Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Panowie mam taką propozycję niech ktoś założy wątek pod tytułem np. OGNIWO vs RBR i tam się napieprzajcie, a spokojni potrzebujący pomocy użytkownicy kotłów zarówno RBR jak i OGNIWA zwłaszcza początkujący bedą mogli poczytać i poradzić się odnosnie eksploatacji swoich kotłów odpowiednio na wątkach dotyczących RBR i OGNIWO

Kotłów Ogniwo nie można i nie należy porównywać z RBR.Ogniwo to Dacia,RBR to Honda i nieco wyżej.Ja mam z ceramiką,to chyba jak Audi :)

Zobaczcie jakie temperatury spalin generują Wasze kotły.

Jak Chcecie zapalić choćby starą sadzę w kominie ?

Chyba że ktoś wsadzi z pół prześcieradła nasączonego olejem napędowym do komina, bo takich już też widziałem :)

Karoka, czasem starczy raz zapalić papierzyska na awaryjnym przy otwartym popielniku. Jak cug dobry to potrafi płonącą gazetkę w komin zabrać przez wszystkie ciągi i nawroty. Tyle, że lotna sadza wypala się bezpiecznie, krzywdy nie robi. Prawdziwy problem może być ze sadzą szklistą. Jak komuś parę razy polało się z komina, a potem to ładnie na jego ścianach wysuszył, to i hoduje sobie w kominie niezły miotacz ognia gotów parę metrów nad kalenicę fajerwerku wydać. A ugasić naprawdę trudno.

Hehe, często widzę coś takiego u sąsiada, cygaro na 3 metry w górę nad kominem ale tam nic na podwórku się nie zmarnuje, gumowce, stara opona z przyczepy, pampersy, skrzynki plastikowe po warzywach itp.

Myślę że nie muszę znowu tłumaczyć co rozumieć pod itp :)

I być tu choć trochę ekologicznym to cię inni załatwią.

Jeszcze i ty Suspenser. Nie mam ochoty kopać się z koniem, jest w tym lepszy. Donosicielem też nie jestem. Przy okazji, gdzie mogę znaleźć rysunki RBRa, nie znam układu płaszcza wodnego, w nim też drzemią olbrzymie możliwości w modyfikacji i automatyce, Brak pełnej dokumentacji uniemożliwia usprawnienia. O odpowiedź proszę w podanym linku, jak ktoś może. To wszystko.
Rysunki RBR-a znajdziesz w DTR u mnie do pobrania.

Gość w84u
Rysunki RBR-a znajdziesz w DTR u mnie do pobrania.
Mam dwie DTRki RBRa. Odważyłbyś się na podstawie tych rysunków wykonać no. otwór dla napędu np. odpopielania lub czyszczenia ;) Ale miało być już koniec.. Wiesz gdzie mnie szukać

Gość Novy!
Jeszcze i ty Suspenser. Nie mam ochoty kopać się z koniem, jest w tym lepszy. Donosicielem też nie jestem

Kilkakrotnie prosiłem Cię byś oficjalnie wyjaśnił,co sprawiło byś w nowym kotle zdecydował się na wykonanie modyfikacji.Tylko odpuść tłumaczenia że jesteś pasjonatem jak Rajmund.Napisałeś na ES ,że Twój kocioł nie jest przewymiarowany.Co zatem sprawiło że wbrew postanowieniom gwarancyjnym zdecydowałeś się na poprawki w tym produkcie.Zdajesz sobie sprawę że robisz wielką antyreklamę firmie O.Większą niż moje niezadowolenie,rozumiesz?Im więcej osób to robi,tym bardziej wychodzi na to że coś z tym produktem jest nie tak.Dlaczego to robisz?Jesteś niezadowolony z zakupionego kotła?Tylko tyle.Odpowiedz proszę i zakończymy tę konwersację.

Edytowane przez Novy!

Lestek27 ja nigdzie nie napisałem, że nie podoba mi się praca Twojego kotła.

Jedynie pozwoliłem sobie porównać wykresy sterownika Twojego kotła (sam proponowałeś w poście http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=6115305&viewfull=1#post6115305, by spojrzeć na wykresy), z wykresami sterownika kotła kolegi w84u.

Dlaczego akurat porównałem z wykresami sterownika kolegi w84u.

Po prostu zwykły zbieg okoliczności. Parę postów wcześniej, nasz niestrudzony bard i piewca czarnego pijaru o kotłach Ogniwo, wyzwał bez ogłady, w grubiański i chamski sposób użytkownika kotła https://esterownik.pl/remote/1337 "pieniaczem".

Więc z ciekawości sprawdziłem, co irytuje naszego piewcę sentencji łacińskich, by tak niegodziwe i szkalująco wyrażać się o drugiej osobie.

Lestek27, w wielkim skrócie dlatego, że nie mogę obecnie dopchać się do normalnego komputera i normalnej klawiatury.

Porównaj na wykresach temperatury spalin i temperatury CO.

Jak będę w domu, to napisze nieco więcej, oczywiście jak będzie Cię to interesowało.

Nie wiem czy w kotłach Rbr-Ekouniwersal można taki efekt uzyskać ?.

Nie ma sprawy. Pisz. Tak jak pisałem jestem laikiem w dziedzinie palenia w takich kotłach więc może coś z tego co napiszesz wynisę.

W takim razie nie jest to najszęśliwiej rozwiązane w sterowniku bo w takim wypadku powinien być zaprogramowany wyjątek i mozliwość ustawienia, w ten sposób aby temperaturę CO dopuszczał wówczas wyższą. Szczerze to myślałem, że tak jest.

No i chyba tak jest. Tylko nie można ustawić wyższej CWU niż CO.

No to w czym problem z tym ustawieniem wyżej CWU niż CO bo już się pogubiłem.
Wyżej CWU uzyskasz włączając priorytet ale wówczas najpierw dogrzeje CWU potem zajmie się ogrzewaniem.

PS

Dawałem propozycję do ES aby była taka możliwość bez priorytetu i może w kolejnej aktualizacji coś będzie?

Edytowane przez zbigmaz01