Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli tak kociolek w porownaniu do 17 kW jeszcze mniejszy ,jeszcze zgrabniejszy i dedykowany do 140m i znow pojawi sie kolejne pytanie ktory kupic dla 140 m, 11 czy 17 hehe,ale widze ze palnik maja ten sam,prosze nawet jest juz wybor sterownika poza ecoalem bruli w opcji.Firma Instalco zadziwia mnie w kazdym wzgledzie. Panie Danielu stworzyl Pan chyba jeszcze wieksze cudo dla domkow jednorodzinnych.

Czyli tak kociolek w porownaniu do 17 kW jeszcze mniejszy ,jeszcze zgrabniejszy i dedykowany do 140m i znow pojawi sie kolejne pytanie ktory kupic dla 140 m, 11 czy 17 hehe,ale widze ze palnik maja ten sam,prosze nawet jest juz wybor sterownika poza ecoalem bruli w opcji.Firma Instalco zadziwia mnie w kazdym wzgledzie. Panie Danielu stworzyl Pan chyba jeszcze wieksze cudo dla domkow jednorodzinnych.

Kotły RBR wszystkie można zamówić z eCoalem lub z Brulim

eCoal jest w standardzie.

Wtam, mam pytanie, które co prawda padało wielokrotnie, ale prosiłbym o ustosunkowanie się Pana Daniela. W najbliższym czasie będę zamawiał kocioł. Producent wybrany - Instalco - teraz jeszcze moc kotła. Budynek nowy, powierzchnia mieszkalna ok. 135 mkw, użytkowa ok. 200 mkw. Ściany suporek 24, docieplenie 15 cm styro, dach 25 cm wełna. Podłogówka ok. 70 mkw, reszta na kaloryferach. C.W.U. tylko z kotła. Instalator, który montuje kotły RBR od kilku lat poleca 23 kw, ja myślałem o 17 kw. Według instalatora przy bardzo niskich temperaturach 17 nie da sobie rady. Przy okazji, jeszcze jedno pytanie - czy problrm, który poruszali użytkownicy eCoala, dotyczący jego pracy przy niższych zakresach mocy, znalazł już rozwiązanie?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Witam!

W Pańskim przypadku proponuję jednak zrezygnować z kotła 23 kw z produkcją ciepłej wody i kupić 17 i do tego osobny podgrzewacz do cieplej wody będzie o wiele korzystniej , a kocioł będzie lepiej dobrany do instalacji i na pewno nie będzie za mały nawet przy dużych mrozach.

Edytowane przez fi***o

Witam!

W Pańskim przypadku proponuję jednak zrezygnować z kotła 23 kw z produkcją ciepłej wody i kupić 17 i do tego osobny podgrzewacz do cieplej wody będzie o wiele korzystniej , a kocioł będzie lepiej dobrany do instalacji i na pewno nie będzie za mały nawet przy dużych mrozach.

Z ust wyjęte.

Witam wszystkich mam pytanie do wszystkich użytkowników rbr ekouniversal 17 czy i dlaczego warto kupić akurat ten kocioł w czym on jest lepszy np.od ogniwo eko plus, skamp premium czy klimoszem? przeczytałem już chyba wszystkie fora,ale im więcej czytam tym bardziej nic nie wiem.Skłaniam się do rbr ekouniversal ale w mojej okolicy niema nikogo kto by użytkował ten piec dlatego proszę użytkowników o szczere wypowiedzi czy jeszcze raz by kupili ten piec a i czy warto dopłacić do palnika burner s z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Zacytuję producenta (firma instalco):

Jeśli chodzi o przewagę na tle konkurencji : Bardzo łatwe wprost banalnie proste czyszczenie kotła, powiększona szuflada na popiół , żadnych odkręcanych wyczystek, całe czyszczenie odbywa się przez przednie drzwiczki, dwa zasilenia i dwa powroty, system napowietrzania kosza na opał zapobiegający przedostawaniu się dymu , górny obrotowy wylot spalin, kosz wykonany z blachy 2mm zaopatrzony w gazowy siłownik, regulowane zawiasy wszystkich drzwiczek.

Dodam blacha wewnątrz kotła grubości 6 mm.

http://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif

Witam

Czy jest na forum ktoś kto posiada RBR 17 kw (moc chyba mniej ważna) w okolicach Starogardu Gdańskiego? Ewentualnie na terenie województwa pomorskiego. Chętnie bym go obajrzał, bo muszę wybrać coś w najbliższym czasie. Widziałem na wcześniejszych stronach tego wątku zainteresowanie tym kotłem kogoś z niedalekiego Pelplina - jednak on również jest przed zakupem. Będę wdzięczny za jakiś kontakt z osobą posiadajacą w/w sprzęt.

Zacytuję producenta (firma instalco):

Jeśli chodzi o przewagę na tle konkurencji : Bardzo łatwe wprost banalnie proste czyszczenie kotła, powiększona szuflada na popiół , żadnych odkręcanych wyczystek, całe czyszczenie odbywa się przez przednie drzwiczki, dwa zasilenia i dwa powroty, system napowietrzania kosza na opał zapobiegający przedostawaniu się dymu , górny obrotowy wylot spalin, kosz wykonany z blachy 2mm zaopatrzony w gazowy siłownik, regulowane zawiasy wszystkich drzwiczek.

Dodam blacha wewnątrz kotła grubości 6 mm.

http://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif

Potwierdzam http://emotikona.pl/emotikony/pic/0yahoo.gif

Panie Danielu, dziękuję za odpowiedź. człowiek lepiej się czuje jak jego wybór potwierdza fachowiec, a co dopiero producent:) nie zapominam równiez o karoka i zbigmaz, którzy chcieli podzielić się swoją wiedzą - wielkie dzięki. jak kocioł już będzie zainstalowany, mam nadzieje, że również będę mógł liczyć na waszą pomoc.

Wszystko prawie idealnie po za tym że komin u mnie robiony pod ogniwo eco plus jest na wysokości 115cm i niestety RBR nie wejdzie bez przeróbki pieca (komina nie chcę ruszać bo jest systemowy).

Z takiej wysokości nie ma problemu, zrobi się :)

Jak jest porządna firma instalacyjna jak ekipy p. Daniela to mają specjalne wiertnice i żaden komin im nie straszny.

Ostatnio fachowcy zrobili wejście w takim kominie na wysokości 105cm a jakoś RBRa się podłączy.

Trzeba wtedy poczekać ze dwa do trzech dni.

Panie Danielu, dziękuję za odpowiedź. człowiek lepiej się czuje jak jego wybór potwierdza fachowiec, a co dopiero producent:) nie zapominam równiez o karoka i zbigmaz, którzy chcieli podzielić się swoją wiedzą - wielkie dzięki. jak kocioł już będzie zainstalowany, mam nadzieje, że również będę mógł liczyć na waszą pomoc.

Ja też tutaj dostałem pomoc, nikt cię nie zostawi a powiem nawet że będziesz się odganiał od pomocy :wave:

Wszystko prawie idealnie po za tym że komin u mnie robiony pod ogniwo eco plus jest na wysokości 115cm i niestety RBR nie wejdzie bez przeróbki pieca (komina nie chcę ruszać bo jest systemowy).

Już o to pytałem , ale nie dostałem odpowiedzi. 115 cm jest to wymiar do osi , górnej czy dolnej krawędzi?

Z takiej wysokości nie ma problemu, zrobi się :)

Jak jest porządna firma instalacyjna jak ekipy p. Daniela to mają specjalne wiertnice i żaden komin im nie straszny.

Ostatnio fachowcy zrobili wejście w takim kominie na wysokości 105cm a jakoś RBRa się podłączy.

Trzeba wtedy poczekać ze dwa do trzech dni.

Komina nie chcę ruszać, bo mam schiedela i ostatnio czytałem że komuś na forum pękła rura przy wycie z pieca i nie uznali mu gwarancji na komin po nad dachem miał wykończenie z klinkierówki (nie mieli się do czego przyczepić). Także wolałbym aby piec był przerobiony przez producenta lub można by kształtkami tak wymanewrować aby podłączyć się bez przeróbek, albo pozostaje kupić innej firmy piec.

Mam komin schiedel Rondo 20, także średnica komina to 200mm i wejście z pieca podejrzewam że ma tyle samo, na stronie producenta nie znalazłem dokładnych wymiarów.

Kolego producent zadał pytanie czy to 115cm jest do osi komina od podsadzki czy do dolnej krawędzi wlotu czy też górnej.

Już takie kotły były robione na zamówienie również pod wymiary OE+

Podaj wysokość od podsadzki do osi komina oraz z której strony chcesz podajnik mieć.Tylko tyle.

Koledzy (niektórzy)

W swojej euforii handlowej trochę czasem przesadzacie.

Napiszcie proszę - w czym OGNIWO EKO PLUS jest gorsze od RBRa na tyle, żeby warto było trudzić się przeróbką komina (i ponosić ryzyko uszkodzenia lub zniszczenia, które zawsze w takich przypadkach występuje).

Żeby było jasne - według mnie RBR to wspaniały kocioł, z pewnością wart kupienia. Ale OGNIWO PLUS też.