Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Panowie poniewaz jestem nowym uzytkownikiem RBR-a mam w zwiazku z tym wiele pytan i watpliwosci.

Rano, w sytuacji gdzie na programatorach mam ustawione podwyzszenie temp. pokojowej oraz CWU spaliny osiagaja prawie 200 deg. Czy to nie za duzo?

Druga sprawa to to ze podniesienie temp. pokojowej z 18,5 do 21 deg zajmuje piecowi grubo ponad poltorej godziny o CWU juz nie wpomne bo ustawiona ma o 5 rano z 35 na 40 i do tej pory czyli do 7 nic w tym kierunku nie zrobil

Moja rada jest taka.jak najmniej programatorów i innych dupereli.Po co Ci obniżać tak mocno temp w pomieszczeniach ?Od tego są termostaty lub xD.Chciałbyś aby kocioł podniósł Ci temp w domu o 2,5deg,równocześnie zagrzał wodę ...i co jeszcze ma zrobić?Kolego,to nie reaktor ;)

Trochę czystej logiki,ustawienia ustawieniami ,ale odrobina myśli nie zaszkodzi ;)

pozdrawiam

Moja rada jest taka.jak najmniej programatorów i innych dupereli.Po co Ci obniżać tak mocno temp w pomieszczeniach ?Od tego są termostaty lub xD.Chciałbyś aby kocioł podniósł Ci temp w domu o 2,5deg,równocześnie zagrzał wodę ...i co jeszcze ma zrobić?Kolego,to nie reaktor ;)

Trochę czystej logiki,ustawienia ustawieniami ,ale odrobina myśli nie zaszkodzi ;)

pozdrawiam

Nie doradzaj... jak nie wiesz jaki gość ma dom i jaką instalacje !! widzisz sam co sie dzieje na jednej pompce... musisz ustawić taką temp zeby nie przegrzewac pomieszczeń....Daj się chlopakowi pobawić nowym sterem :) teraz jest ciepło wiec nic nie wywinie, sam dojdzie do tego co jest dobre dla jego domu i instalacji.

Gość Novy!
widzisz sam co sie dzieje na jednej pompce... musisz ustawić taką temp zeby nie przegrzewac pomieszczeń....

IMHO.Układ z kotłem na paliwo stałe, z jedną pompa CO jest rozwiązaniem niemalże idealnym,nawet mając do 40m2 podłogówki.Każda niepotrzebna pompa w instalacji jest ..problemem,a nie wygodą.

Termostaty pilnują tego aby pomieszczenia się nie przegrzały,uważasz że + 1-2deg w takiej przejściowej porze jak teraz to problem?Termostat (zależy od modelu) całkowicie odetnie grzejnik gdy temp przekroczy +2deg powyżej nastawy.Przynajmniej moje Danfossy tak mają ;)

A każda dodatkowa,niepotrzebna-szczególnie w małym układzie CO-pompa ,jedynie destabilizuje pracę kotła i układu...

Edytowane przez Novy!

IMHO.Układ z kotłem na paliwo stałe, z jedną pompa CO jest rozwiązaniem niemalże idealnym,nawet mając do 40m2 podłogówki.Każda niepotrzebna pompa w instalacji jest ..problemem,a nie wygodą.

Co jest dobre dla Novego .... niekoniecznie jest dobre dla Piotrka42 :) absolutnie się nie zgadzam....poczytaj posty np, Zyzolka,,zbigmaz01 moje czy innych osob, nie mamy instalacji na jednej pompce a komfort cieplny mamy idealny ( nie ma problemu w przegrzaniu pomieszczeń w przypadku przewymiarowanego kotła - mogę mieć i 70 st na kotle a w domu będzie taka temp jaką ja chce, a nie taka jaką daje kocioł) a spalanie w normie lub niżej...

Wlasnie tak robie :) bawie sie narazie poki mam czas przed zima

Dzisiaj zdecydowalem ze odlacze wogole grzanie CWU i przejde na jej podgrzewanie terma gazowa. Dlaczego?

Juz wyjasniam. Grzanie wody i gotowanie kosztuje mnie 150 zl na 2 miesiace czyli 75 zl na miesiac. Z tego co pamietam (kiedys gotowalem na gazie z butli) butla gazu kosztuje 55 zl czyli ciepla wode mam za 20 zl na miesiac. 20 zl=worek groszku. Workiem groszku to ja za chiny nie ogrzeje CWU w miesiacu majac taki a nie inny zbiornik czyli 300L z dwoma wezownicami z czego jedna wezownica(dolna) zasilana z solarow a druga(gorna) zasilana do dzisiaj z pieca. Powod? Prosty! Zimna woda ktora znajduje sie w dolnej czesci zbiornika ochladza wode znajdujaca sie w gornej czesci czego efektem bylo ciagle wlaczanie sie pieca i podgrzewanie zchlodzonej wody mimo ze nikt cieplej wody nie uzywal w tym czasie.

Takie sa moje spostrzezenia. Byc moze sie myle bo za krotko pale w swoim nowym RBR :)

Gość Novy!
Co jest dobre dla Novego .... niekoniecznie jest dobre dla Piotrka42 :) absolutnie się nie zgadzam....poczytaj posty np, Zyzolka,,zbigmaz01 moje czy innych osob, nie mamy instalacji na jednej pompce a komfort cieplny mamy idealny ( nie ma problemu w przegrzaniu pomieszczeń w przypadku przewymiarowanego kotła -.

Raz jeszcze napisze to co pisałem jako posiadacz Ogniwa.Ocieplony dom można ogrzać zapalniczką :).Utrzymywanie komfortu cieplnego w takim domu jest o wiele prostsze.Problem zaczyna się gdy dom takiego ocieplenia nie posiada.

...mogę mieć i 70 st na kotle a w domu będzie taka temp jaką ja chce, a nie taka jaką daje kocioł) a spalanie w normie lub niżej..

A dlaczego uważasz że układ na 1 pompie będzie miał z tym problem

?

Co jest dobre dla Novego .... niekoniecznie jest dobre dla Piotrka42 :)

Dlatego napisałem IMHO,znaczy:moją skromna opinią,,,

Termostaty pilnują tego aby pomieszczenia się nie przegrzały,uważasz że + 1-2deg w takiej przejściowej porze jak teraz to problem?Termostat (zależy od modelu) całkowicie odetnie grzejnik gdy temp przekroczy +2deg powyżej nastawy.Przynajmniej moje Danfossy tak mają ;)

A każda dodatkowa,niepotrzebna-szczególnie w małym układzie CO-pompa ,jedynie destabilizuje pracę kotła i układu...

też chyba jeszcze przed zimą przerobię na jedną pompkę termostaty się zamykają temperatura skacze na piecu a tak to by szło na cwu na wyjściu ciepłej wody mam zawór mieszający tak więc nie bardzo się przejmuję wysoką temperaturą

Novy

1 no nie wiem... w przypadku bardzo dobrze docieplonego domu występuje własnie problem przegrzewania pomieszczeń

2 ano dlatego ze generujesz koszty głowic termostatycznych...a jezeli masz głowice otwarte na full to w przypadku np +15 na dworze musisz dać min temp wody żeby własnie nie przegrzewac pomieszczeń

3-tak wiem

CWU.jpg

kniazio a machnij fotke zasobnika Cwu z rozprowadzeniem i opisem rurek:) hehe wszystko można...trzeba tak ustawić wszystko zeby kocioł grzał zasobnik cwu "przy okazji" a nie specjalnie:)

Z fotkami bedzie problem bo zbiornik jest w takiej dziupli ze trudno tam bedzie wlezc(stoi w miejscu dawnego hydroforu)

Co do rurek to tak jak wyzej opisalem 2 wezownice dolna zasila solar gorna piec(do dzisiaj) wyjscie ze zbiornika trafia na zasilanie termy gazowej i to wszystko

Edytowane przez kniazio

Z fotkami bedzie problem bo zbiornik jest w takiej dziupli ze trudno tam bedzie wlezc(stoi w miejscu dawnego hydroforu)

Co do rurek to tak jak wyzej opisalem 2 wezownice dolna zasila solar gorna piec(do dzisiaj) wyjscie ze zbiornika trafia na zasilanie termy gazowej i to wszystko

Ta terma gazowa to jakis zasobnik? czy przepływowy??

Gość Novy!
Wlasnie tak robie :) bawie sie narazie poki mam czas przed zima

Dzisiaj zdecydowalem ze odlacze wogole grzanie CWU i przejde na jej podgrzewanie terma gazowa. Dlaczego?

Juz wyjasniam. Grzanie wody i gotowanie kosztuje mnie 150 zl na 2 miesiace czyli 75 zl na miesiac. Z tego co pamietam (kiedys gotowalem na gazie z butli) butla gazu kosztuje 55 zl czyli ciepla wode mam za 20 zl na miesiac. 20 zl=worek groszku. Workiem groszku to ja za chiny nie ogrzeje CWU w miesiacu majac taki a nie inny zbiornik czyli 300L z dwoma wezownicami z czego jedna wezownica(dolna) zasilana z solarow a druga(gorna) zasilana do dzisiaj z pieca. Powod? Prosty! Zimna woda ktora znajduje sie w dolnej czesci zbiornika ochladza wode znajdujaca sie w gornej czesci czego efektem bylo ciagle wlaczanie sie pieca i podgrzewanie zchlodzonej wody mimo ze nikt cieplej wody nie uzywal w tym czasie.

Takie sa moje spostrzezenia. Byc moze sie myle bo za krotko pale w swoim nowym RBR :)

Wszystko to dziwne co piszesz,znajomi mają solary+ CO na eko,używają cały sezon (za wyjątkiem 2-3miesięcy) ,żadnych instalacji termogazowych i innych bajerów ;)

Gość Novy!
Novy

1 no nie wiem... w przypadku bardzo dobrze docieplonego domu występuje własnie problem przegrzewania pomieszczeń

2 ano dlatego ze generujesz koszty głowic termostatycznych...a jezeli masz głowice otwarte na full to w przypadku np +15 na dworze musisz dać min temp wody żeby własnie nie przegrzewac pomieszczeń

3-tak wiem

Nie ma się co spierać .Mam tylko jedno pytanie.Masz jakieś doświadczenie tzn.miałeś oba układy (z jedną i więcej pompek) czy tylko teoretyzujesz?

Wspomnę że ja miałem oba,rok po roku :)

W moim przypadku temat z 2 pompami odpadł zupełnie ,a było to rozwiązanie nr 1.