Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mark3k
na zaworze ustawiam temperaturę jaka ma iść na grzejniki ale nie wiem jak to wygląda na powrót

I nic więcej nie robisz z zaworem. Dasz dużo gorącej wody na grzejniki to cieplejszy masz powrót, a dasz mniej na 4D na grzejniki to przez zawór popłynie część gorącej wody do powrotu. I cała filozofia.

U mnie zaworem 4D steruje autonomiczny sterownik pogodowy.

IMG_20130914_182817.jpgIMG_20130914_182716.jpgIMG_20130914_182730.jpgIMG_20130914_182751.jpgIMG_20130914_182806.jpg

Udalo sie...:)) Dziekuje za sugestie i wskazowki kolegom. Jak radzili tak zrobilem: poustawialem wzgledem siebie segmenty kolana, skorygowalem nieznacznie ustawienie kotla i po palcu wlozylem...:))) Przy okazji pytanie praktyczne: czy konieczne jest dawanie uszczelniacza w opaski spinajace elementy kolana, czy sa one same w sobie wystarczajaco szczelne po skreceniu?

Dolaczylem kilka pogladowych zdjec, zeby pokazac, jak to teraz wyglada. Jak widac, podgrzewacz i kociol sa uzbrojone w srubunki na podejsciach, zeby orientacyjnie ustawic dystans od sciany _ instalator bedzie mial wygodniej :) Chcialem zrobic to sam, nie wyrobie sie jednak z czasem. Czeka mnie nazajutrz wyjazd. Jesli rodzinka nie bedzie plakac, ze im zimno wtedy dokoncze po powrocie. Znajac zycie, wygoda wezmie gore i zdecyduje sie na montaz przez instalatora. Wiekszosc osprzetu mam juz przygotowane, pozostaje tylko scalic to wszystko do kupy. Nie mam zadnych fajerwerkow, tylko co i cwu, bez podlogowki, solarow, pompy ciepla i tym podobnych "trendy" wynalazkow. Ma byc prosto i funkcjonalnie, a przede wszystkim cieplo :)

Ale widzę że bez Żywca się nie obeszło:)

Ja u siebie nie robiłem żadnych uszczelnień na tych opaskach i jest ok.

To Tyskie... :) Pomaga i mobilizuje do dzialania.

I zebys wiedzial, ze tam bedzie moja samotnia i "biuro" Lozko sie nie zmiesci ale jakis fotel tak. Daleko mi do kolegi Zbigmaz...on ma dopiero "hangar" :))

Edytowane przez gmaj22

Kolego Zbigmaz możesz zerknąć na mój kociołek?

Zapodałem zimę żeby dogrzać trochę w domu ale długo się buja.

Przestawiłem mu temp. CO na 50 st ale instalacja stara tylko miedź przy kotle i to chyba dlatego tak mu schodzi żeby nagrzać

Z tego co pamiętam to masz grube rury i dużo w nich wody. Na nagrzanie potrzeba czasu. Jeżeli chcesz to możesz się pobawić zaworem 4D bo chyba go masz i puścić troszkę więcej na rury, masz jeszcze możliwość przestawienia na 12kW wtedy będzie mocniej i szybciej dogrzewał. Jeżeli nie zależy ci na czasie to zostaw tak jak jest i poczekaj aż się wszystko ustabilizuje, na to potrzeba czasu. Zobaczysz rano co będzie na kotle i palniku.