Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesteś w błędzie ;) naczynia przeponowe do CO i CWU należy regulować przed montażem. Pojemność n. przeponowego dla CO to 8% objętości zładu. Ciśnienie natomiast regulujemy w ten sposób, że w naczyniu ustalamy ciśnienie wstępne , przez upuszczenie lub dopompowanie przepony ustalając wartość na ciśnienie słupa wody dla punktu montażu naczynia, a następnie dodajemy dla tej wartości 0,3 bara. Dla CWU wartość początkowa to ciśnienie w sieci za reduktorem (jeśli ktoś posiada) minus 0,2...1 bar. Naczyń nie należy przypadkowo, lub celowo zamieniać, są przystosowane do innych ciśnień, a w CWU przepona najczęściej jest wykonana z silikonu (nikt nie lubi smaku gumy w wodzie do kawy) i jest wymienialna. ;)

Jeżeli producent pisze w DTR max. robocze 2.5 to tyle maksymalnie możesz zabezpieczyć. Maksymalne robocze to nie jest granica zniszczenia, tylko dopuszczalna pracy.

Układ otwarty, ale w przypadku zamknięcia zaworu 4D zrobi się zamknięty.

Sytuacja mało prawdopodobna, ale jako 'dodatkowe zabezpieczenie' może zamontujemy taki zawór. ( zobaczę co powie instalator )

Tylko finalnie 2 czy 2,5 bara proponujecie ?

Jest taki grill do sprzedania.Info na priv.

[ATTACH=CONFIG]208353[/ATTACH]

Nowy nieużywany.

Ja mam samochód do sprzedania, stary i używany. Może też wsadzę zdjęcie? Info na priv.

Aha, zapomniałem o tosterze, ten jest nieużywany, nietrafiony prezent. Buractwo jednak nie zna granic...

Edytowane przez lysy1l

Gość mark3k
Tego od fluteboxa też bym zwolnił, ocynk na CO !

[ATTACH=CONFIG]208185[/ATTACH]

A stosowanie osprzętu OC to jakaś zbrodnia? Montujesz to co uważasz za stosowne. Ocynk + brak rdzy i brak konieczności malowania rur i kształtek. To raczej dobrze ?? Chyba , że ktoś inaczej myśli, ale to już jego problem.

Gość w84u
A stosowanie osprzętu OC to jakaś zbrodnia? Montujesz to co uważasz za stosowne. Ocynk + brak rdzy i brak konieczności malowania rur i kształtek. To raczej dobrze ?? Chyba , że ktoś inaczej myśli, ale to już jego problem.

dlaczego nie wolno?

Wg różnych badań, a w szczególności badań i licznych publikacji dr inż. Danuty Chomicz, w temperaturze do 50stC cynk tworzy przyczepną, nieco galaretowatą warstwę, dającą dobrą ochronę metalu. W temperaturze powyżej 55stC warstwa cynku traci przyczepność, staje się ziarnista i luźna, a jej działanie ochronne słabnie. Wg badań amerykańskich przy temperaturze 60-70stC następuje zmiana biegunowości pary Zn-Fe (cynk-żelazo) na niekorzyść żelaza, zatem w takich temperaturach powłoki cynkowe mogłyby okazać się nie tylko nieskuteczne, ale nawet szkodliwe. Korozja rur ocynkowanych następuje szybciej niż rur czarnych.

Według badań Coxa maksimum szybkości korozji cynku występuje przy temperaturze 65stC. W środowisku o tej temperaturze szybkość korozji jest dziesięciokrotnie wyższa niż przy temperaturze 55OC. Jeżeli w jednej instalacji są elementy stalowe ocynkowane i elementy miedziane, to szybkość korozji będzie jeszcze większa. Obecność jonów miedzi w wodzie ma szkodliwe działanie w stosunku do powierzchni stalowych i stalowych ocynkowanych. Spowodowane jest to wtórnym wydzielaniem się miedzi na powierzchniach przewodów i tym samym powstawaniem dodatkowych ogniw korozyjnych. Ponadto obecność miedzi na powierzchniach cynku sprzyja zmianie biegunowości cynk-żelazo. Wg opinii Duńskiego Ośrodka Korozyjnego, obecność jonów miedziowych w wodzie jest główną przyczyną korozji rur ocynkowanych i to zarówno w instalacjach i urządzeniach zimnej, jak i ciepłej wody. Produkty korozji cynku w wodzie są nazywane

„białą rdzą“. Materiały korozji cynku powodują szybkie zanieczyszczanie filtrów siatkowych. Jeżeli na drodze kocioł-pompa brak jest filtru to może dojść do uszkodzenia pompy. Instalacje cieplne powinny w całości być wykonane z rur i elementów czarnych. Od dnia 16 grudnia 2002 r., to jest od dnia wejścia w życie rozporządzenia ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny

odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75/2002 poz. 690) obowiązuje nowe ustalenie dotyczące temperatury ciepłej wody użytkowej. Zgodnie z § 120 ust. 2 temperatura ciepłej wody na wypływie z punktu czerpalnego ma wynosić minimum 55stC i maksimum 60stC, a okresowo nawet 70stC. Zmiana ta powoduje, że rur stalowych ocynkowanych nie można już będzie stosować w instalacjach ciepłej wody użytkowej. Czy ta odpowiedź Cię zadawala? :yes:

Gość mark3k

Tyle teoria, a praktyka .....

Po 12-tu latach eksploatacji CO zdemontowałem kocioł i część osprzętu (w tym także ocynkowanego).

Rury i kształtki są wewnątrz czyli po 12-to letnim kontakcie z czynnikiem CO czyli H2O jak nowe (odrobinkę zaszły kamieniem).

Czy to w84u Cię satysfakcjonuje? To jest życie, a to co naisałeś to teoria - ci ludzie za cś pienądze muszą brać :yes:

Gość mark3k
Nie będziemy nikogo zmieniać.

Bez wdawania się w szczegóły, bo już tłumaczyłem.

Jeżeli ktoś chce pomóc to proszę podpowiedzieć w kwestii ewentualnego montażu zawory wyskalowanego na wartość ?:cool:

W mojej ocenie zamontuj zawór w przedziale 1,5 do max 2,5 bara i tyle w temacie.

Oczywiście w świetle przepisów powinieneś mieć rurę fi25 doprowadzoną bezpośrednio z kotła do naczynia wyrównawczego w układdzie otwartym, ale to Twój dom i Twoje zabawki i bezpieczeństwo.

Ja u siebie zastosowałem dodatkowo sterowanie zaworem 4D w przypadku przekroczenia temp 85oC. Powyżej tej temp. otwiera się zawóe 4D na maxa i blokuje zamykanie zaworu ze sterownika pogodowego. Cała gorąca woda jest wpompowana do instalacji CO i załącza sie alarm.

Jeśli temp. na kotle spadnie poniżej 70 oC to układ wraca automatycznie do pracy normalnego sterowania. Dodatkowo założyłem zawór jak u Ciebie tylko u mnie jest na 1,5 bara.

Gość w84u
Tyle teoria, a praktyka .....

Po 12-tu latach eksploatacji CO zdemontowałem kocioł i część osprzętu (w tym także ocynkowanego).

Rury i kształtki są wewnątrz czyli po 12-to letnim kontakcie z czynnikiem CO czyli H2O jak nowe (odrobinkę zaszły kamieniem).

Czy to w84u Cię satysfakcjonuje? To jest życie, a to co naisałeś to teoria - ci ludzie za cś pienądze muszą brać :yes:

Widziałem już rury PCV jako dymowe przy kotle, bo spaliny nie przekraczały 70 st, rura zmieniła tylko kolor na fioletowy i lekko obwisła. I tak sobie była 3 lata. Czy ta praktyka zmienia teorię, czy tylko potwierdza głupotę?

5tka,2,5 bara. Myślałem, że masz instalatora i nie będę mu doradzał, bo ma praktykę ;)

Gość mark3k
Widziałem już rury PCV jako dymowe przy kotle, bo spaliny nie przekraczały 70 st, rura zmieniła tylko kolor na fioletowy i lekko obwisła. I tak sobie była 3 lata. Czy ta praktyka zmienia teorię, czy tylko potwierdza głupotę?

OK. Nie ma sensu polemizować. Każdy wie swoje, a co do ocynku to praktyka przerosła teorię i tyle w temacie.

U mnie niektóre kształtki zostały teraz przekręcone już do 3 kotła i do 6-ego bojlera.

Zwykła pompka Grundfos również pogania wodę 16lat i ma się jeszcze dobrze.

To tyle co do praktyki.

To co mówi teoria przeczytałem dzięki uprzejmości kolegi w84u.

Już któraś z kolejnych teorii jakoś legła w mojej skromnej kotłowni.

Pamiętam kiedyś kolega Andrzej napisał: "te wasze zabawy w kotłowniach spędzają sen z oczu niejednemu producentowi"

Jakoś tak to było :) przepraszam jak trochę pokręciłem.