Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

kurde Grundfos Alpha 2 autoadapt mi się dziś chyba zepsuła. Co chwilę się włącza i wyłącza a cyfry pokazujące pobieraną moc skaczą pomiędzy 1-6 W non stop

miał ktoś już tak?

pięknie mi się sezon zaczyna, ciekawe jak działa serwis grundfosa,

całe szczęście że sobie zrobiłem bypass z zaworem łączący obieg CWU z CO i teraz sobie wszystko pięknie grzeje na starym LFP

Kolego nie strasz, bo mam taka sama tylko jeszcze w kartonie.

Jak dowiesz sie co i jak napisz na forum.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jest możliwość żeby się nagle zapowietrzyła? chodzi sobie od początku maja, dogrzewała CWU i wieczorami kilka grzejników i dziś nagle zaczęła świrować

a jeśli to powietrze to jak jej pomóc?

WILO ma funkcję odpowietrzania,jak jest zapowietrzona to skacze wyświetlacz 1-6WAT nie wiem jak jest w GRUNDFOS ,możliwe,że podobnie.

No niewykluczone,że go odwiedzę :)

Co do piwka ZB to trochę go w życiu zniszczyłem (10 lat pracy w CZ) i co lepsze pracowałem razem ze Słowakiem.:p

Mówiće złoty bażant, to wam fajnie, ja mam jeszcze sporo pracy, zanim kocioł dotrze do mnie.

No to miło, że pracowałeś z Słowakami. :rolleyes: Jestem Moravakiem żonatym na Słowacji, to jeszcze lepiej :bye::bye:

Panowie poniewaz jestem nowym uzytkownikiem RBR-a mam w zwiazku z tym wiele pytan i watpliwosci.

Rano, w sytuacji gdzie na programatorach mam ustawione podwyzszenie temp. pokojowej oraz CWU spaliny osiagaja prawie 200 deg. Czy to nie za duzo?

Druga sprawa to to ze podniesienie temp. pokojowej z 18,5 do 21 deg zajmuje piecowi grubo ponad poltorej godziny o CWU juz nie wpomne bo ustawiona ma o 5 rano z 35 na 40 i do tej pory czyli do 7 nic w tym kierunku nie zrobil

Mam pytanie co do poprawności wykonania instalacji. Jak na zdjęciu.

Kocioł ma obsłużyć 130m2 podłogówki (w rozdzielniach są proste zawory wł./wył.),

3 grzejniki łazienkowe -suszarki,

i zbiornik 220 l

Czytającwcześniejsze wypowiedzi można zgłupieć. :(

Tak konkretniej, to martwię się o poprawną pracę kotła i czy sobie poradzę z jego obsługą ?

mur-koc2.jpg

Edytowane przez pniowek

Panowie poniewaz jestem nowym uzytkownikiem RBR-a mam w zwiazku z tym wiele pytan i watpliwosci.

Rano, w sytuacji gdzie na programatorach mam ustawione podwyzszenie temp. pokojowej oraz CWU spaliny osiagaja prawie 200 deg. Czy to nie za duzo?

Druga sprawa to to ze podniesienie temp. pokojowej z 18,5 do 21 deg zajmuje piecowi grubo ponad poltorej godziny o CWU juz nie wpomne bo ustawiona ma o 5 rano z 35 na 40 i do tej pory czyli do 7 nic w tym kierunku nie zrobil

Masz ustawioną histerezę na 3*C czyli zadana minus histereza i zaczyna grzać.

Mam pytanie co do poprawności wykonania instalacji. Jak na zdjęciu.

Kocioł ma obsłużyć 130m2 podłogówki (w rozdzielni są proste zawory wł./wył.),

3 grzejniki łazienkowe -suszarki,

i zbiornik 220 l

Czytającwcześniejsze wypowiedzi można zgłupieć. :(

Tak konkretniej, to martwię się o poprawną pracę kotła i czy sobie poradzę z jego obsługą ?

Na to moogę odpowiedzieć jak zobaczę zdjęcie na kompie bo na fonie słabo widać.

Ja też już grzeję, wnuki lubią ciepło :)

Moja małżonka też ciepłolubna ale wczoraj nagrzałem do ponad 22 st. i dziś rano było jeszcze powyżej 21 więc poczekam aż zacznie narzekać że chłodno.

A tak przy okazji. Histerezę CO mam ustawioną na 0,7 a jak mi spadnie temp. na kotle to dosyć długo dogrzewa do zadanej. Widać to też na wykresach.

Jak myślicie. Wina słabego opału? (to ten którego foty wrzuciłem na innym wątku forum. Według Twojej opinii czesiek pomieszany jeszcze z czymś. No i po wczorajszym grzaniu od 13 do ok 22 to sporo go ubyło:) Pompa CO w pracy ciągłej. Zastanawia mnie jeszcze czy cykliczna by nie była lepszą opcją ale przy mojej ilości wody w instalacji to chyba lepsza będzie praca ciągła.