Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mark3k
na zaworze ustawiam temperaturę jaka ma iść na grzejniki ale nie wiem jak to wygląda na powrót

I nic więcej nie robisz z zaworem. Dasz dużo gorącej wody na grzejniki to cieplejszy masz powrót, a dasz mniej na 4D na grzejniki to przez zawór popłynie część gorącej wody do powrotu. I cała filozofia.

U mnie zaworem 4D steruje autonomiczny sterownik pogodowy.

IMG_20130914_182817.jpgIMG_20130914_182716.jpgIMG_20130914_182730.jpgIMG_20130914_182751.jpgIMG_20130914_182806.jpg

Udalo sie...:)) Dziekuje za sugestie i wskazowki kolegom. Jak radzili tak zrobilem: poustawialem wzgledem siebie segmenty kolana, skorygowalem nieznacznie ustawienie kotla i po palcu wlozylem...:))) Przy okazji pytanie praktyczne: czy konieczne jest dawanie uszczelniacza w opaski spinajace elementy kolana, czy sa one same w sobie wystarczajaco szczelne po skreceniu?

Dolaczylem kilka pogladowych zdjec, zeby pokazac, jak to teraz wyglada. Jak widac, podgrzewacz i kociol sa uzbrojone w srubunki na podejsciach, zeby orientacyjnie ustawic dystans od sciany _ instalator bedzie mial wygodniej :) Chcialem zrobic to sam, nie wyrobie sie jednak z czasem. Czeka mnie nazajutrz wyjazd. Jesli rodzinka nie bedzie plakac, ze im zimno wtedy dokoncze po powrocie. Znajac zycie, wygoda wezmie gore i zdecyduje sie na montaz przez instalatora. Wiekszosc osprzetu mam juz przygotowane, pozostaje tylko scalic to wszystko do kupy. Nie mam zadnych fajerwerkow, tylko co i cwu, bez podlogowki, solarow, pompy ciepla i tym podobnych "trendy" wynalazkow. Ma byc prosto i funkcjonalnie, a przede wszystkim cieplo :)

Ale widzę że bez Żywca się nie obeszło:)

Ja u siebie nie robiłem żadnych uszczelnień na tych opaskach i jest ok.

To Tyskie... :) Pomaga i mobilizuje do dzialania.

I zebys wiedzial, ze tam bedzie moja samotnia i "biuro" Lozko sie nie zmiesci ale jakis fotel tak. Daleko mi do kolegi Zbigmaz...on ma dopiero "hangar" :))

Edytowane przez gmaj22

Kolego Zbigmaz możesz zerknąć na mój kociołek?

Zapodałem zimę żeby dogrzać trochę w domu ale długo się buja.

Przestawiłem mu temp. CO na 50 st ale instalacja stara tylko miedź przy kotle i to chyba dlatego tak mu schodzi żeby nagrzać

Z tego co pamiętam to masz grube rury i dużo w nich wody. Na nagrzanie potrzeba czasu. Jeżeli chcesz to możesz się pobawić zaworem 4D bo chyba go masz i puścić troszkę więcej na rury, masz jeszcze możliwość przestawienia na 12kW wtedy będzie mocniej i szybciej dogrzewał. Jeżeli nie zależy ci na czasie to zostaw tak jak jest i poczekaj aż się wszystko ustabilizuje, na to potrzeba czasu. Zobaczysz rano co będzie na kotle i palniku.

Jak siedzisz w kotłowni zamiast po pierzyną to się przykurzył. Wy to jednak jesteście fanatycy i chyba mineliście się z powołaniem albo urodziliście za późno 30 lat temu był jeszcze taki zawód palacz.Na naszym osiedlu było 5 palaczy na 3 zmiany, a na podwórku największym obiektem który rzucał sie w oczy była hałda wegla ogrodzona 2 metrowymi płytami betonowymi. I pamietam, że o tej porze roku jako, że miałem okno od strony tej haldy i komina mama co chwilę wołała z drugiego pokoju czy może dym leci z komina, jak poleciał to była radość wszystkich mieszkańców, że wreszcie we wrześniu można pochować zimowe pidżamy bo jak już przypalili to szło więcej wody mineralnej niż latem tak sie pić chciało.

Hehe,

miałem na myśli to, że jak przechodzi przez kotłownię do kuchni (mam drugą w piwnicy), to zawsze rzuci okiem na kocioł i jak zauważy że nie błyszczy jak zawsze, to przypomina mi o tym ;)

Ale jest trochę prawdy w tym co piszesz. Sterownik eCoal i jego możliwości uzależniają... ;) :) ;)