Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość mark3k
Zerknie Pan na mój kociołek?

Może jakieś sugestie? Coś nie może osiągnąć zadane wewnętrznej.

Spaliny masz na wysokim poziomie, a temperatura cieczy nie wzrasta, może wymiennik zabrudzony lub klapka u góry wymiennika nie jest szczelna?

Sprawdź klapkę, u mnie musi być dosunięta maksymalnie w prawo do oporu.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zerknie Pan na mój kociołek?

Może jakieś sugestie? Coś nie może osiągnąć zadane wewnętrznej.

jest ok. o 17.55 włączony tryb zima i w domu przez 1.5 godziny temperatura wzrosła o 0.6 stopnia.

Na ten przejściowy czas sugeruje skorzystać z opcji programatora AL-prog i poustawiać w taki sposób aby wieczorem mieć ciepło w domu.

Karoka, nie obrażaj się,nie pisałem przecież o Tobie. To znaczy o Tobie też, ale nie jako userze, ale raczej - dobrowolnym serwisancie na każde wezwanie. Popatrz w innych użytkowników, nieraz kropy się pod wykresami nie mieszczą. Z automatu na grupowe. Z powrotem. Dmuchawa dla mocy X oczko w dół. Za 2 godziny - 2 w górę. Huśtawki po 10 stopni. A posty - bezobsługowy kocioł, odpalisz i zapomnisz, bierz bo nie ma bata, żeby nie dał rady. O tym pisałem, kolego. A mój kocioł i bez Bruliego już wkrótce na forum zobaczysz. Może jeszcze w tym miesiącu, powinno się udać. Ale powiem od razu - według Piotrka to ja ze swoją instalacją w XIX wieku tkwię. Zawór 4D mam, a dodatku bez siłownika - po jaką cholerę mi siłownik, skoro na grzejnikach termostaty są? Z CWU pompę wywaliłem, zawór zwrotny też i na grawitacji chodzi. Cały czas przepływ jest, a i tak w niespełna 3 kg/ doba Wesołej na CWU się w tym roku zmieściłem. W klocu 28 kW. Chociaż całe wakacje ( no, oprócz jakiegoś urlopowego wyjazdu ) moje 3 Panie w domu siedzą, wody nie oszczędzają a u mnie baterie na stałe w pozycji 80% gorącej, bo - zaś XIX wiek - zawór 3D na CWU se dołożyłem, a co mi tam. W baniaku woda 52 - 53 stopnie. Na piecu 55. Latem - no chyba zgłupiał chłop do reszty. Instalację tak sobie zrobiłem ( trojakowo, stopniowanie średnic od 35 do 18, spadki, brak zaworów zwrotnych, brak syfonów, zasilanie zawsze w górę, powrót zawsze w dół, pompa na obejściu, pod zaworem 4D metr pionowej rury do powrotu kotła i inne takie ) , że wczesną jesienią pompy CO nawet nie odpalam. Głowice na grzejnikach ustawiam na 23, zawór 4D na 6 z 9 i jak trzeba, po grawitacji dogrzewa te pomieszczenia, w których temperatura spadnie. W XIX wieku takie myki umiało się robić. Pompa dopiero jak zimno naprawdę jest i cała chata się grzeje. Tak że sam widzisz - mój piec łatwo ma, to i równiutko sobie pyka. Zimą tylko, jak mu termostat po postoju grzejniki w salonie otworzy, a jeszcze w jadalni przy okazji - to ze 70 litrów zimnego wali powrotem. Ale coś mu 4D pomoże, coś powrót z CWU dogrzeje - i jakoś sobie radzi.

Gość mark3k
Jest dokładnie tak jak napisał kolega kobra64. Części userów wydaje się że elektronika z 21 wieku wszystko załatwi. Owszem często tak jest, ale w ciepłownictwie solidne i "stare" rozwiązania jak to niektórzy określają są nadal najlepsze czyli zawory 3D, 4D itp. Elektronika nie jest panaceum na wszystko Panowie.

mark3k Dobrze że napisałeś czym się zajmujesz...patrzysz na kocioł przez pryzmat ogrzewania gazowego-zapomnij o gazie to jest kocioł na ekogroszek! porównujesz systemy bezobsługowe z kotłem na ekogroszek?? w pid na gaz sprawa jest prosta moc jest regulowana płynnie możesz startować od naprawde małych mocy po max,, dlaczego mowisz że instalator jest Ok jak nikt nie widział twojej instalacji, samo uruchomienie kotła nie znaczy również że go POPRAWNIE ustawiłes...Po prostu pomyliłeś zródła ciepła....wydaje ci się że gaz można porównać z kotłem na eko...

Czytam część wypowiedzi i po trochę pijecie do mnie. Akurat wiedzę techniczną z zakresu elektroniki, automatyki, elektryki, mechaniki mam dość obszerną - po części z racji wykonywanej pracy. DTR-ki to mój chleb powszedni przy kilkuset urządzeniach funkcjonujących w firmie. Uruchamiałem przy rozruchu firmy palniki i nadal nadzoruję ich eksploatację, co prawda gazowe, ale o mocach od 150 kW do 4300kW (tak 4,3MW), więc ta zabawka w kotłowni to taki mały karzełek grzewczy. Wszystkie sterowniki w firmie pracują w systemie PID ze sterowaniem z poziomu komputera. Sugestie, że instalator itp są z poprzedniego wieku są niestosowne i nie na miejscu. Skoro uruchomiłem i odpowiednio zestroiłem palniki o słusznych mocach, to chyba z takim karzełkiem też sobie powinienem porazić, a może mój umysł nie ogarnia tak wspaniałego z 25 wieku sterownika ecoal.

Jeśli urządzenie pracuje poprawnie i zgodnie z oczekiwaniami, to zawsze napiszę że jest dobre, a nawet bardzo dobre. I tyle w temacie.

Nie rozumiem jednego więc może mi wytłumaczysz. Nie masz (z tego co pisałeś wcześniej) zarzutów do kotła, masz zarzut do sterownika. Dostałeś propozycję wymiany sterownika na inny ale na to nie idziesz. Więc o co ci chodzi? Może napisz wyraźnie czego oczekujesz bo na razie tylko narzekania nic nie wnoszące do tego aby to poprawić.

Z wykresów sterownika można wiele się dowiedzieć i spróbować pomóc lecz twój ster jest niedostępny. Więc konkretnie co tu jest grane.

Masz do czynienia z palnikami gazowymi, węglowe palniki żądzą się innymi prawami. To nie jest to samo. To jest całkiem co innego. Nie oczekuj od kotła węglowego aby pracował jak na gazie, tego nie osiągniesz. Możesz się do tego zbliżyć ale będzie to zawsze inne jak na gazie.

Pomocy nie chcesz, zamiany nie chcesz a co cię zadowoli?

Do obrażania to mi bardzo daleko :)

W sumie odpowiedziałeś dlaczego tak jest.

Czy ja jestem z innej gliny ulepiony ? :)

Trochę krótko jesteś na forum i pewnie nie pamiętasz jak eCoal chodził na moim starym "badziewiaczku" ze zwykłą fajkę czyli palnikiem którego nie powinien obsłużyć a odchyłki były do 1 stopnia max i to chwilowo.

Nawet E-S był przeciwny żeby pokazać jaka będzie wtopa hehe.

A jak myślisz czemu służy to kręcenie że te kropki się nie mieszczą ?

Trzeba się pobawić nową zabawką.

Pisałem nie dawno, jeżdżę trochę po ludziach i nie wiedzą że ster pod neta idzie podłączyć, jadą na oprogramowaniach bez korekty dawki ani nadmuchu i są szczęśliwi.

Gość mark3k
mark3k Dobrze że napisałeś czym się zajmujesz...patrzysz na kocioł przez pryzmat ogrzewania gazowego-zapomnij o gazie to jest kocioł na ekogroszek! porównujesz systemy bezobsługowe z kotłem na ekogroszek?? w pid na gaz sprawa jest prosta moc jest regulowana płynnie możesz startować od naprawde małych mocy po max,, dlaczego mowisz że instalator jest Ok jak nikt nie widział twojej instalacji, samo uruchomienie kotła nie znaczy również że go POPRAWNIE ustawiłes...Po prostu pomyliłeś zródła ciepła....wydaje ci się że gaz można porównać z kotłem na eko...

Pracownicy pilnują i eksplatują palniki, ja je tylko nadzoruję i jest to może 5% moich obowiązków w firmie. No ale kociołek węglowy to tak skomplikowana materia, że faktycznie w Twojej ocenie nie jestem w stanie ogarnąć. Co za bzdury piszesz ???? Regulacje temperatur palnikami gazowymi dużej mocyto faktycznie pryszcz, właściwie to samo się robi.

Pracownicy pilnują i eksplatują palniki, ja je tylko nadzoruję i jest to może 5% moich obowiązków w firmie. No ale kociołek węglowy to tak skomplikowana materia, że faktycznie w Twojej ocenie nie jestem w stanie ogarnąć. Co za bzdury piszesz ???? Regulacje temperatur palnikami gazowymi dużej mocyto faktycznie pryszcz, właściwie to samo się robi.

widzę że grzecznie nie mozna.... TAK!! nie ogarniasz tego... jestes zwykły buc co mysli ze zjad wszystkie rozumy a prostego kotła na ekogroszek nie potrafisz ustawić!!! nie widzisz róznicy w kotle na eko miedzy kotłem na gaz i tyle w temacie...wydaje ci się że wszystko wiesz....a niestety .. a zresztą... zachowujesz sie jak dzieciak z adhd któremu coś nie wychodzi...i nie przyjmuje innych porad bo sam wie najlepiej...

Jest dokładnie tak jak napisał kolega kobra64. Części userów wydaje się że elektronika z 21 wieku wszystko załatwi. Owszem często tak jest, ale w ciepłownictwie solidne i "stare" rozwiązania jak to niektórzy określają są nadal najlepsze czyli zawory 3D, 4D itp. Elektronika nie jest panaceum na wszystko Panowie.

Poszukaj moich postów i to co pisałem 3 czy 4 lata temu na forum czy nasze zdania czasem się nie pokrywają :)

Jechałem kilka lat na grawitacji bez pompki, kilka lat z 1 pompką. teraz 6 lat na podajniku na dwóch pompkach.

Nie było zaworów N-drożnych, pokojówek, pogodowek, ogrzewania podłogowego i jakoś ludzie mieli ciepło a kotły po 30 lat pracowały i nie ciekły.

Niestety czasy się zmieniły i coraz więcej jak to ktoś pisał wodotrysków a każda pierdoła w instalacji to chaos i destabilizacja, tak pisałem kilka lat temu :)

Gość mark3k
Nie rozumiem jednego więc może mi wytłumaczysz. Nie masz (z tego co pisałeś wcześniej) zarzutów do kotła, masz zarzut do sterownika. Dostałeś propozycję wymiany sterownika na inny ale na to nie idziesz. Więc o co ci chodzi? Może napisz wyraźnie czego oczekujesz bo na razie tylko narzekania nic nie wnoszące do tego aby to poprawić.

Z wykresów sterownika można wiele się dowiedzieć i spróbować pomóc lecz twój ster jest niedostępny. Więc konkretnie co tu jest grane.

Masz do czynienia z palnikami gazowymi, węglowe palniki żądzą się innymi prawami. To nie jest to samo. To jest całkiem co innego. Nie oczekuj od kotła węglowego aby pracował jak na gazie, tego nie osiągniesz. Możesz się do tego zbliżyć ale będzie to zawsze inne jak na gazie.

Pomocy nie chcesz, zamiany nie chcesz a co cię zadowoli?

Wszystko już napisałem w temacie. Po raz enty mam pisać od nowa? Wyłączyłem podgląd, bo tak chcę. Dzięki poradom typu : po co tak dmuchasz?, ustaw 38, ustawiłe i zrobiłem sobie agregat do wyrobu sadzy. Kocioł pracuje na jedynym systemie akceptowalnym "grupowe", na szczęście nie gaśnie, poczekam na niższe temperatury. Jeśli nic na dobre się nie zmieni, to ja zmienię ster. pisze to już chyba 3-ci raz. Ile razy jeszcze mam o tym samym pisać?

Gość mark3k
widzę że grzecznie nie mozna.... TAK!! nie ogarniasz tego... jestes zwykły buc co mysli ze zjad wszystkie rozumy a prostego kotła na ekogroszek nie potrafisz ustawić!!! nie widzisz róznicy w kotle na eko miedzy kotłem na gaz i tyle w temacie...wydaje ci się że wszystko wiesz....a niestety .. a zresztą... zachowujesz sie jak dzieciak z adhd któremu coś nie wychodzi...i nie przyjmuje innych porad bo sam wie najlepiej...

Buców to w swojej rodzinie cwaniaku szukaj. Ty jesteś Alfa i Omega od niczego. Siebie ogarnij najlepiej.

Wszystko już napisałem w temacie. Po raz enty mam pisać od nowa? Wyłączyłem podgląd, bo tak chcę. Dzięki poradom typu : po co tak dmuchasz?, ustaw 38, ustawiłe i zrobiłem sobie agregat do wyrobu sadzy. Kocioł pracuje na jedynym systemie akceptowalnym "grupowe", na szczęście nie gaśnie, poczekam na niższe temperatury. Jeśli nic na dobre się nie zmieni, to ja zmienię ster. pisze to już chyba 3-ci raz. Ile razy jeszcze mam o tym samym pisać?
Ale po co masz czekać na zimę i będzie albo nie będzie dobrze, dostałeś propozycję zmiany stera i na pewno na tym byś zarobił bo różnica w cenie jest znaczna. Po co masz dopłacać jak możesz to mieć od razu i to z zyskiem?

Wszystko już napisałem w temacie. Po raz enty mam pisać od nowa? Wyłączyłem podgląd, bo tak chcę. Dzięki poradom typu : po co tak dmuchasz?, ustaw 38,

Tak przyjęto średnio ale nie musi to być prawdą u Ciebie.

Chyba w zeszłym roku Zbyszek przy grupowym 8/8 dmuchał coś 46 czy 47.

Co się sprawdza u jednego nie musi u Ciebie, to nie jest jakś sztywna reguła że on tak ma to jak tak też muszę mieć.

Niektórzy już próbowali kopiować moje ustawienia, dopiero jaja były.

Patrzyłeś na mój sterownik ?

Nie próbuj tego u siebie :)

Panie Wiesławie wszystko już napisałem w temacie. Proszę nie pisać na forum, a prywatnie.

Jutro zadzwonię.

Ok, myślę że tak będzie chyba lepiej.

Wszyscy chyba są przyzwyczajeni że to ja dzwonię :)

Proszę podać godzinę na priva, jak panu pasuje, chyba że będę prowadził w tym czasie, ale się zgadamy.

Tak przyjęto średnio ale nie musi to być prawdą u Ciebie.

Chyba w zeszłym roku Zbyszek przy grupowym 8/8 dmuchał coś 46 czy 47.

Co się sprawdza u jednego nie musi u Ciebie, to nie jest jakś sztywna reguła że on tak ma to jak tak też muszę mieć.

Niektórzy już próbowali kopiować moje ustawienia, dopiero jaja były.

Patrzyłeś na mój sterownik ?

Nie próbuj tego u siebie :)

Nie tylko na grupowym :) Jak jeszcze nie było grupowego to na automacie miałem max + na dmuchaniu, wtedy jeszcze 5% Wszystko zależy czym palisz, a że ja teraz kamieniami palę to też mi tak wychodzi :p