest na dole, gdzie mam tylko podłogówkę więc trochę się to gryzie.

Jeżeli chodzi o niedogrzany powrót to jest to wina podłogówki. Jeżeli pompa długo nie chodzi powroty się mocno wychładzają. Na początku czujnik podłogówki działał na podstawie odczytów temp. podłogi (czujnik jest pod kafelką). Jednakże podłoga ma dużą bezwładność i po osiągnięciu zadanej temperatury pompa się wyłączyła i długo nie włączała, wtedy powroty z podłogówki bardzo się wychłądzają. Kupiłem drugi czujnik i teraz testuję podłączenie bezpośrednio do powrotu z podłogówki (w tym momencie pompa pracuje częściej i nie przychodzą tak wyziębione przypływy). Zauważyłem że im stabilniejsza temperatura powrotu tym piec i wszystkie wykresy są równiejsze, dlatego do tego dążę (widać to w dniu 27.02 o której zmieniałem ten czujnik:)

Tyle moich obserwacji, może ktoś ma tak samo ?

Edytowane przez j23titus

Z tym regulatorem pokojowym to trochę zawaliłem na etapie wykańczania wnętrz bo powinien być na piętrze tam gdzie są kaloryfery, natomiast jest na dole, gdzie mam tylko podłogówkę więc trochę się to gryzie.

Jeżeli chodzi o niedogrzany powrót to jest to wina podłogówki. Jeżeli pompa długo nie chodzi powroty się mocno wychładzają. Na początku czujnik podłogówki działał na podstawie odczytów temp. podłogi (czujnik jest pod kafelką). Jednakże podłoga ma dużą bezwładność i po osiągnięciu zadanej temperatury pompa się wyłączyła i długo nie włączała, wtedy powroty z podłogówki bardzo się wychłądzają. Kupiłem drugi czujnik i teraz testuję podłączenie bezpośrednio do powrotu z podłogówki (w tym momencie pompa pracuje częściej i nie przychodzą tak wyziębione przypływy). Zauważyłem że im stabilniejsza temperatura powrotu tym piec i wszystkie wykresy są równiejsze, dlatego do tego dążę (widać to w dniu 27.02 o której zmieniałem ten czujnik:)

Tyle moich obserwacji, może ktoś ma tak samo ?

I tak trzymaj,dobrze ci idzie. :)

Mam pytanie o pracę RBR w układzie zamkniętym, który z dwóch sposobów zabezpieczenia lepszy. Czy oba są w pełni zgodne z wymogami bezpieczeństwa. W instalacji nie mam jeszcze przewidzianego naczynia otwartego zbiorczego, musiał bym robić kolejne przekucia przez strop i trochę innych niedogodności. Mnie podoba się ten przykład z zaworem DVB, instalator też mnie namawiał do układu zamkniętego, że rzekomo układ pracuje stabilniej, "lepie". Co radzicie, poniżej cytat z instrukcji RBR.

"Kotły mogą

pracować w instalacjach zamkniętych pod warunkiem stosowania grupy

zabezpieczającej: zawór DBV lub JVB wraz z chłodnicą podłączone do

instalacji wodociągowej.

UWAGA ! Jeśli kocioł zamontowano w instalację o układzie zamkniętym to

należy ;

- Na wyjściu kotła (mufa 3/4 na górze kotła) zainstalować zawór DVB schładzający;

upuszczający gorącą wodę kotłową z wyjścia zaworu do kanalizacji ,

a jednocześnie dopuszczający zimną wodę z sieci wodociągowej do mufy fi 3/4 na

boku kotła , która mieszając się schładza kocioł .

- Na wyjściu kotła można zainstalować wężownicę schładzająca sterowaną

zaworem JVB; po osiągnięciu temperatury 90ºC zawór otwiera się, i woda

wpływa z sieci wodociągowej do wężownicy schładzając wodę kotłową.

Ogrzana woda z wodociągu spływa do kanalizacji.

Rozwiązanie to stosujemy tylko gdy posiadamy bezawaryjny dostęp do wody

wodociągowej

Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i instrukcji obsługi zaworu DBV ,JBV należy

codziennie

dokonywać sprawdzenia poprawności działania zaworu przez przekręcenie

pokrętła .

Parametry wężownicy schładzającej wyposażonej w zawór JVB

Moc wężownicy: 10 - 40 KW

Minimalne ciśnienie wody schładzającej: 2 bar

Minimalny przepływ wody schładzającej ; 15l/min"

A czy naczynie przeponowe na powrocie jest konieczne tylko w układzie zamkniętym?

Naczynie przeponowe musi być ale nie musi być koniecznie na powrocie, robi się na powrocie bo tam jest niższa temperatura.

Ważnym jest to że między naczyniem a kotłem nie powinno być żadnych zaworów.

Na powrocie dać np. śrubunek i wyprowadzić trójnik i z trójnika wyjść rurką do naczynia.

Nie jestem mocny z instalatorstwa ale powtarzam to co słyszałem od fachowca.

Już niebawem w sprzedaży pojawi się nowe dziecko firmy INSTALCO RBR 11kW.

nie chcę wybiegać za bardzo do przodu ale myślę,że nastąpi to gdzieś za 3-4 tyg.

Pisałem chyba na wątku o RBR, z tego co wiem jest już chyba na stanowisku.

Prawdopodobnie wiosną będziemy mieć porządnego " malucha "

Ja w temacie właśnie N-drożnego, nie wiem czy dobrze rozumiem. Normalnie trzymam wyższą temperaturę na kotle i tym samym na CWU, zaworem obniżam wg potrzeb na CO? Przy sterowniku ecoal tymi obiegami steruje poprzez pompy włączając je lub wyłączając wg zadanych temperatur i odpowiedniej parametryzacji ? Czyli sterowanie oparte jest na czujniku temperatury w pomieszczeniu, czy nie istnieje ryzyko że jeżeli ten czujnik nie będzie usytuowany w miejscu najbardziej reprezentatywnym to może być problem z utrzymaniem oczekiwanej temperatury. Może ten zawór jest zbyteczny, ale może mimo wszystko daje możliwość pewnej dodatkowej korekty jak "elektronika" nie wydoli?

Ja w temacie właśnie N-drożnego, nie wiem czy dobrze rozumiem. Normalnie trzymam wyższą temperaturę na kotle i tym samym na CWU, zaworem obniżam wg potrzeb na CO? Przy sterowniku ecoal tymi obiegami steruje poprzez pompy włączając je lub wyłączając wg zadanych temperatur i odpowiedniej parametryzacji ? Czyli sterowanie oparte jest na czujniku temperatury w pomieszczeniu, czy nie istnieje ryzyko że jeżeli ten czujnik nie będzie usytuowany w miejscu najbardziej reprezentatywnym to może być problem z utrzymaniem oczekiwanej temperatury. Może ten zawór jest zbyteczny, ale może mimo wszystko daje możliwość pewnej dodatkowej korekty jak "elektronika" nie wydoli?

Witam

Lepszym rozwiązaniem jest montaż zaworów z głowicami termostatycznymi , za ich pomocą wyregulujesz temperaturę w każdym pomieszczeniu wg. potrzeb

Już niebawem w sprzedaży pojawi się nowe dziecko firmy INSTALCO RBR 11kW.

nie chcę wybiegać za bardzo do przodu ale myślę,że nastąpi to gdzieś za 3-4 tyg.

Ten maluszek byłby idealny na moje potrzeby, ale już za późno. i tak bym nie oddał mojej "17". Ciekawe jakie będzie spalanie przy tych temperaturach u mnie idzie niecałe 13-14 kg więc pewnie by zeszła poniżej "dyszki" :)