Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

. W kazdym razie dałem sobie spokój z wymianą argumentów i skupiłem się na rozwiązaniu problemu, trochę pomogło ale planuję jeszcze małą modyfikację w przyszłości.

Jakie rozwiązanie zastosowałeś? i jakie zamierzasz jeszcze zastosować aby wyciszyć podajnik?

Pozdrawiam:bye:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aby było jaśniej.

NIE mam podłogówki. Temperatura rzekomej podłogówki to jest temperatura tylko i wyłącznie cieczy na grzejnikach i stąd pompa na bitmapie jest zawsze wyłączona - bo jej nie ma (fizycznie także)

Pompa CO pracuje non stop, aby kocioł nie był zalewany zimną wodą.

Pompa CWU całkowicie wyłączona.

Piotrek42 nie wiem czy zauważyłeś, że temp w nocy spada do 6oC i trzeba palić. To nie czas aby wyciąć kocioł i wstawić następny. Nie sądzisz? Szczególnie gdy mieszka pod wspólny dachem chora osoba.

U mnie potrafi przeciągnąć nawet i 10 stopni (pewnie to zasługa ceramiki)

Gdybyś założył termostaty na grzejniki zamiast zaworu 4-droznego do regulacji temperatury w pomieszczeniach to przeciąganie temperatury by Cię średnio interesowało. Może warto rozważyć taką opcję.

mark3k wymagasz od kotła na ekogroszek takich możliwości jakie posiadaja kotły gazowe-dlatego sugeruje wymianę kotła,nastepna sprawa po 4 dniach stwierdzasz że kocioł/sterownik jest do bani? sorry jak Ty nawet nie poznałes ich możliwości....dalej jaką masz instalacje? instalatorzy nie ogarniają nowoczesnych sterowników wydaje im się że sterownik nie moze sterować instalacjami co/cwu w domu (stąd niezliczona ilość zaworów N-drogowych) kotły są w XXIw a instalatorzy w XIXw.brak odbioru ciepła równiez nie pomaga...

U mnie potrafi przeciągnąć nawet i 10 stopni (pewnie to zasługa ceramiki)

Gdybyś założył termostaty na grzejniki zamiast zaworu 4-droznego do regulacji temperatury w pomieszczeniach to przeciąganie temperatury by Cię średnio interesowało. Może warto rozważyć taką opcję.

lestek27 wszystko można zrobić ale wymaga to troszkę czasu ,cierpliwości i poznania możliwości własnej instalacji.... i oczywiscie możliwości sterownika:)

mark3k chyba histeryzujesz za bardzo.

Sterownik jest jak najbardziej ok tylko trzeba nim umieć sterować,potrzebujesz pomocy to pisz chętnie Ci jej udzielimy.

Rzesza zadowolonych klientów nie może się mylić i to ludzie którzy nie maja go 4 dni ale już 2 i więcej lat.

Ponadto często wychodzą aktualizacje ,które ciągle rozwijają sterownik, który inny ma podobnie?

Proponuję pomyśleć co masz skopane a żeby piec działał jak należy ,nie wystarczy go kupić i czekać na cud.Trzeba mu dać odpowiednią instalację.

Sterownik na Twoim miejscu bym udostępnił aby otrzymać uwagi.Stosowac się do nich nie musisz ale może ktoś trafi w 10 :D

PS.Rozpoczął już ktoś sezon oficjalnie?

Edytowane przez Delphion1

Marku dużo chłopaki ci napisali i ja napiszę to samo, każdy może pisać o swoim kotle czy to dobrze czy źle, najgorzej jak zaczynają się złośliwości od ludzi którzy go na oczy nie widzieli.

Chcesz zobaczyć różnicę to wyłącz pogodówkę z siłownika i ustaw zawór ręcznie jak będzie pracował.

Można przejść w retortowy-ręczny jak piotrek proponuje, nie będzie przeciągał jak w grupowym czy retortowy-eCoal.

To rozbudowany regulator i użytkownik dostaje wiele możliwości z wszystkiego nie można korzystać równocześnie ponieważ jest to niemożliwe, to Ty masz sobie wybrać to co dla Twojej instalacji jest wygodniejsze.

Jeżdżę trochę po domach na serwisy, wielu niema nawet pojęcia że sterownik można do internetu podłączyć, że są nowe aktualizacje oprogramowania, skąd je wziąć, że można zaktualizować samemu.

Są na kotłach eCoale ze starszymi wersjami w których niema możliwości korekty dawki czy nadmuchu, niema grupowego ani ręcznego i pracują.

Pozdrowienia dla wszystkich. Co sądzicie o tym schemacie ?[ATTACH=CONFIG]213109[/ATTACH]

Dziś akurat rozmawiałem z kolegą który dokładnie zrobił to samo bo mu było szkoda dobrego śmieciucha.

Zawsze to czuje się bezpioeczniej mając 2 piece :)Tyle,że on ma na nie miejsce ja juz nie :/

Pozdrowienia dla wszystkich. Co sądzicie o tym schemacie ?[ATTACH=CONFIG]213109[/ATTACH]
Sądzę że w tym schemacie jedna podłogówka nie ma pompy i popłynie do podłogówki za gorąca woda. Przydał by się jakiś zawór termostatyczny.

Jeżeli to czerwone to listwy to dlaczego nie dasz po jednej pompie przed listwami a jeszcze przy podłogówce przed pompą zaworu term.3D? Będzie na dwóch pompach które sterownik swobodnie obsłuży :)

Co do śmieciucha to bał bym się tak podpiąć, może jakiś wymiennik?

Mam teraz chwilę to skrobnę jeszcze trochę :)

Z tego co przeczytałem to Marek z kotłem nie chce się rozstać a irytuje go sama praca sterownika.

Zatem mam jeszcze inną propozycję.

Mogę odebrać od Marka eCoala, zwrócić pieniądze po stawce jaką płaci producent w zakupie bądź Marek wybierze sobie inny sterownik taki który uważa że będzie mu lepiej pasował i lepiej będzie prowadził kocioł.

Od ręki mogę nawet zaproponować kilka sterowników z PID które mam u siebie i są dostępne od ręki:

Najprostszy z Elektro-Miz Ognik Plus Pid, trochę bardziej rozbudowany Skorpion Pid, zachwalana przez jareckiego Cobra Pid ( z kolorowym wyświetlaczem )

Może być też nowy sterownik firmy Prond o nazwie Iryd Pid którym obsługuje również siłownik zaworu N-drożnego.

Do Iryda mogę dorzucić Panel domowy Pilot R który można podłączyć do sterownika przewodem który jest w zestawie ( 10m ) z wbudowanym czujnikiem pokojowym.

Chyba uczciwa propozycja ?

Z tego co przeczytałem to Marek z kotłem nie chce się rozstać a irytuje go sama praca sterownika.

Mogę odebrać od Marka eCoala, zwrócić pieniądze po stawce jaką płaci producent w zakupie bądź Marek wybierze sobie inny sterownik taki który uważa że będzie mu lepiej pasował i lepiej będzie prowadził kocioł.

Od ręki mogę nawet zaproponować kilka sterowników z PID które mam u siebie i są dostępne od ręki:

Najprostszy z Elektro-Miz Ognik Plus Pid, trochę bardziej rozbudowany Skorpion Pid, zachwalana przez jareckiego Cobra Pid ( z kolorowym wyświetlaczem )

Może być też nowy sterownik firmy Prond o nazwie Iryd Pid którym obsługuje również siłownik zaworu N-drożnego.

Do Iryda mogę dorzucić Panel domowy Pilot R który można podłączyć do sterownika przewodem który jest w zestawie ( 10m ) z wbudowanym czujnikiem pokojowym.

No to lepszej propozycji już chyba być nie może:)

Idealna sytuacja.

Może damy Markowi trochę czasu aby jeszcze raz to przemyślał i popróbował innych ustawień? Może podpatrzy u innych i się przekona do tego sterownika?

Poczekajmy trochę :)

Może damy Markowi trochę czasu aby jeszcze raz to przemyślał i popróbował innych ustawień? Może podpatrzy u innych i się przekona do tego sterownika?

Poczekajmy trochę :)

Zbyszek... ale to ON nie chce czekać :) w sumie ma wybór...swoja droga czemu my nie mieliśmy takich wyborów???? wybrałbym se ecoal/bruli:)

Dla mnie jest zrozumiałe, że wymiana kotła to nie takie "hop siup", ktoś się napracował, ktoś wziął kasę za montaż, teraz demontaż itd.

Właśnie najrozsądniejsza byłaby wymiana sterownika, tylko jak to wycenić ???