Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie posiadam termostatow (dom epoka Gierka)

Także możesz kręcić :)

Kocioł może mieć więcej a zaworem mieszasz ustalając temperaturę za zaworem, taka jak ma iść na grzejniki.

Kapujesz ?

Napiszę może łopatologicznie np:

Kocioł ma zadane 55 stopni, schłodzona woda wracająca z instalacji do zaworu ma powiedzmy 35, kręcąc tym zaworem dopuszczasz z kotła trochę wody gorącej do tej co wraca z instalacji i za zaworem na grzejniki idzie ci np. 40.

11-tka ma oś na 120cm od posadzki.

Resztę podniesiesz na kolanie, ma regulację w dwóch płaszczyznach.

Dodam, ze dobrze jest postawic kociol na 'cokole" ok. 10 cm, wtedy wpasuje sie z kotlem niemal idealnie. A nawet jak zabraknie mu 2-3 cm jak u mnie to bez problemu wyreguluje na kolanie, jak juz wspomnial kol. Wiesiek.

gmaj jak ten 4D miałby zalegać na półce to wstaw go już na grzejniki.

I tak najprawdopodobniej zrobie, tym bardziej, ze zawory termostatyczne na grzejnikach mam tylko tam, gdzie sa po dwa grzejniki w pomieszczeniu. Tzn. na jednym grzejniku zawor zwykly otwarty na full, na drugim zas zawor termostatyczny na ok.21C.

Mam pytanie co do poprawności wykonania instalacji. Jak na zdjęciu.

Kocioł ma obsłużyć 130m2 podłogówki (w rozdzielniach są proste zawory wł./wył.),

3 grzejniki łazienkowe -suszarki,

i zbiornik 220 l

Czytającwcześniejsze wypowiedzi można zgłupieć. :(

Tak konkretniej, to martwię się o poprawną pracę kotła i czy sobie poradzę z jego obsługą ?

Poniewaz nikt sie nie odezwal na ten post, czemu sie w sumie nie dziwie, bo zdjecie jest w wyjatkowo niskiej rozdzielczosci...tak akurat na avatar :))

Widze tu przede wszystkim, ze instalacja byla robiona bardzo "oszczednosciowo", tzn. brak jest zaworow przed i za pompami, brak jakichkolwiek srubunkow, chocby przy zaworze 4D. Dobrze, ze chociaz "holendry" sa na wyjsciu z kotla... Ale nie zycze koledze, zeby doszlo do sytuacji, ze bedzie musial cokolwiek zmieniac albo przerabiac, bo trzeba bedzie pol instalacji rozebrac. A przeciez moze sie chociazby pompa zepsuc... Laczenie rur ocynkowanych z miedzianymi przy pomocy stalowych nypli i mufek daje sporo do myslenia. Osobiscie nie jestem tez zwolennikiem pionowego umieszczania pomp, glownie filtrow siatkowych przed nimi. Ich funkcjonalnosc (filtrow) jest wtedy nieco ograniczona. Generalnie wole pompy na powrocie, pracujace z naplywem. Nie jestem pewien, czy jest zawor zwrotny za pompa c.o. (chyba ze schowal sie za rurka nad manometrem:). Na podlogowce filtr powinien byc przed pompa , a nie przed mieszaczem, poniewaz nie filtruje wody domieszanej.

Jak jest zabezpieczony kociol?? Nie widze zbiornika wyrownawczego...

To tak na pierwszy rzut oka i na ile pozwala zdjecie. Pewnie kol. Zbigmaz cos dorzuci do opinii, odezwa sie sie tez pewnie koledzy "praktycy". Ja swoje jako "teoretyk" juz powiedzialem... :))

Edytowane przez gmaj22

Gość Novy!
gmaj jak ten 4D miałby zalegać na półce to wstaw go już na grzejniki.

Gmaj,do sklepu oddaj :) Mój Honeywell po roku niebytu w skrzynce w piwnicy,zardzewiał,nie można go ruszyć nawet ;)

Twoja wola,instaluj,potestujesz w pozycji full open,a potem w kryzowanych.Zobaczysz czy Ci pasuje.Choć nie widzę sensu z termostatami.

Także możesz kręcić :)

Kocioł może mieć więcej a zaworem mieszasz ustalając temperaturę za zaworem, taka jak ma iść na grzejniki.

Kapujesz ?

Napiszę może łopatologicznie np:

Kocioł ma zadane 55 stopni, schłodzona woda wracająca z instalacji do zaworu ma powiedzmy 35, kręcąc tym zaworem dopuszczasz z kotła trochę wody gorącej do tej co wraca z instalacji i za zaworem na grzejniki idzie ci np. 40.

Dobra tylko teraz z wartosciami na zaworze 4D? Jesli wieksza wartosc to mniej cieplej wody miesza czy wiecej?

Jako, że jesteśmy "prawie" sąsiadami, to coś skrobnę.

Na podłogówkę jedna pompa i na pewno zawór 3d termostatyczny i tu pytanie czy sterowany ręcznie czy z siłownikiem i jakimś osobnym sterem do niego, bo na tą chwilę eCoal zaworów mieszających nie obsługuje ?

Ja mam sterowanie ręczne, w sezonie ze trzy razy kręcę. Przepływy raz ustawisz na rotametrach i powinno być ok.

Na CWU, hmmm... A to stojący baniak czy poziomy ? Jeśli chcesz mieć możliwość ustawiania innej temperatury niż na CO, korzystania z programatora itp. To tu druga pompa.

Na CO (grzejniki), pompa i ja dodałem ostatnio u siebie zawór 4D, dlatego, że instalator zapodał mi DUŻO za duże grzejniki. Skutkowało to tym, że: jak temperatura w pomieszczeniu spadła - termostat puszczał wodę - jak się wchodziło do pokoju, czuć było taki "podmuch gorąca" (nie wiem jak to nazwać) - termostat się zamykał i tak w kółko. Teraz mam zamiar puszczać w grzejniki maks 40 stopni.

No i tu pojawia się problem z utrzymaniem równej temperatury na kotle, bo algorytmy eCoal działają różnie, a wiadomo, że jak na kotle skacze, to za 4D również, chyba że są 4D termostatyczne ???

Dlatego ja na CO i CWU chcę jedną pompkę ;)

Na cyrkulację też pompka i tutaj albo pod stera podpięta albo jakiś prosty programator czasowy.

Swoją drogą, fajnie że w wlkp kolejny RBR zagości :)

Dzięki za odpowiedź.

Instalator właśnie podobnie proponuje 4 pompy, miałem nadzieję że uda się z mniejszą ilością.

Grzejniki też mam przewymiarowane..., źle wiem dlatego muszę to jakoś wysterować żeby uniknąć przegrzewania. Plus tego źe są większe to możliwość puszczenia niższej temperatury.

Co do ocieplenia to ani dach, ani strop nie jest ocieplony. Strop jest wylewany monolotyczny. Straty ciepła będą bardzo duże.

Dzięki za odpowiedź.

I tak najprawdopodobniej zrobie, tym bardziej, ze zawory termostatyczne na grzejnikach mam tylko tam, gdzie sa po dwa grzejniki w pomieszczeniu. Tzn. na jednym grzejniku zawor zwykly otwarty na full, na drugim zas zawor termostatyczny na ok.21C.

Gmaj, napisz co jeszcze masz do tej instalacji, po co tak po trochę dawkować informacje. Z tym 4D to tak - ja wolę, jak przy 4D pompa jest na zasilaniu. Ona wtedy ciągnie z portów, przy montażu na powrocie musi w porty pchać. Widziałem dotąd jedną kotłownię z 4D przy pompie na powrocie - działało jak trzeba, ale mnie się to nie podoba. Mam obawy, czy pompa pchając w zawór wodę z powrotu nie będzie zakłócać napływu do zaworu wody od strony kotła. Te strumienie jednak się spotykają w rurze zasilającej instalację i powrotnej do kotła. No i u Ciebie wyklucza wspólny powrót z CO i CWU przy CWU grawitacyjnym - zawór musi być min. tych 80 cm. wyżej od króćca powrotu. Jak zepniesz powroty przed pompą nie będzie spadku na powrocie CWU a nawet gdyby wyszedł spadek to powrót raczej za ciepły będzie, żeby zawór miał co mieszać dla obniżania temp. na instalację CO. Jak zepniesz powroty poniżej zaworu 4D to przy pracy pompy CO zasili Ci odwrotnie CWU. Chyba że zawór klapowy na powrocie z CWU, ale wtedy nie będzie działać grzanie CWU przy włączonej pompie CO. Zostaje tylko osobny obieg CWU na osobnym powrocie.

Gość Novy!

Instalator właśnie podobnie proponuje 4 pompy, miałem nadzieję że uda się z mniejszą ilością..

Spokojnie się da,skonsultuj z innym instalatorem.Na Twoim miejscu, upewniłbym się czy ma racje,np.niech Ci naszkicuje schemat jaki chce wykonać.Wrzuć foto i niech chłopaki z forum ocenią.Nie ma jak praktyka ;)

Grzejniki też mam przewymiarowane..., źle wiem dlatego muszę to jakoś wysterować żeby uniknąć przegrzewania.

Termostaty Danfoss Living Eco mają sterowanie adaptacyjne,wolałbym własnie takie rozwiązanie na przegrzewane pomieszczenia niż zawór 4D. Masz możliwość kontroli każdego pomieszczenia.Jest 21 wiek ;)

Plus tego źe są większe to możliwość puszczenia niższej temperatury.

.

No nie do końca masz rację.

I dwa słowa o zaworze 4D.

W mojej instalacji nie miał sensu.Woda z powrotu wracała tak chłodna że nawet zmieszana z wodą, z krótkiego obiegu kotła z 4D -jedynie destabilizowała pracę kotła.

Zakładając że połowa z Was ma przewymiarowane kotły,patent z jedną pompą jest zajebistym rozwiązaniem.Pomagam ustawić kocioł jednemu z kolegów.Jest tak że jak włącza się pompa CWU,kocioł dostaje szajby.Nawet tryb CWU+miesz (podmieszanie chłodnego powrotu) jest wybawieniem.I nie wiem czasem czy wybawieniem na stałe nie będzie ciągła praca tego trybu.Ustawiłem tak dwa lata temu kocioł OEP 16kW koledze mercedes.Tak działa do tej pory.Nawet zawijan chwalił takie rozwiązanie i podawał za wzór ten kocioł,póki się nie dowiedział że ja go ustawiałem :)

Po prostu jest tak.Ukradkiem ciągle grzana woda CWU,ciepły powrót i stabilna praca kotła=mniejsze spalanie ;)

Jak Bozia da i będę budował swój mały domek to instalacja będzie na pewno najprostsza z możliwych.Nie zabraknie jednak najnowszych rozwiązań jeśli chodzi o pompy,grzejniki,termostaty elektroniczne itd.,oczywiście solar i ogniwa fotowoltaiczne :)

Może Bozia pozwoli,kiedyś...

Edytowane przez Novy!
add

mam mały dylemat bo zastanawiam się nad przeróbką jeszcze instalacji, czy cwu puścić po grawitacji czy spiąć z pompą co nie wiem co będzie lepsze bo jak otworzą cię termostaty na grzejnikach do szybko schładza piec a tak to cwu robił by za mały bufor. Może jakieś sugestie specjalistów :)

Novy, tak nie do końca się z tobą zgadzam. Przewymiarowane grzejniki będą fajnie grzać niższą temperaturą, żeby niebezpiecznie nie zjeżdżać z temp. kotła 4D będzie w tym przypadku dobry. Jak są głowice to bez siłownika, ręcznie ustawiany. Przy wyższych temp. kotła i za dużych grzejnikach duży wpływ na regulację temp. w pomieszczeniach ma bezwładność grzejników, zanim wystygnie woda i one same to dalej się grzeje - tym dłużej i intensywniej im wyższa była temperatura na grzejniku przed wyłączeniem. I przegrzewa, czyli potem dłuższe postoje i większe wychłodzenie wody w grzejniku, więc i powrót zimniejszy jak głowice ponownie otworzą. Zresztą start grzania przy za dużych grzejnikach i temp. rzędu 50 stopni - to firanka pod sufit leci. 4D nie jest przeszkodą do stałej pracy CWU i dogrzewania powrotu z CWU a pozwala dać na grzejniki taką temperaturę, jaka jest potrzebna. 75max przed ewentualną przeróbka sprawdź po prostu, czy Ci tak będzie pasować. Załącz pompę CWU na stałe i zobaczysz, czy jest różnica w pracy pieca i czy Ci to odpowiada.

Novy, tak nie do końca się z tobą zgadzam. Przewymiarowane grzejniki będą fajnie grzać niższą temperaturą, żeby niebezpiecznie nie zjeżdżać z temp. kotła 4D będzie w tym przypadku dobry. Jak są głowice to bez siłownika, ręcznie ustawiany. Przy wyższych temp. kotła i za dużych grzejnikach duży wpływ na regulację temp. w pomieszczeniach ma bezwładność grzejników, zanim wystygnie woda i one same to dalej się grzeje - tym dłużej i intensywniej im wyższa była temperatura na grzejniku przed wyłączeniem. I przegrzewa, czyli potem dłuższe postoje i większe wychłodzenie wody w grzejniku, więc i powrót zimniejszy jak głowice ponownie otworzą. Zresztą start grzania przy za dużych grzejnikach i temp. rzędu 50 stopni - to firanka pod sufit leci. 4D nie jest przeszkodą do stałej pracy CWU i dogrzewania powrotu z CWU a pozwala dać na grzejniki taką temperaturę, jaka jest potrzebna.

I tu potwierdzam. U mnie właśnie mam za duże grzejniki i jak np. wstaję rano i chcę troszkę cieplej w sypialni, podkręcam na głowicy i po chwili wali takie gorąco z grzejnika ale tylko kilka minut, bo później głowica przymyka. A jak puszczę sobie maksymalnie 40 stopni na grzejniki to działa to łagodnie. Nie ma takiego uderzenia ciepła i grzejnik grzeje dłużej.

Novy, tak nie do końca się z tobą zgadzam. Przewymiarowane grzejniki będą fajnie grzać niższą temperaturą, żeby niebezpiecznie nie zjeżdżać z temp. kotła 4D będzie w tym przypadku dobry. Jak są głowice to bez siłownika, ręcznie ustawiany. Przy wyższych temp. kotła i za dużych grzejnikach duży wpływ na regulację temp. w pomieszczeniach ma bezwładność grzejników, zanim wystygnie woda i one same to dalej się grzeje - tym dłużej i intensywniej im wyższa była temperatura na grzejniku przed wyłączeniem. I przegrzewa, czyli potem dłuższe postoje i większe wychłodzenie wody w grzejniku, więc i powrót zimniejszy jak głowice ponownie otworzą. Zresztą start grzania przy za dużych grzejnikach i temp. rzędu 50 stopni - to firanka pod sufit leci. 4D nie jest przeszkodą do stałej pracy CWU i dogrzewania powrotu z CWU a pozwala dać na grzejniki taką temperaturę, jaka jest potrzebna. 75max przed ewentualną przeróbka sprawdź po prostu, czy Ci tak będzie pasować. Załącz pompę CWU na stałe i zobaczysz, czy jest różnica w pracy pieca i czy Ci to odpowiada.

od 12 tak pracuje zobaczymy jak to będzie wyglądać

Gość Novy!
od 12 tak pracuje zobaczymy jak to będzie wyglądać

Jak dla mnie dużo lepiej,powoli praca układu się stabilizuje,widać to już na wykresach.jak ze spalaniem?Czas do zasypu rośnie! :) Sprawia to stabilna praca układu i kotła.Amen.

I zobacz na CWU :)

Moim kotłem od wczoraj wieczór steruje kolega VERB,jemu udało się "po omacku" (widzi tylko wykresy i fotki z palnika) wyciągnąć jeszcze 3h do przodu :)

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!

Spoko.Wolałbym termostaty elektroniczne niż kręcenie 4D i termostatami.Od kręcenia 4D mozna dostać depresji.Znam tylko jednego gościa-minertu-który robi to max 2 razy w roku.Reszta kręci i kręci.Termostaty jak się już przekonałem,najlepiej aby były ustawione raz na ...zawsze ;)

Jak dla mnie dużo lepiej,powoli praca układu się stabilizuje,widać to już na wykresach.jak ze spalaniem?Czas do zasypu rośnie! :) Sprawia to stabilna praca układu i kotła.Amen.

I zobacz na CWU :)

Moim kotłem od wczoraj wieczór steruje kolega VERB,jemu udało się "po omacku" (widzi tylko wykresy i fotki z palnika) wyciągnąć jeszcze 3h do przodu :)

nie wiem dla czego mi wyłączył CWU

już chyba wiem nie może być ustawiona większa temperatura niż aktualnie jest na piecu podbił do 53 i załączył znowu

Edytowane przez 75max