Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ,jaki kabel[ ilo żyłowy ] podłaczyc z domu do kotłowni ktora jest poza domem 10 metrów aby miec sterowanie przez internet i podłaczyc czujniki temp. wew. i czujnik tem. wody ciepłej [bojlera]. Mysle dac 2x2 do czujnikow i raz 8 żyłowy do internetu ,czy tak bedzie dobrze? Wiem że to było ale nie moge odszukać dzieki.

Witam ,jaki kabel[ ilo żyłowy ] podłaczyc z domu do kotłowni ktora jest poza domem 10 metrów aby miec sterowanie przez internet i podłaczyc czujniki temp. wew. i czujnik tem. wody ciepłej [bojlera]. Mysle dac 2x2 do czujnikow i raz 8 żyłowy do internetu ,czy tak bedzie dobrze? Wiem że to było ale nie moge odszukać dzieki.
Puść do czujników 4 x 0,5mm2 będziesz miał żyły w zapasie w razie "W" a to żadna różnica cenowa i daj dwie skrętki do sterownika, jedna do internetu druga do aktualizacji przez RS. Nie będziesz musiał latać z lapkiem do kotłowni aby zrobić aktualizację a też może służyć do podglądu nie obciążając internetu jako bezpośrednie połączenie.

Dlaczego temperatura podajnika,po podglądzie innych,jest dość wysoka.Myślę,że to wina dość niskiego żaru w palniku.jeżeli tak to co muszę zmienić w ustawieniach?Może któryś z życzliwych fachowców zerknie na mój sterownik.Będę bardzo wdzięcznyhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/32icon_xd.gif

A skad mam ja to wiedziec?

Knazio, napisałeś że zasypałeś 115kg wungla. podzieliłem to średnio przez ilość podawanego węgla na minutę ( 0,32 ) i w przybliżeniu wpisałem ci chyba 350min.

Żeby zrobić to dokładnie do węgla którym palisz trzeba by to zrobić tak jak napisał chyba Tesel

Edytowane przez karoka65

Gość mark3k

RS232 przy 10m kabelka może już nie działać. Co innego RS485 - ale to standard przemysłowy (old), może być i kilkadziesiąt metrów.

Dla netu kabelek nawet do 100mb daje rady (oczywiście nie najtańsza chińszczyzna).

Do czujników może być skrętka LAN taki jak jak no netu.

RS232 przy 10m kabelka może już nie działać. Co innego RS485 - ale to standard przemysłowy (old), może być i kilkadziesiąt metrów.

Dla netu kabelek nawet do 100mb daje rady (oczywiście nie najtańsza chińszczyzna).

Do czujników może być skrętka LAN taki jak jak no netu.

Mam 15m i działa. Przejściówka od Minertu.

Gość mark3k
Mam 15m i działa. Przejściówka od Minertu.

To super. Nie masz w pobliżu żadnych zakłóceń i pewnie dlatego jeszcze działa.

A swoją drogą, to po co solidna firma od sterownika wkłada na pokład prechistoryczy interfejs RS232. :bash:

Zapewne przewody chcesz ułożyć w ziemi, więc powinny być do tego przystosowane.

Ja proponuje Ci, wykonanie trwałego połączenia rurowego pomiędzy domem a budynkiem kotłowni. Jeżeli jest to linie prosta, to mogą być to zwykłe rury kanalizacyjne 50mm, jeżeli trasa kabli będzie miała załamanie (załamania) to wersja z rurami osłonowymi arot 50mm.

Jeżeli jest taka możliwość to rury ułóż z niedużym spadkiem, by woda, która zapewne się tam kiedyś dostanie, mogła swobodnie wypłynąć.

Do takiej instalacji, przewody włożysz sobie kiedy będziesz chciał i jakie będziesz chciał.

Tak zrobiłem między domem a furtką i nie dość dostatecznie zabezpieczyłem na końcu koło furtki. Musiała być zmiana kabli.

Myszy :(

P. Wieśku a czy u mnie za mocno trochę nie wieje w podtrzymaniu?

Te 50 to chyba trochę dużo

Nie widzę co jest na palniku :)

Przecież możesz zmniejszyć na dobę np. o 5% i sprawdzić na drugi dzień jaki jest efekt, chyba już się przekonałeś że nic nie zepsujesz :)

To już kosmetyka, tego już nie możemy zrobić dobrze na odległość, chodzi o to żebyście pojęli jakie są zależności a później dacie radę.

Używacie różnych paliw, nabieracie praktyki, widzicie jaki jest popiół, dacie radę, hehe.

Ile damy radę pomożemy a już pod koniec zimy powiększy się grono "pomagaczy", także o Ciebie :)

Zbyszek pamięta jak mu to samo na początku pisałem :)

Wiem że to nie takie proste. Trzeba się teraz czegoś nauczyć żeby w zimie w razie czego nie rozkładać rąk tylko coś samemu zaradzić w miarę możliwości. Wiedza dodatkowa nie przeszkodzi.:)

Oj. Przekonasz się,że zima jest całkiem inna.Może być tak,że to co nauczysz teraz może i będzie pomocne ale dojdą inne problemy.