Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jak masz ceramikę o spoko.Ja mam z nierdzewki,a tak czy czech, czy inny opał -niedługo ten wkład wytrzyma.Masz czas i dobrze ocieplony budynek-walcuj czeskim.Ustaw termostaty i dawaj ostro.Kup tylko suchy i z dobrego źródła.Najlepiej tak jak pisałem-Komorany.

Brico widziałem ma promocje własnie na komorany 6 stów wychodzi za tonę..

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Brico widziałem ma promocje własnie na komorany 6 stów wychodzi za tonę..

Nie mam dostępu do tego czecha.Paliłeś tym?

Nie żebym chciał ostro zaoszczędzić,ale na lato i jesień..A i tak zawsze trzymam tonę czecha w zanadrzu.Po tym jak nie mogłem spalić kiedyś Pieklorza -bo się tak spiekał-nie zasypiam w zimie bez czecha ;)Zawsze mam na domieszkę :)

Edytowane przez Novy!

Witam w nowym sezonie

Nadrobiłem zaległości w czytaniu i muszę przyznać że na forum zrobiło się gorąco :-)

Właśnie w czwartek zacząłem palić w piecyku drugi sezon - teraz już w ukończonym budynku. Co do dyskusji o Ecoalu to moje doświadczenia są pozytywne - poprzedni sezon w domu bez drzwi, z nieocieplonym całkowicie poddaszem utrzymywałem temp. ok 18-20 stopni i spaliłem 2,5 tony groszku chwałowickiego - w tym ok dwa tygodnie przy temp zewn. minus 5- 10 stopni wygrzewałem wylewki - wtedy w domu była sauna - 30 stopni i 5 cm lodu na spodniej stronie dachówek. Teraz po spaleniu kartonów ( co ciekawe dość kaloryczny opał - tylko trzeba długo siedzieć w kotłowni) zasypałem dwa worki czeskiego groszku z komoran który kupiłem jeszcze przed zakupem pieca i powiem tylko że nie polecam tego opału- pali się jak benzyna - znika z palnika nie zostawiając co prawda popiołu ,ale strasznie brudzi sadzą a ciepła daje niewiele. Poprzedni sezon nie ustawiałem kompletnie nic - postawiłem kocioł - zapaliłem i tak się palił na fabrycznych ustawieniach w automacie - i poza kwestią głośności którą mam rozwiązaną nie miałem najmniejszych problemów- miałem na głowie wykańczanie domu.Teraz byłem zaskoczony bo musiałem maksymalnie zwiększyć podawanie aby ten czech nie znikał z palnika. Pracuję wyłącznie w automacie - wg. mnie przy 100% podłogówce i manualnym zaworze 4-drogowym chwilowe odchyłki temp. CO nie mają kompletnie znaczenia a po jakimś czasie wszystko się ładnie ustabilizuje. Teraz mam 3tony groszku z chwałowic i jeżeli będą problemy to będę pytał....

pozdrawiam wszystkich udzielających się tutaj userów - wszystkich ;-)

https://esterownik.pl/sterownik/2118

Edytowane przez cichy777

Czyli potwierdzasz również moją opinię o czeskim groszku :)

Co innego zachwycać się ceną i spaleniem 3 czy 4 worków a co innego spalić go np. 12 ton, ja tyle spaliłem w swoim starym kotle.

Tak jak napisałem, jestem wyleczony z niego na zawsze.

Niektórzy w rankingu o groszkach zarzucali mi że chwalę swoje drogie :)

Gdyby było to takie cudo na pewno bym go sprzedawał.

W zeszłym roku jedna osoba tylko zapytała czy go mam, w tym roku jeszcze nikt.

Można się pokusić na jego spalanie latem do podgrzewania CWU, jest chyba najmniej problematycznym paliwem do tego celu a jak na samo lato nie spaliłbym go więcej jak ze 2 do 3 zasobników góra.

Jak ktoś nie ma gdzie się pozbyć popiołu i chce przerzucać dwa razy więcej opału to jak najbardziej może palić czechem, ale w zimę- niewyobrażam sobie - tak na oko to chyba nie ma nawet połowy kaloryczności normalnego groszku.

Przy okazji mam pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników - zastanawia mnie duży spadek temp. CWU po nawet niewielkim poborze- mam zbiornik 140l poziomy dwupłaszczowy - potem nawet jak nie grzeję w piecu temp. się podnosi ( co zaobserwowałem przez dwa dni jak paliłem kartony) - macie też takie zjawisko? W kranie niby jest cały czas ciepła woda - ale w baniaku po jednej kąpieli z nagrzanej do 50stopni wody zostaje tylko 20-30 stopni, a przecież nie wypuszczam w czasie jednego prysznicu połowy zbiornika?

Mam rowniez pytanie dotyczace grzania CWU

Wydaje mi sie ze moj piec dosc czesto wlacza sie i dogrzewa CWU poniewaz jak zauwazylem temp CWU spada dosc szybko mimo ze nikt nie pobiera cieplej wody.

Prosze spojrzec na wykres CWU (cykliczna zebatka)

Przed montazem pieca mocno zastanawialem sie czy wogole podlaczac CWU poniewaz do tej pory wode grzalem terma gazowa i powiem szczerze wcale mnie to drogo nie kosztowalo lecz instalator przekonal mnie ze to nie zaszkodzi miec zapasowe zrodlo cieplej wody.

Moja instalacja CWU wyglada nastepujaco:

Zbiornik 300L ogrzewany solarem (2 wezownice)(do jednej podlaczony solar do drugiej wlasnie moj nowy RBR)

Wyjscie ze zbiornika zasila hydroterme gazowa ktora dzialala tak, ze jesli trafilo sie w lecie kilka dni pochmurnych to zalaczal sie gaz i woda byla jak trzeba

Moje pytanie brzmi:

Czy mozna i jak odlaczyc (wylaczyc) grzanie wody przez RBR

Pale na automacie. Zreszta mozna podejrzec ster w razie czego.

A moze jestem w bledzie co do pracy mojego kotla, moze jednak bardziej bedzie mi sie oplacalo grzac CWU RBR-em, Bardzo prosze o jakies uwagi lub sugestie

Pozdrawiam

Edytowane przez kniazio

Mam rowniez pytanie dotyczace grzania CWU

Wydaje mi sie ze moj piec dosc czesto wlacza sie i dogrzewa CWU poniewaz jak zauwazylem temp CWU spada dosc szybko mimo ze nikt nie pobiera cieplej wody.

Prosze spojrzec na wykres CWU (cykliczna zebatka)

No ja tam zębatki nie widzę, normalne straty.

Jak chcesz odłączyć grzanie cwu z RBR-a, to wyciągnij wtyczkę od pompy cwu ze sterownika i pozakręcaj zawory na cwu. Albo ustaw zadaną cwu bardzo nisko. Chociaż taniej raczej nie będzie.

Przy okazji mam pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników - zastanawia mnie duży spadek temp. CWU po nawet niewielkim poborze- mam zbiornik 140l poziomy dwupłaszczowy - potem nawet jak nie grzeję w piecu temp. się podnosi ( co zaobserwowałem przez dwa dni jak paliłem kartony) - macie też takie zjawisko? W kranie niby jest cały czas ciepła woda - ale w baniaku po jednej kąpieli z nagrzanej do 50stopni wody zostaje tylko 20-30 stopni, a przecież nie wypuszczam w czasie jednego prysznicu połowy zbiornika?

Ja u siebie też tak mam, z tym że zbiornik pionowy i u mnie to wina słabo przemyślanego umiejscowienia czujnika.

Pewnie producent tak to sobie umyślał, żeby cały czas mieć do dyspozycji pełen zasobnik ciepłej wody.