Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czekam niecierpliwie na odświeżenie stronki"Instalko"

o nowy kociołek.

Przyznam że też liczyłem na niższą cene:(.

Przede wszystkim jednak,oczekuję że nowy 11(czy tam 12?)

będzie tak samo sprawny jak jego starsi i mocniejsi bracia:hug:

Tak piszę bo po Waszych wpisach tzn.posiadaczy,wnioskuję że jest to dobry produkt:yes:

Naprawdę długo się zastanawiałem przed wyborem piecyka.Teraz to już ostatni gwizdek

zostałem emerytem i czas się przeprowadzić(Polkowice,dolnośląskie-Małastów,małopolskie)

Dlatego kupię tego nowego maluszka:)na 130m2,dobrze ocieplonej chatki będzie chyba

ok.:yes:chociaż zimy tam gdzie się wybudowałem są długie i mrozne.Jag by co to mam na dole

kominek:).Pozdrawiam...

Wtam, mam pytanie, które co prawda padało wielokrotnie, ale prosiłbym o ustosunkowanie się Pana Daniela. W najbliższym czasie będę zamawiał kocioł. Producent wybrany - Instalco - teraz jeszcze moc kotła. Budynek nowy, powierzchnia mieszkalna ok. 135 mkw, użytkowa ok. 200 mkw. Ściany suporek 24, docieplenie 15 cm styro, dach 25 cm wełna. Podłogówka ok. 70 mkw, reszta na kaloryferach. C.W.U. tylko z kotła. Instalator, który montuje kotły RBR od kilku lat poleca 23 kw, ja myślałem o 17 kw. Według instalatora przy bardzo niskich temperaturach 17 nie da sobie rady. Przy okazji, jeszcze jedno pytanie - czy problrm, który poruszali użytkownicy eCoala, dotyczący jego pracy przy niższych zakresach mocy, znalazł już rozwiązanie?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Instalator, który montuje kotły RBR od kilku lat poleca 23 kw, ja myślałem o 17 kw. Według instalatora przy bardzo niskich temperaturach 17 nie da sobie rady. Przy okazji, jeszcze jedno pytanie - czy problrm, który poruszali użytkownicy eCoala, dotyczący jego pracy przy niższych zakresach mocy, znalazł już rozwiązanie?

Myślisz lepiej jak instalator :)

O jakich problemach piszesz, jeśli jest za mały odbiór ciepła po prostu wejdzie w podtrzymanie i to wszystko, nic niepokojącego.

Wtam, mam pytanie, które co prawda padało wielokrotnie, .....

.....

Według instalatora przy bardzo niskich temperaturach 17 nie da sobie rady. Przy okazji, jeszcze jedno pytanie - czy problrm, który poruszali użytkownicy eCoala, dotyczący jego pracy przy niższych zakresach mocy, znalazł już rozwiązanie?

Instalatora nie słuchaj, to nie on będzie kupował węgiel i w tym piecu palił. Jesteś już na tyle mądry że tu dotarłeś i już wiesz co masz kupić.

Powiem krótko, ja mając taki dom jak ty masz kupiłbym najmniejsze co jest czyli 11kW a i to będziesz miał nadwyżki.

A co do sterownika to żadnych kłopotów, daje sobie radę ze wszystkim.

Gdy kocioł pracuje to sprawę załatwia oprogramowanie, parametry w trybie podtrzymania ustawia się samemu ale nie jest to trudne. W razie czego pomogę a i koledzy też nie zostawią cię w razie potrzeby.

W sezonie zimowym nie ma to jakiegoś większego znaczenia ale już przy podgrzewaniu samego CWU latem jest to ważne.