Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Pytanie do kolegow, ktorzy maja cwu w systemie grawitacyjnym, ewentualnie eksperymentowali z tym... Jaka jest minimalna roznica wysokosci kroccow zasilajacych kotla i wymiennika, zeby grawitacja funkcjonowala przy Cu fi 28 i okolo 50-60 C na zasilaniu? Mam wymiennik w kotlowni, wiszacy nad/za kotlem i roznica wysokosci kroccow zasilajacych ok. 50-60 cm. Da rade? Niby mozna wszystko teoretycznie policzyc, ale jak zycie pokazuje teoria z praktyka nie zawze ida w parze ;)

PS: Dodalem zdjecie, ktore juz wczesniej zamieszczalem, zeby zobrazowac sytuacje.IMG_20130914_182716.jpg

Edytowane przez gmaj22

Mialem jednak racje z ta temp CWU u mnie.

Podnioslem temp CWU do 50deg

Na zbiorniku 300L w tym momencie mam ok 50 deg a woda w kranie taka sobie poniewaz zapierdziela przez terme gazowa ktora obecnie wylaczylem calkiem

Wiec woda plynac do kranu chyba sie miesza z ta niedogrzana w termie.

Obnize wiec chyba CWU do 40 deg wlacze terme na minimum(tak zeby tylko dogrzala ta wode 40deg) i zobacze jaki bedzie skutek, a po sezonie trzeba bedzie chyba przerobic inst. tak zeby w zimie omijac calkiem terme gazowa.

Co o tym sadzicie?

Edytowane przez kniazio

Popatrz dobrze czy czasami nie zaciąga przy okazji jakiejś zimnej. U mnie było podobnie na obiegowej, jak ktoś odkręcił kran to w pierwszej chwili leciała gorąca ta co obiegówka ją wtłoczyła a potem zaczynało się chłodniej. Założenie zaworu zwrotnego (klapowego) załatwiło sprawę. Może i u ciebie gdzieś w termie robi mieszaninę?

Mialem jednak racje z ta temp CWU u mnie.

Podnioslem temp CWU do 50deg

Na zbiorniku 300L w tym momencie mam ok 50 deg a woda w kranie taka sobie poniewaz zapierdziela przez terme gazowa ktora obecnie wylaczylem calkiem

Wiec woda plynac do kranu chyba sie miesza z ta niedogrzana w termie.

Obnize wiec chyba CWU do 40 deg wlacze terme na minimum(tak zeby tylko dogrzala ta wode 40deg) i zobacze jaki bedzie skutek, a po sezonie trzeba bedzie chyba przerobic inst. tak zeby w zimie omijac calkiem terme gazowa.

Co o tym sadzicie?

Mysle ze wystarczy jedynie zamknac zawor na doplywie zimnej wody do termy. Odetniesz tym samym przeplyw wody przez terme. Jesli nie masz tam zaworu przerobka nie bedzie zbyt skomplikowana.

Mysle ze wystarczy jedynie zamknac zawor na doplywie zimnej wody do termy. Odetniesz tym samym przeplyw wody przez terme. Jesli nie masz tam zaworu przerobka nie bedzie zbyt skomplikowana.

Nie mam zaworu i nie moge zamknac . Do termy doplywa woda podgrzana ze zbiornika od solarow .

Tak wiec ta zime musze przemeczyc (nic nie przerobie w kotlowni bo mam zasypana weglem :) )

A po sezonie trzeba bedzie wlasnie wstawic zawor (obejscie) termy gazowej.

Do termy doplywa woda podgrzana ze zbiornika od solarow .

Skoro sie "palacz" zmiesci w kotlowni to hydraulik rowniez:) Gdzies po drodze miedzy terma a solarem powinienes miec jakis zawor odcinajacy, niekoniecznie w kotlowni. To rozwiaze problem z mieszajaca sie woda ale rowniez uniemozliwi korzystanie z solarow.