Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
W tych palnikach miał spala się dobrze.Mam klienta co pali miałem 2 sezony (teraz 3) i nie narzeka.Po prostu zdaje sobie sprawę z tego,że ma więcej gorszego popiołu.

Hej,odbierz maila proszę.Dzięki.

Edytowane przez Novy!
add

Gość Novy!
Kol Novy! widzę ze Ty wszystko wiesz.... dla twojej wiadomości ! pomogłem już kilku? może kilkudziesięciu? osobom (również z tego forum ) i wcale sie tym nie chwalę-(uważam to za normalną rzecz) ktoś poprosi o pomoc, WSPÓLNIE coś wymyslimy i jeżeli wszytko jest OK mamy z tego satysfakcje.Z całym szacunkiem i żalem inforumuję Cię , że niestety nie że nie mogłem sprawdzić twoich rozwiązań bo poradziłem sobie dzięki rozbudowanemu sterownikowi,nie wymieniłem kotła CO i nie przerabiałem instalacji po to żeby sprawdzić Twoje ustawienia. Po prostu zaprzęgłem sterownik do pracy i SAM doszedłem do tego co doszedłem,TY niestety musiałeś wymienić kocioł bo miałes przewymiarowany (ja mam przewymiarowany 200-300% i spokojnie daje sobie z tym radę, musiałeś przerobic instalację- ja nie musiałem,pomogłeś koledzebartus8 i chwała Ci za to, (ale czy to jest powód do chwalenia się tym na forum? )tobie tez pomagali więc spałacasz po prostu dług :) Nie masz pojęcia ile jest rodzajów instalacji,(kilka pompek,bufor,ogrzewanie podłogowe etc..naprawde jest tego masa) a twoje porady ograniczają się do porad lekarza w stylu Dobrego wojaka Szwejka :D -dla wszystkich (niezależnie od dolegliwości lewatywa! wg Ciebie wszyscy mają założyć jedną pompkę i tak jechac- to powiedz mi po co kupiłeś tak zaawansowany sterownik? mogłeś kupić tylko sterownik który pilnuje temp wody (tak jak były pierwsze sterowniki do kotłów na ekogroszek) kupiłbyś najtańszy ster i gra...nie sztuką jest kazać komuś przerabiać poł instalacji a sztuką jest tak ustawić rozbudowane opcje sterownika żeby w domu było ciepło i była ciepła CWU. i to wszystko zrobić tak żeby koszty opału nie były wysokie. Tyle razy powtarzam.... CO JEST DOBRE DLA UŻYTKOWNIKA XYZ - NIEKONIECZNIE JEST DOBRE DLA PIOTREK42 !!! więc po prostu nie mierz wszystkich Swoją miarą !!

Piotrek źle mnie zrozumiałeś,trudno.

Nie jestem zwolennikiem jednej pompy dla Wszystkich układów CO,tylko przeciwnikiem zaworów 4D w 99% przypadków,ale to moje zdanie.

Bez urazy,proszę.

Pozdrawiam,Marek.

Zawory 3D i 4D są bardzo dobre, jedynie trzeba umieć je ustawić i z ich zalet skorzystać.

Takie jest moje zdanie. :)

Wlasnie jak ustawic?

Ja mam ustawiony na 7 bo tak ustawil instalator

Moglbys zerknac na moj kociolek ?

Na co trzeba patrzec przy ustawieniou tego zaworu?

Kiedy bardziej zawor miesza zasilanie z powrotem przy nastawach wyzszych czy nizszych?

Czy jesli mam ustawiony na 7 to znaczy ze bardziej miesza jak by byl ustaiony na 3 np?

Edytowane przez kniazio

Wlasnie jak ustawic?

Ja mam ustawiony na 7 bo tak ustawil instalator

Moglbys zerknac na moj kociolek ?

Na co trzeba patrzec przy ustawieniou tego zaworu?

Kiedy bardziej zawor miesza zasilanie z powrotem przy nastawach wyzszych czy nizszych?

Czy jesli mam ustawiony na 7 to znaczy ze bardziej miesza jak by byl ustaiony na 3 np?

daj na 3 i zobacz co sie dzieje:) nie boj się nic nie popsujesz:)

Czujnik najlepiej zamaskować umieszczając go w podwójnej obudowie włącznika, tzn wywiercic w pomieszczeniu gdzie ma byc czujnik dwa otwory pod puszke w jednej umiescić włącznik światła a w taobok włożyć czyjnik i załozyć zaślepkę.

Czy czujnik umieszczony w takim miejscu bedzie miarodajny? Wszak brak swobodnego przeplywu powietrza i male badz co badz ale jednak pole elektromagnetyczne od przewodow elektrycznych...do tego cieplo emitowane przez przewody. Znikome ale dla czujnika istotne... Czy jestem zbyt przewrazliwiony?

Piotrek źle mnie zrozumiałeś,trudno.

Nie jestem zwolennikiem jednej pompy dla Wszystkich układów CO,tylko przeciwnikiem zaworów 4D w 99% przypadków,ale to moje zdanie.

Bez urazy,proszę.

Pozdrawiam,Marek.

Kol. Novy, może nie byłbyś takim przeciwnikiem zaworów 4 dr. gdyby faktycznie ich przekrój i połączenie (obieg kotłowy) było tak dobrane przez instalatora, że nie była by potrzebna włączana opcja cwu+miesz. bo po prostu zawór spełnił by tą funkcje. Jak jest robione każdy widzi, zawory są montowane zbyt daleko od kotłów, na zaniżonych średnicach rur, często taki 4 dr. działa zupełnie jak 3 dr.

Panowie i Panie, co trzeba ustawić, bo mam wrażenie że moj kociołem pracuje non-stop i strasznie mi przegrzewa obecnie mieszkanie. kiedy nie zaglądam to dmucha i nic nie trzyma na podtrzymaniu :(

W ustawieniach zaawansowanych przestaw Tryb pracy pompy CO dla regulatora wewnętrznego - na wyłączona wtedy po osiągnięciu temperatury wewnętrznej pompa CO się wyłączy, a jak spadnie o histerezę to załączy.

No wlasnie ze nie moge za bardzo zauwazyc roznice

Powiedzcie o co chodzi w koncu z tym zaworem :)

Do obserwacji działania zaworu musisz mieć termometr za zaworem - wtedy widać jego działanie. Istotny jest też sposób montażu - przy prawidłowym montażu kręcenie w prawo powoduje zwiększanie temperatury podawanej na układ i odwrotnie.

W ustawieniach zaawansowanych przestaw Tryb pracy pompy CO dla regulatora wewnętrznego - na wyłączona wtedy po osiągnięciu temperatury wewnętrznej pompa CO się wyłączy, a jak spadnie o histerezę to załączy.

Dzięki bardzo. Reakcja użytkowników tego forum i nie tylko jest natychmiastowa.

Edytowane przez zby-net
Dopisek