Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma się co spierać .Mam tylko jedno pytanie.Masz jakieś doświadczenie tzn.miałeś oba układy (z jedną i więcej pompek) czy tylko teoretyzujesz?

Wspomnę że ja miałem oba,rok po roku :)

W moim przypadku temat z 2 pompami odpadł zupełnie ,a było to rozwiązanie nr 1.

Pewnie że miałem.. np w starym domu.. czy np w domu u rodziców..dlatego w nowowybudowanym domu postawiłem na komfort cieplny i przy okazji ograniczone spalanie eko.. zrobiłem coś w stylu dysponowania gazem ale jednak podpięte to zostało pod kocioł na eko..

Dlaczego czepilem sie CWU?

Poniewaz uwazam ze moj RBR zzarl mi za duzo groszku

Dzisiaj wieczorem minie 10 dni od dopalenia i wlasnie dzisiaj widze ze bede musial zasypac nowy opal

Przy tych temp to w/g mnie za duzo i mysle ze przyczyna bylo to dogrzewanie CWU co chwila

Az nie chce myslec co bedzie w zimie przy 15 st mrozu

Mam w kotlowni 5T groszku i widze ze to mi nie ma szans wystarczyc jesli nadal tak bedzie

5T spalalem na smieciuchu 20 letnim

1. Bo mam tylko podłogówkę z zaworami 3d termostatycznymi

2. Chyba jednak lepiej jak pracuje stale na temp > 50*C ale to się okaże jutro :)

3. Bo "se" jeszcze nie pociągłem druta z KTY na dwór ;)

1-No to co :)

2-eee tam - bez róznicy

3- no to to już lenistwo jest

na marginesie przy dużych wahnięciach temp w okresie przejściowym masz spore straty bo kocioł niepotrzebnie grzeje sam siebie

No to pięknie...... rbr grzeje 150l wody... np do 50st.. następnie ta zagrzana woda wpada do zbiornika od termy gazowej-schładza się i idzie w instalacje....mistrzostwo świata:)

Dlatego tez zdecydowalem ze tej zimy wode bede grzal gazem a po sezonie przerobie instalacje

No wezcie zerknijcie na moj kociol. Ja juz nic nie czaje.

Temperatury wszyskie osiagniete przez piec cwu wyzsze od zadanej co wyzsze od zadanej tem w pomieszczeniach wyzsza od zadanej a piec nagina jak glupi (dmuchawa 50%)

To co on teraz dogrzewa?

Sam siebie? Po co ? Podtrzymanie? Nie za czesto? :)

Edytowane przez kniazio

Novy

1 no nie wiem... w przypadku bardzo dobrze docieplonego domu występuje własnie problem przegrzewania pomieszczeń

2 ano dlatego ze generujesz koszty głowic termostatycznych...a jezeli masz głowice otwarte na full to w przypadku np +15 na dworze musisz dać min temp wody żeby własnie nie przegrzewac pomieszczeń

3-tak wiem

Piotrek, jak masz termostaty to chatki nie przegrzejesz. Ja tam wolę mieć możliwość regulacji temp. niezależnie w każdym pomieszczeniu, u mnie szkła dużo we wszystkie strony świata. Koszty głowic - owszem, Ale policz - zawory jakieś na grzejniki i tak trzeba dać. Plus koszt dodatkowej pompy, śrubunków, wykonania obejścia, zaworów zwrotnych, kulowych itp - per saldo taniej będzie tych kilka czy nawet kilkanaście głowic zakupić. Kniazio, ja bym się jeszcze z tym CWU zastanowił. Tam przecież starczy odkręcić wejście i wyjście z tej termy gazowej, króćce zaślepić, rury ( zasilającą termę z tego dużego baniaka i wychodzącą z termy na instalację ciepłej wody ) spiąć do kupy i będzie Ci z solara i RBR -a gonić jak ta lala. Gaz tylko zamknąć na dojściu do termy, żeby się nie załączała. Roboty pół godzinki, materiał groszówki wyjdzie.

Gość Novy!
Pewnie że miałem.. np w starym domu.. czy np w domu u rodziców..dlatego w nowowybudowanym domu postawiłem na komfort cieplny i przy okazji ograniczone spalanie eko.. zrobiłem coś w stylu dysponowania gazem ale jednak podpięte to zostało pod kocioł na eko..

Piotrek nie obraź się.Teoretyzujesz,pytałem czy próbowałeś obu opcji ,ale ...w tym samym obiekcie i tej samej instalacji.Okazuje się,że nie.Więc nie wiesz,może na jednej byłoby teraz lepiej.Pozdrawiam ;)

Piotrek nie obraź się.Teoretyzujesz,pytałem czy próbowałeś obu opcji ,ale ...w tym samym obiekcie i tej samej instalacji.Okazuje się,że nie.Więc nie wiesz,może na jednej byłoby teraz lepiej.Pozdrawiam ;)

Powiem tak... w domu mam ciepło temp takie jakie chce (nie przegrzewam i nie ochładzam domu temp ok 22,5-23st) ciepła woda leci z kranu spalam ok 2,5-3 T ekogroszku na sezon dom 150m2+ 40m2 ogrzewany garaz zimą do 12-14st Powiedz mi, Czego chciec wiecej? nie mam zamiaru przekonywać kogoś do moich rozwiązań bo już mi to przeszło..ktoś chce to się zapyta i mu odpowiem ,nie chce? prosze bardzo niech robi po swojemu...

Powiem tak... w domu mam ciepło temp takie jakie chce (nie przegrzewam i nie ochładzam domu temp ok 22,5-23st) ciepła woda leci z kranu spalam ok 2,5-3 T ekogroszku na sezon dom 150m2+ 40m2 ogrzewany garaz zimą do 12-14st Powiedz mi, Czego chciec wiecej? nie mam zamiaru przekonywać kogoś do moich rozwiązań bo już mi to przeszło..ktoś chce to się zapyta i mu odpowiem ,nie chce? prosze bardzo niech robi po swojemu...

Jeśli możesz kolego to zerknij na mój kociołek i powiedz co Twoim zdaniem jest nie tak z ustawieniami (jeśli jest).

W tej chwili spalam czeskie eko pomieszane z czymś. Z pewnością nie jest to pał świetnej jakości. Jak na razie dogrzewam czasem domek i grzeję CWU. W instalacji dużo wody bo to stara instalacja. Rury grube po 1,5 cala, tylko przy kotle miedź. Długo mu schodzi nagrzanie instalacji ale chodzi mi o to co mógłbym poprawić żeby nie spalać za dużo. Twoje wyniki są faktycznie imponujące co może jest efektem dobrej izolacji budynku. U mnie ściany mają po 10cm styropianu i strop też 10cm styro.

Gość Novy!

Spoko,i o to chodzi.Pozdrawiam.

Piotrek, Kniazio, ja bym się jeszcze z tym CWU zastanowił. Tam przecież starczy odkręcić wejście i wyjście z tej termy gazowej, króćce zaślepić, rury ( zasilającą termę z tego dużego baniaka i wychodzącą z termy na instalację ciepłej wody ) spiąć do kupy i będzie Ci z solara i RBR -a gonić jak ta lala. Gaz tylko zamknąć na dojściu do termy, żeby się nie załączała. Roboty pół godzinki, materiał groszówki wyjdzie.

Toz wam tlumacze ze grzanie +gotowanie gazem kosztuje mnie 75 zl miesiecznie czyli:

55 zl gotowanie

20 zl woda

20 zl kosztuje worek ekogroszku

Niech mi teraz ktory z was zagrzeje wode przez miesiac RBR-em 1 workiem groszku

Powodzenia