Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam

Lepszym rozwiązaniem jest montaż zaworów z głowicami termostatycznymi , za ich pomocą wyregulujesz temperaturę w każdym pomieszczeniu wg. potrzeb

Ja mam tak samo w jednej części budynku ( moja strona), na grzejnikach mam zawory termostatyczne i temperatury ustawiamy sobie takie jakie kto chce. Pompę ustawiłem na cykliczną specjalnie, a można ustawić wtedy na załączona. Wtedy cały czas pompa pracuje i w zależności które pomieszczenie szybciej się wychłodzi to tam zadziała zawór termostatyczny na grzejniku i od razu zostaje on dogrzewany.

Co do sterowania zaworem n-drożnym to wyczytałem na forum (nie tylko tym) że sterujesz nim temperatury : wody powracającej do kotła i samej CO. Przy CO sterując tym zaworem masz możliwość sterowania temperaturą grzejnika, czyli możesz mieć grzejniki cieplejsze lub chłodniejsze. Jeżeli masz sterownik który ma regulator pogodowy, to to samo można uzyskać przez niego. Wystarczy sobie ustawić swoje wartości w krzywej grzania. Co prawda eCoala na regulacji ma przeskoki w granicach 4*C ale taka różnica na grzejniku to pryszcz. (Fajnie jak ta różnica była by od 2*C)

Tak że na dostosowanie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach nie powinieneś mieć kłopotu.

Zresztą od czego masz to forum? Pytasz i koledzy doradzą :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten maluszek byłby idealny na moje potrzeby, ale już za późno. i tak bym nie oddał mojej "17". Ciekawe jakie będzie spalanie przy tych temperaturach u mnie idzie niecałe 13-14 kg więc pewnie by zeszła poniżej "dyszki" :)

Niestety muszę kolegę rozczarować!

Ten kocioł nie spali dużo mniej od kotła za dużego , trik polega na tym że będzie bardziej dopasowany do małej powierzchni budynku , a zużycie paliwa i tak głównie zależy od strat energetycznych obiektu.

Jest jedna podstawowa zasada , a może dwie które wpływają na zużycie paliwa : 1. ocieplenie budynku . 2. jakość paliwa

Całkowicie pomijam aspekty związane z regulacją spalania czy temperaturą w budynku czy też temperaturą zewnętrzną ponieważ są to wartości względne.

Edytowane przez fi***o

Ja mam tak samo w jednej części budynku ( moja strona), na grzejnikach mam zawory termostatyczne i temperatury ustawiamy sobie takie jakie kto chce. Pompę ustawiłem na cykliczną specjalnie, a można ustawić wtedy na załączona. Wtedy cały czas pompa pracuje i w zależności które pomieszczenie szybciej się wychłodzi to tam zadziała zawór termostatyczny na grzejniku i od razu zostaje on dogrzewany.

Co do sterowania zaworem n-drożnym to wyczytałem na forum (nie tylko tym) że sterujesz nim temperatury : wody powracającej do kotła i samej CO. Przy CO sterując tym zaworem masz możliwość sterowania temperaturą grzejnika, czyli możesz mieć grzejniki cieplejsze lub chłodniejsze. Jeżeli masz sterownik który ma regulator pogodowy, to to samo można uzyskać przez niego. Wystarczy sobie ustawić swoje wartości w krzywej grzania. Co prawda eCoala na regulacji ma przeskoki w granicach 4*C ale taka różnica na grzejniku to pryszcz. (Fajnie jak ta różnica była by od 2*C)

Tak że na dostosowanie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach nie powinieneś mieć kłopotu.

Zresztą od czego masz to forum? Pytasz i koledzy doradzą :)

Drążę dalej:

Jak pompa pracuje w trybie ciągłym to co dzieje się w sytuacji gdy: w moim przypadku np. na dole w salonie grzejniki bez termostatów i czujnik z nastawą 22 stopnie, pozostałe pomieszczenia oraz pokoje na poddaszu z grzejnikami z termostatami nastawy również 22 st. Sytuacja taka: pomieszczenia z termostatami nagrzały się najpierw (teoretycznie) więc zawory się zamykają, i następnie salon dochodzi do zadanych 22 st. I co się dzieje? Pompa CO się wyłącza? Jeżeli tak to gdy w pozostałych pokojach temperatura spadnie (np ostre wietrzenie) termostaty się otwierają ale dalej nie ma obiegu bo pompa stoi i czeka kiedy w salonie temperatura spadnie poniżej 22 st a może tak trwać długo. Czy jest tak jak nazwa wskazuje pompa pracuje ciągle ale wtedy mimo osiągniętej temperatury w salonie grzejnik grzeje dalej bo nie ma termostatu. Czy może zastosować same termostaty bez czujnika w salonie ale w tedy co jest punktem odniesienia? temperatura wody wyjściowej z kotła? Ale wtedy temperatura na CO i CWU będzie musiała być ta sama. Dodam jeszcze że oprócz grzejników mam z rozdzielaczy na każdej kondygnacji (parter i poddasze) odprowadzone po dwa obiegi podłogówki z zaworami termostatycznymi RLT na powrotach.

Jeżeli napisałem herezje to wybaczcie i poprawcie :no:, to będzie moja pierwsza przygoda z własnym CO i kotłem, a to co wiem (nie ma tego zbyt wiele) to to co doczytałem i wydedukowałem.

Witam wszystkich szczęśliwych użytkowników kociołków Rbr Ekouniwersal,bo tylko sami szczęśliwcy tutaj są! W pierwszych słowach chcę podziekować użytkownikowi keteimj który dwa dni temu w temacie który obserwowałem tez o spalaniu pewnego kociołka już nie będę rozpowiadał jakiego bo i po co! wrzucił link odnośnie tego wątku o kociołkach Rbr i tak od dwóch dni pomalutku przeczytałem te całe 39 stron jak że pięknej lektury i jestem pod wielkim wrażeniem tego piecyka.Czytałem i szukałem i po przeczytaniu już wiem że znalazłem :) bynajmniej tak mi się wydaje na ten czas.Martwi mnie tylko to że nie mogę być posiadaczem tego kociołka już od zaraz! z tego względu że puki co to mieszkam i pracuje za granicą,a domek stoi już w Polsce wybudowany i czeka na urządzenie miedzy innymi kotłowni-jak dobrze pójdzie to nastąpi to tego lata!. Miałbym jeszcze jedno pytanie do użytkowników czy znajdę kogoś z woj.Pomorskiego a może partnerzy tej firmy gdzieś stacjonują w pobliżu Pomorskiego!? za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam 3 majcie się ciepło!

Tylko podaj adres to się zaopiekujemy, wstawimy sobie kociołek, mebelki, telewizor a nie zapomnimy o browarkach :) Będzie bardzo fajna baza wypadowa na długie sobotnio-niedzielne picie browarków :wave:

A swoją drogą na pewno ktoś się odezwie z propozycją :D

Dobry wybór, byle byś nie kupił za dużego :)

I pamiętaj o jednym - żadnych wodotrysków nie potrzebujesz, ten kociołek da sobie radę ze wszystkim jak będzie instalacja zrobiona dobrze.

Tylko podaj adres to się zaopiekujemy, wstawimy sobie kociołek, mebelki, telewizor a nie zapomnimy o browarkach :) Będzie bardzo fajna baza wypadowa na długie sobotnio-niedzielne picie browarków :wave:

A swoją drogą na pewno ktoś się odezwie z propozycją :D

Dobry wybór, byle byś nie kupił za dużego :)

I pamiętaj o jednym - żadnych wodotrysków nie potrzebujesz, ten kociołek da sobie radę ze wszystkim jak będzie instalacja zrobiona dobrze.

A pewnie że podam adres!!! pod warunkiem że jak wstawicie kociołek to już go tam zostawicie :wave: Miałeś racje zbigmaz01 już ktoś się do mnie odezwał na Priv lece czytać!! aha nie zapomnij o browarach :)

Dino z tą dziewczyną to było tak:

Wczoraj rozmawiałem z bardzo miłą i zaradną dziewczyną z okolic Dzierżoniowa na temat kociołka do nowego domku a że temat ją zaciekawił i byłaby rada ujrzeć go na oczy, najlepiej jak pracuje to zaproponowałem że najbliżej ma do zbyszka, ja nie jestem bezstronny także najlepiej jak zobaczy sama i porozmawia z użytkownikiem.

Zbyszek fajny i uczynny chłop to się zgodził i tak to było.

Pani Agnieszka chyba się nie obrazi że tak napisałem.

Chcecie się pośmiać??? Dziś do mojego ojca podjechał moj teśc no i oglądali kociołek....(nie zamontowany jeszcze) no i...............będe zamawiac jeszcze jednego rbr-a ale tego najmiejszego :) wiec kol Karoke65 kocioł 12Kw z nr1 -jedzie do mnie :D możesz szykować...

12 kW :eek: czy 11 KW?