Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Hej, przypuszczam że było tak jak pisze firmainstalco, piec ustawiłem j.w.

wyłączyłem czujnik temp.zew.

i zadałem 25 st.

c.o. na 65

obniżone o 10

tylko na dwóch grzejnikach termostaty otwarte na maxa

reszta ustawiona fabrycznie

chciałem go trochę "przegonić" ,chociaż z drugiej strony, ile by spalił, jak by na zewnątrz było np.-15

Jeszcze trochę węgla spalisz zanim wygrzejesz domek,jeśli chcesz jesienią zamieszkać to lepiej jak go będziesz już wygrzewał.

No i wietrzył co wilgoć wyjdzie.Przy wygrzewaniu otwórz wszystkie termostaty.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie podczas wygrzewania wylewek, przy temperaturze wody puszczanej w rurki 32 - 35 stopni C, kocioł 17 kW zużywał około 20-25 kg węgla na dobę. Powierzchnia ogrzewanej podłogi to około 180 m2. Dalsze podnoszenie temperatury wody ponad 35 stopni C powodowało wyraźny wzrost zużycia węgla. Maksymalne osiągnięte zużycie węgla to 4 worki (80 kg) na dobę przy temp. wody na rurki 48 stopni C (w domu było prawie jak w saunie - powietrze gorące i wilgotne). Zużycie byłoby z pewnością niższe, gdyby nie nieszczelność pomiędzy koroną palnika a korpusem (w popiele był niedopalony węgiel).

Pozdrawiam

U mnie podczas wygrzewania wylewek, przy temperaturze wody puszczanej w rurki 32 - 35 stopni C, kocioł 17 kW zużywał około 20-25 kg węgla na dobę. Powierzchnia ogrzewanej podłogi to około 180 m2. Dalsze podnoszenie temperatury wody ponad 35 stopni C powodowało wyraźny wzrost zużycia węgla. Maksymalne osiągnięte zużycie węgla to 4 worki (80 kg) na dobę przy temp. wody na rurki 48 stopni C (w domu było prawie jak w saunie - powietrze gorące i wilgotne). Zużycie byłoby z pewnością niższe, gdyby nie nieszczelność pomiędzy koroną palnika a korpusem (w popiele był niedopalony węgiel).

Pozdrawiam

Napisałeś jak było napisz jeszcze jak jest teraz.

Napisałeś jak było napisz jeszcze jak jest teraz.

Niestety nie mogę porównać tego co było z tym co jest teraz gdyż skończyłem wygrzewanie wylewek. Po uszczelnieniu korony palnika testowałem piec przez kilka dni. Najważniejsze jest chyba to, że w popiele nie ma już niedopalonego węgla. Jako ciekawostkę dodam, że przeprowadziłem 2-dobowy test pracy kotła w trybie "Lato", podczas którego kocioł ogrzewał wodę w 400 L buforze. W czasie próby nie było poboru ciepłej wody z bufora, tak więc realne zapotrzebowanie na ciepło było niewielkie, wynikające ze strat ciepła przez niezaizolowane rury pomiędzy kotłem a buforem oraz izolację bufora. Przy temperaturze 53-57 st. C na zasilaniu (wartość zadana to 50 st. C) i 43-45 st. C na powrocie, zużycie groszku wynosiło około 2,5 kg/dobę. Istotne dla mnie jest to, że przy tak małym odbiorze ciepła kocioł nie wygasł - jest to dla mnie zwiastun bezproblemowej pracy w okresie letnim.

Witam.

Noszę się z zamiarem zakupu pieca RBR Ekouniwersal 17 kW. Z tego co widzę nie jest on zbyt popularny i nie mogę znaleźć opinii użytkowników. Mam trudny wybór ze względu na małą i specyficznie ukształtowaną kotłownię. Podajnik musi być z prawej strony, czopuch od góry i piec dość płytki (do 80-90 cm).

Chciałby się dowiedzieć czy RBR Ekouniwersal to generalnie dobry wybór i który z palników wybrać Ekoenergię czy Burnera-S? Jak radzi sobie sterownik e-coal? Czy po zamontowaniu rusztu awaryjnego jest dosyć miejsca na paliwo typu węgiel, drewno? Jak jest ze starannością wykonania kotła?

Sprawa jest dosyć pilna ze względu na konieczność urządzania kotłowni w najbliższym czasie. Z góry dziękuję za ewentualne wskazówki w temacie.

Witam.

Noszę się z zamiarem zakupu pieca RBR Ekouniwersal 17 kW. Z tego co widzę nie jest on zbyt popularny i nie mogę znaleźć opinii użytkowników. Mam trudny wybór ze względu na małą i specyficznie ukształtowaną kotłownię. Podajnik musi być z prawej strony, czopuch od góry i piec dość płytki (do 80-90 cm).

Chciałby się dowiedzieć czy RBR Ekouniwersal to generalnie dobry wybór i który z palników wybrać Ekoenergię czy Burnera-S? Jak radzi sobie sterownik e-coal? Czy po zamontowaniu rusztu awaryjnego jest dosyć miejsca na paliwo typu węgiel, drewno? Jak jest ze starannością wykonania kotła?

Sprawa jest dosyć pilna ze względu na konieczność urządzania kotłowni w najbliższym czasie. Z góry dziękuję za ewentualne wskazówki w temacie.

Odbierz priva.

Minertu niestety nie mogę podać linka do sterownika gdyż nie mam jeszcze internetu na budowie :-). Co do zużycia węgla na poziomie 2,5 kg wydaje mi się, że jest OK. Mój kolega w okresie letnim zużywa 20 kg groszku na tydzień (~3 kg/dobę) - ogrzewany jest 140 L zbiornik a z ciepłej wody korzysta 4 osobowa rodzina.

Minertu niestety nie mogę podać linka do sterownika gdyż nie mam jeszcze internetu na budowie :-). Co do zużycia węgla na poziomie 2,5 kg wydaje mi się, że jest OK. Mój kolega w okresie letnim zużywa 20 kg groszku na tydzień (~3 kg/dobę) - ogrzewany jest 140 L zbiornik a z ciepłej wody korzysta 4 osobowa rodzina.

Zużycie i tak będzie zależało głównie od kaloryczności opału.U mnie spalanie też jest na poziomie 2,5-3kg/24h w zależności od zużycia wody.A idzie jej nie mało :)

Zużycie i tak będzie zależało głównie od kaloryczności opału.U mnie spalanie też jest na poziomie 2,5-3kg/24h w zależności od zużycia wody.A idzie jej nie mało :)

Zużycie 2,5-3 kg/dobę to przy jakiej kaloryczności paliwa osiągasz?

BTW - co sądzisz o ekogroszku "Retopal" - mam możliwość nabycia takowego w cenie 630 zł/t (luzem).

• 2 weeks później...
Czy W RBR 23KW wężownica do CWU jest w standardzie czy za dopłatą?

A jeśli trzeba dopłacić to czy jest w ogóle sens zamawiać ją?

Jest za dopłatą,jakiś sens ma bo po coś była robiona,np gdy nie ma w budynku miejsca na bojler,można podłączyć dodatkowy prysznic w piwnicy,nie korzystając z bojlera.Pomysłów na jej wykorzystanie może być wiele.