Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak z ciekawości:

1. jaka jest 'bezpieczna' temp. powrotu ( a raczej jaka różnica między temp. kotła a temp. powrotu )?

2. mam w instalacji grzejniki + podłogówkę z rozdzielaczem mieszającym.

Podłoga jeszcze nie włączona i nie wiem jaki będzie wpływ na temp powrotu, stąd pytanie jak ewentualnie 'łagodzić' zimny powrót z podłogi ?

.......?

nie ma konkretnej wartości granicznej dla bezpiecznej temperatury powrotu.

pisane było o tym w wielu wątkach

zbyt dużo zmiennych ma wpływ na skraplanie nie tylko sama temperatura

u jednego może nie być krzywdy gdy będzie 30stC a u innego przy 50 będzie lipa

nikt Ci cyfry nie poda nawet w przybliżeniu, no chyba że z dokładnością do 100stC;)

Kol Novy! widzę ze Ty wszystko wiesz.... dla twojej wiadomości ! pomogłem już kilku? może kilkudziesięciu? osobom (również z tego forum ) i wcale sie tym nie chwalę-(uważam to za normalną rzecz) ktoś poprosi o pomoc, WSPÓLNIE coś wymyslimy i jeżeli wszytko jest OK mamy z tego satysfakcje.Z całym szacunkiem i żalem inforumuję Cię , że niestety nie że nie mogłem sprawdzić twoich rozwiązań bo poradziłem sobie dzięki rozbudowanemu sterownikowi,nie wymieniłem kotła CO i nie przerabiałem instalacji po to żeby sprawdzić Twoje ustawienia. Po prostu zaprzęgłem sterownik do pracy i SAM doszedłem do tego co doszedłem,TY niestety musiałeś wymienić kocioł bo miałes przewymiarowany (ja mam przewymiarowany 200-300% i spokojnie daje sobie z tym radę, musiałeś przerobic instalację- ja nie musiałem,pomogłeś koledzebartus8 i chwała Ci za to, (ale czy to jest powód do chwalenia się tym na forum? )tobie tez pomagali więc spałacasz po prostu dług :) Nie masz pojęcia ile jest rodzajów instalacji,(kilka pompek,bufor,ogrzewanie podłogowe etc..naprawde jest tego masa) a twoje porady ograniczają się do porad lekarza w stylu Dobrego wojaka Szwejka :D -dla wszystkich (niezależnie od dolegliwości lewatywa! wg Ciebie wszyscy mają założyć jedną pompkę i tak jechac- to powiedz mi po co kupiłeś tak zaawansowany sterownik? mogłeś kupić tylko sterownik który pilnuje temp wody (tak jak były pierwsze sterowniki do kotłów na ekogroszek) kupiłbyś najtańszy ster i gra...nie sztuką jest kazać komuś przerabiać poł instalacji a sztuką jest tak ustawić rozbudowane opcje sterownika żeby w domu było ciepło i była ciepła CWU. i to wszystko zrobić tak żeby koszty opału nie były wysokie. Tyle razy powtarzam.... CO JEST DOBRE DLA UŻYTKOWNIKA XYZ - NIEKONIECZNIE JEST DOBRE DLA PIOTREK42 !!! więc po prostu nie mierz wszystkich Swoją miarą !!

z tego co kojarzę to najczęściej w okolicy króćca powrotnego

obecnie konstrukcje są tak zmodyfikowane aby dół strefy z płaszczem wodnym był powyżej linii palnika tak by minimalizować zagrożenie zimnego powrotu i aby woda wracająca trafiała od razu w strefę wysokich temperatur.

lepiej Ci to wyłuszczy Jarecki np lub karoka

mam zbyt małą wiedzę w tej materii po prostu

samo podnoszenie temperatur może nie pomóc

wilgotny opał, niewłaściwe parametry spalania, zawartość siarki, wilgoć w kotłowni i brak należytej wentylacji, długie okresy podtrzymania- to tylko niektóre zmienne mające wpływ na efekt końcowy

Można, np do pompy obiegowej (cyrkulacja)

Koledze chyba chodzi o te czujniki w bialych gustownych opakowaniach :) To nie ma osobnego czujnika do sterowania pompa cyrkulacyjna? Takiego, jaki jest do sterowania pompa cwu? Czyli mozna po prostu zrobic jak kol. Zbigmaz pisal w pozniejszym poscie... wyjac czujnik z obudowy, przylutowac do przewodu i w koszulce termokurczliwej przykleic gdzies pod izolacja do rurki cwu? Pewnie najlepiej gdzies w domu przy najdalszym podejsciu cw , najlepiej do tego, z ktorym spieta jest cyrkulacja. Juz zaluje ze mam tylko trzyparowy przewod miedzy kotlownia a domem...dwie pary zajmie net, tylko jedna para zostaje albo na czujnik pokojowy, albo na czujnik cyrkulacji.... Klops, nie darmo mowia, ze zycie jest sztuka dokonywania wyborow. Tylko ktory jest ten sluszny? :))

Koledze chyba chodzi o te czujniki w bialych gustownych opakowaniach :) To nie ma osobnego czujnika do sterowania pompa cyrkulacyjna? Takiego, jaki jest do sterowania pompa cwu? Czyli mozna po prostu zrobic jak kol. Zbigmaz pisal w pozniejszym poscie... wyjac czujnik z obudowy, przylutowac do przewodu i w koszulce termokurczliwej przykleic gdzies pod izolacja do rurki cwu? Pewnie najlepiej gdzies w domu przy najdalszym podejsciu cw , najlepiej do tego, z ktorym spieta jest cyrkulacja. Juz zaluje ze mam tylko trzyparowy przewod miedzy kotlownia a domem...dwie pary zajmie net, tylko jedna para zostaje albo na czujnik pokojowy, albo na czujnik cyrkulacji.... Klops, nie darmo mowia, ze zycie jest sztuka dokonywania wyborow. Tylko ktory jest ten sluszny? :))

Załóż net bezprzewodowy ;)

3xSFTP :) Ekranowany , foliowany i 12 par do wykorzystania , jednym net resztą co to tam chcesz :) A jak masz w rurce bez dużej ilości kolanek to możesz podwiązać do obecnego i wciągnąć te 3:)

Sek w tym, ze nie pamietam, w czym on idzie, bo to bylo 14 lat temu :)) A ryzykowac nie chce, bo probujac przeciagac nowe przewody przy pomocy starego moge zostac bez zadnego:mad: Dlatego albo wifi i punkt dostepu w kotlowni, albo "wybor"... ale mam chyba nieco luzu w peszlach, w ktorych ida cw i cyrk. . Jak bede w domu, sprobuje jakiegos "pilota" nimi przepchac...oby sie udalo :) Jest w zasadzie bez zalaman i w jednym kawalku, 7 m nie powinno byc przeszkoda. Dzieki za rade kol. adkwapniewski ...podsunales mi niezle rozwiazanie. Jak sie uda to sobie na tych 12 parach cale "centrum dowodzenia" domem w kotlowni zrobie :))

z tego co kojarzę to najczęściej w okolicy króćca powrotnego

obecnie konstrukcje są tak zmodyfikowane aby dół strefy z płaszczem wodnym był powyżej linii palnika tak by minimalizować zagrożenie zimnego powrotu i aby woda wracająca trafiała od razu w strefę wysokich temperatur.

Właśnie dlatego w RBRach te powroty są tak wysoko :) i producent nie wymaga jakiejś minimalnej temp. na powrocie, wysokich temperatur zasilania, stosowania zaworów N-drożnych czy pomp mieszających.

Czy ma rację zobaczymy po latach, ja też :)

Ja sam na siebie bata bym nie kręcił, także chyba wie co robi.

Na jakich temp. spalin idzie mój kocioł widać i jest w nim sucho :)

Poniewaz temat Orvaldiego troche ucichl postanowilem go odswiezyc.

Kontaktowalem sie ze sprzedawca i producentem.

Obydwaj obiecali rozpatrzyc temat ale do tej pory nic konkretnego nie wymyslili. Po prostu jak narazie olali sprawe.

Co prawda z problemem poradzilem sobie sam stosujac filtry, lecz nie podoba mi sie podejscie jednej i drugiej strony.

Moim zdaniem to zenujace aby w sprzecie kosztujacym nie malo stosowac chinski badziew w postaci wentylatora np.

Bo tak naprawde to wlasnie on w 99 % powoduje te bledy czujnika.

Dziwne ze producent do tej pory na to nie wpadl tylko odpisuje bzdury klientowi ze "szukamy caly czas przyczyny"

A czy mogę w RBR 11kW palić samym miałem? Nie będzie problemów?

Palę miałem i nie mam żadnych problemów poza większą ilością popiołu i sadzy.Oczywiście trzeba go wysuszyć bo inaczej podajnik cierpi ale to chyba jasne :)

Mam priv sprawę

Widzę,że jesteś ze ślaska i znasz się na alarmach :)?

Daleko masz do mnie?

Przy okazji wymienimy doświadczenia ;)

Palę miałem i nie mam żadnych problemów poza większą ilością popiołu i sadzy.Oczywiście trzeba go wysuszyć bo inaczej podajnik cierpi ale to chyba jasne :)

Mam priv sprawę

Widzę,że jesteś ze ślaska i znasz się na alarmach :)?

Daleko masz do mnie?

Przy okazji wymienimy doświadczenia ;)

To fajnie, że nie ma problemów z miałem.

Jak coś pisz na priv.