Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyluzuj,Ci kolesie są tu po to aby zrobić z Tym wątkiem to co zrobili na forum ES.Są takimi laikami jak ty,tylko naczytali się pierdół od władcy pierścieni i udają znawców.W mojej stopce jest łacińska maksyma która w wolnym tłumaczeniu brzmi:Uczeni głupcy są najgorsi.

Spoko. Jak oglądam wykresy innych użytkowników to nie widzę wielkich różnic tak że nie ma stresu.

Nie narzekam jak na razie. Chciałem poznać opinię kolegi Andrzeja skoro tak bardzo nie podoba mu sie praca mojego kociołka.

Tylko nie taką ogólną ale bardziej szczegółową.

Gość mark3k
Tu pewnie znaczenie ma zaprawa jaka została użyta do murowania z klinkieru.

Masz rację, niewłaściwa zaprawa stosowana do murowania moze powodować wykwity, szczególnie jeśli w zaprawie jest wapno. Fakt.

U mnie chyba murowali z betonu z dodatkiem takiej zaprawy do klinkieru.

Z czasem pojawiły się mikro wykwity i już raz (przez 4-ry lata) posmarowałem tym olejem. Od tamtej pory nic nie dotykam.

Komin ponad dachem z klinkieru - nieocieplony.

Bo w przypadku niekontrolowanego wzrostu temp. komina styropian potrafi sie "roztopić" a w ostateczności spalić.

Tylko wełna...

A z jakiego powodu miała by wzrosnąć aż tak bardzo temp. komina?

Z tego co wiem styropian zaczyna się palić w temp. ok. 350 st. a jeżeli nie ma kontaktu z ogniem to samozapłon następuje w tem. 450 - 500 st

Temperatura komina musiała by być powyżej 100 st żeby zaczął się kurczyć i mięknąć.

Myślicie że na nieogrzewanym strychu jest to możliwe? Biorąc jeszcze pod uwagę że temp. spalin w tych kotłach raczej nie są zbyt wysokie?

A z jakiego powodu miała by wzrosnąć aż tak bardzo temp. komina?

Z tego co wiem styropian zaczyna się palić w temp. ok. 350 st. a jeżeli nie ma kontaktu z ogniem to samozapłon następuje w tem. 450 - 500 st

Temperatura komina musiała by być powyżej 100 st żeby zaczął się kurczyć i mięknąć.

Myślicie że na nieogrzewanym strychu jest to możliwe? Biorąc jeszcze pod uwagę że temp. spalin w tych kotłach raczej nie są zbyt wysokie?

a co jak zapali Ci się sadza w kominie ??

Gość mark3k

U mnie nw śmieciuchu sadza i smoła ze śmieciucha zapaliła się 3-krotnie.

Stopił się kołek mocujący lustro (kryształowe :bash:) i lustro spadło na płytki..

Dodatkowo wysoka temp. komina spowodowała wystąpienie kilku pęknięć.

Stąd moja sugestia: żadnego styropianu na kominie.

Oczywiście jak zawsze: każdy robi jak uzna za stosowne, jego zabawki...

Sezon grzewczy czy tego chcemy czy nie zbliża się i tutaj pytanie do kolegów z forum:

Jaki węgiel zakupujecie(polecacie) do swoich pieców i ile na swój metraż?

Dzięki

Tu masz linka do tematu o zużyciu ekogroszku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku&highlight=Bie%C5%BC%C4%85ce+zu%C5%BCycie a tu masz dla przykładu np. moje zużycia. eko http://www.czp.pl/cieplnik/index.php .

Możesz wejść też na stronę ES o tutaj https://esterownik.pl/zdalny-dostep i pośledzić na sterownikach ile kto zużył eko.

Masz kopalnię KWK Piast na miejscu to spoko.

Zobaczcie jakie temperatury spalin generują Wasze kotły.

Jak Chcecie zapalić choćby starą sadzę w kominie ?

Chyba że ktoś wsadzi z pół prześcieradła nasączonego olejem napędowym do komina, bo takich już też widziałem :)

tu masz rację mi to zostało po starym śmieciuchu:D gzie cały ogień szedł w komin w tym reaktorze to raczej nie jest to możliwe żeby było takie zjawisko

jeszcze wiosną sadza mi się zapaliła przy poprzednim "zębiec'u" :)

Ps. mam ustawiony programator CWU, czy zasadne jest skorzystanie również z programatora CO w okolicach godzin pracy CWU ?

( wiadomo, że sterownik sam podnosi temp. do zadanej cwu, ale może rozsądne będzie podniesienie programatorem CO wcześniej )