Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość Arturo72
Bo nie ma. W tym momencie ma sens RBR. .

Pozdrawiam.

Jak nie chcesz tutaj to możesz na PW,czemu powietrzna nie ma sensu a RBR i komin w tej samej cenie jest lepszy ?

Tylko nie znam się na masochizmie i siłowni także oszczędź mi wnikania w te sprawy ;)

Jak widać po wi-fi,chcesz dalej brnąć w sugestie sprzedawców a potem narzekać,że na błędach się uczy podobnie jak z powietrzną ;)

wi-fi jest daremne,6m i słabo ściąga.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak,taki z otworami mam nad samym palnikiem żeliwny, a na samej górze grubszy z żeberkami też żeliwny.Pytanie o deflektor nad palnikiem-lepszy z otworami czy bez?http://emotikona.pl/emotikony/pic/60bujawka.gif

Jak nie chcesz tutaj to możesz na PW,czemu powietrzna nie ma sensu a RBR i komin w tej samej cenie jest lepszy ?

Tylko nie znam się na masochizmie i siłowni także oszczędź mi wnikania w te sprawy ;)

Jak widać po wi-fi,chcesz dalej brnąć w sugestie sprzedawców a potem narzekać,że na błędach się uczy podobnie jak z powietrzną ;)

wi-fi jest daremne,6m i słabo ściąga.

Widzisz, nie jestem 'fanem' WiFi, ale kompletnie nie zgodzę się z tym, że jest daremne. To, że masz słabe, bądź źle skonfigurowane urządzenia nie znaczy, że pomysł z WiFi jest nie dobry. Załóżmy, że u Ciebie się nie sprawdza, ze względu na 'opory' ścian i stropów ja mimo wszystko będę Cie namawiał ta jak Ty wszystkich na pompy....!

Mam połączenie między routerami po wifi, do piwnicy idzie kabel do kotła. W piwnicy już wifi nie sięga - trzeba znać miejsce i ograniczenia pewnych rozwiązań.

ps.

co to za zawór zaznaczony strzałką ?

zawor.jpg

Edytowane przez 5iatka

Bo nie ma. W tym momencie ma sens RBR. Czekam panowie na odpowiedź z postu #7956 strona 398.

Pozdrawiam.

Ja mam internet radiowy z tym że nie stosuje żadnych AP tylko router w kotlowni do którego podpięty kabelkiem mam sterownika reszta po wi fi w całym domu lapkiem a stary komp w pokoju podłączony przez bezprzewodowąkartę sieciową na usb, oczywiście są tam jakieś zakamarki gdzie zasięg jest słabszy, acha jeszcze do routera dokupiłem lepszą antenkę ale mój router to nabytek sprzed 9lat

Tak jak ktoś wcześniej pisał sprawdź jaki masz zasięg wifi w poszczególnych pomieszczeniach w których będziesz korzystał z internetu

Widzisz, nie jestem 'fanem' WiFi, ale kompletnie nie zgodzę się z tym, że jest daremne. To, że masz słabe, bądź źle skonfigurowane urządzenia nie znaczy, że pomysł z WiFi jest nie dobry. Załóżmy, że u Ciebie się nie sprawdza, ze względu na 'opory' ścian i stropów ja mimo wszystko będę Cie namawiał ta jak Ty wszystkich na pompy....!

Mam połączenie między routerami po wifi, do piwnicy idzie kabel do kotła. W piwnicy już wifi nie sięga - trzeba znać miejsce i ograniczenia pewnych rozwiązań.

U mnie wifi jest wszędzie: w domu, piwnicy i całym ogrodzie a kocioł mam na kablu :p

mam Tp-Linki

WR1043ND

oraz TL-wr740N

Do pierwszego podłączony internet i generalnie wszystko. Sygnał bdb, ale jak pisałem do piwnicy niet, w ogródku generalnie mizernie, ale nie ma szans żeby było inaczej przy tym umiejscowieniu, ścianach po drodze i liście drzew - baaardzo wycinają sygnał.

Drugi wr740 działa w trybie bridge ( w tplinku się to nazywa wds. Uwaga nie wszystkie urządzenia są kompatybilne ze sobą )

rozrzuca sygnał na ogródek, i kabelkiem do piwnicy do kotła przy okazji.

Jeden router by wystarczył ( pomijam dostęp kotła do netu ) gdyby był po innej stronie domu w innym pomieszczeniu, ale że centrum dowodzenia wszechświatem ( pokój komputerowy ) wypadło gdzie indziej....to trzeba dostosowywać.

Ps.

wcześniej miałem d-linka ( http://allegro.pl/router-bezprzewodowy-d-link-dsl-2740r-adsl-wifi-i3479879057.html )

i dla porównania powiem, że zasięg był w całym domu i w ogródku....do momentu jak zalaliśmy i zazbroiliśmy strop kleina na piętrze. Wtedy zasięg na parterze znikł całkowicie. Przy Tp-linku zasięg jest. Więc przy wifi wiele czynników gra rolę.

mam Tp-Linki

WR1043ND

oraz TL-wr740N

Do pierwszego podłączony internet i generalnie wszystko. Sygnał bdb, ale jak pisałem do piwnicy niet, w ogródku generalnie mizernie, ale nie ma szans żeby było inaczej przy tym umiejscowieniu, ścianach po drodze i liście drzew - baaardzo wycinają sygnał.

Drugi wr740 działa w trybie bridge ( w tplinku się to nazywa wds. Uwaga nie wszystkie urządzenia są kompatybilne ze sobą )

rozrzuca sygnał na ogródek, i kabelkiem do piwnicy do kotła przy okazji.

Jeden router by wystarczył ( pomijam dostęp kotła do netu ) gdyby był po innej stronie domu w innym pomieszczeniu, ale że centrum dowodzenia wszechświatem ( pokój komputerowy ) wypadło gdzie indziej....to trzeba dostosowywać.

Ps.

wcześniej miałem d-linka ( http://allegro.pl/router-bezprzewodowy-d-link-dsl-2740r-adsl-wifi-i3479879057.html )

i dla porównania powiem, że zasięg był w całym domu i w ogródku....do momentu jak zalaliśmy i zazbroiliśmy strop kleina na piętrze. Wtedy zasięg na parterze znikł całkowicie. Przy Tp-linku zasięg jest. Więc przy wifi wiele czynników gra rolę.

To co miałeś (D-Link) właśnie u mnie pracuje od 7 lat i jestem z niego zadowolony. Dodatkowo w miejsca gdzie miałem słabiutki sygnał (altana) to w środku domu (piwnica) dołożyłem jeszcze wzmacniacz sygnału (http://allegro.pl/wzmacniacz-sygnalu-repeater-wifi-media-tech-wlan-i3471405540.html) ale nie taki tylko podobny, ja kupiłem za jakieś niecałe 90zł.

Dobrze panowie sprawdzę ten sygnał tylko tak, jeśli pokój komputerowy (tam będzie stał router) jest oddalony o te kilkanaście metrów od kotłowni to potrzebuje wówczas tego AP ? Czy coś źle myślę ? No bo jak inaczej mam podłączyć sterownik kotła do czego ?

Jeszcze może być chyba tak- router w pokoju komputerowym, a takie urządzenie w kotłowni http://www.tp-link.com.pl/products/details/?categoryid=1247&model=TL-WA850RE i do tego podpięty sterownik ? Dobrze rozumuję ?

Edytowane przez pawko_

Sterownik musi być podłączony kablem ( gniazdko sieciowe w sterowniku )

Teraz:

1. z pokoju komputerowego ciągniesz kabel do kotłowni

2.szukasz sygnału wfifi w okolicach kotłowni, lub w samej kotłowni pod AP, lub wzmacniacz sygnału

( router z funkcją AP powinien być tańszym rozwiązaniem )

pkt2.

konfigurujesz drugi router w trybie bridge / wds ( odbiera sygnał routera z pokoju komp. i przesyła go dalej ( opcjonalnie, bo może nie emitować sygnału )) a kabelkiem długości nieznacznej i odpowiedniej do gniazdka sterownika.

ps.

odpowiedz mi na pytanie ze zdjęcia z postu: #7979

ps2.

jaki masz router?

No właśnie co to za zawór dobre pytanie. Kotłownia była wykonana już jakiś czas temu, a wszystkie informacje, które uzyskałem od instalatora już zapomniałem. Totalny blokowy laik ze mnie, aż wstyd mnie ogarnia...

A to nie jest to? :)

http://kotly.com/Zawor_schladzajacy_dwufunkcyjny_Regulus_DBV,1771.html

O to już bardziej :) Mam kocioł w układzie zamkniętym i tak na prawdę ch.. wiem o tej swojej instalacji. Porobię zdjęcia i mi może ktoś wytłumaczy, co do czego służy :)

Ten zawór Panie Zbyszku służy do zabezpieczenia przed przekroczeniem ciśnienia ? A może coś więcej na jakimś przykładzie ?

Proszę mnie poprawić jeśli źle rozumuję: jeśli braknie prądu wtedy może zagotować się instalacja i ten zawór upuszcza ciśnienie ?

Ktoś jak mnie czyta ma ze mnie niezły ubaw, ale proszę panowie wybaczcie mi.