Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

W ustawieniach zaawansowanych przestaw Tryb pracy pompy CO dla regulatora wewnętrznego - na wyłączona wtedy po osiągnięciu temperatury wewnętrznej pompa CO się wyłączy, a jak spadnie o histerezę to załączy.

Dzięki bardzo. Reakcja użytkowników tego forum i nie tylko jest natychmiastowa.

Edytowane przez zby-net
Dopisek

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Mam pytanko,jak jest lepiej,ustawić dmuchawe na wiekszą moc i niech szybciej nabije temp. czy niech sobie pomalutku dmucha i stopniowo dobija

Kolego to troszkę bardziej skomplikowane,tak jak proces spalania węgla.Ale co by nie teoretyzować,nadmuch nie może być za mały,ani za duży.Trzeba obserwować płomień,a nie jest to łatwe (po 2 latach,ciągle pytam "fachmanów" czy jest ok ;) )

Spalanie grupowe i histogram pomoże Ci ustalić nadmuch dla wybranej mocy.

Powodzenia.

Gość Novy!
Kol. Novy, może nie byłbyś takim przeciwnikiem zaworów 4 dr. gdyby faktycznie ich przekrój i połączenie (obieg kotłowy) było tak dobrane przez instalatora, że nie była by potrzebna włączana opcja cwu+miesz. bo po prostu zawór spełnił by tą funkcje. Jak jest robione każdy widzi, zawory są montowane zbyt daleko od kotłów, na zaniżonych średnicach rur, często taki 4 dr. działa zupełnie jak 3 dr.

Nie jestem ich przeciwnikiem,dla mnie w instalacji z kotłem CO na paliwo stałe są po prostu ...zbędne ;)

Instalatorzy mówią,że kwestie zimnego powrotu w domach z samą podłogówką ,o niebo lepiej rozwiązuje sprzęgło hydrauliczne,ale ja się tam nie znam .

Edytowane przez Novy!

Czytaliscie dzisiejsza prase? Do 2020 chca wprowadzic calkowity zakaz opalania weglem! Widac komus w tym durnym rzadzie bardzo przeszkadzaja resztki polskiego przemyslu, jesli to wejdzie to od 2020 zamiast weglem ze slaska bedziemy palic gazem z syberii i zamiast w kotle Biecz, Ogniwo, Skam, RBR..... bedziemy zmuszeni kupic viessman, junkers, buderus. Ciekawe czym mam palic na wsi gdzie nie mam dostepu do gazu?

Co się martwisz nie tak to szybko będzie, jeszcze zanim to wejdzie to Rząd i koncepcja zmieni się dwa razy, teraz też niektórych rzeczy niewolno palić a są tacy co palą, połowę narodu nie zamkną :no: , a pozatym w RBR pellet też dobrze idzie i jeszcze do tego jak dadzą jakieś dopłaty to może będzie jeszcze lepiej chociaż wszyscy mówią, że lepiej to już było

Edytowane przez keteimj
poprawka

Wreszcie zabieram sie do montazu kotla. Mam nieco malo miejsca, zeby zmiescic wszystko tak jak bym chcial, dlatego musze zrezygnowac z niektorych "postanowien" przedmontazowych :) Min. z umieszczenia pompy co na powrocie. Cwu robie grawitacyjno-pompowe, daje zawor 4D na nitce co do grzejnikow. Na razie skladam wszystko do kupy "na sucho". Wieczorem zrobie fotki i poddam pod dyskusje. Jutro mam zamiar lutowac..potem juz nie bedzie odwrotu ;))

Czytaliscie dzisiejsza prase? Do 2020 chca wprowadzic calkowity zakaz opalania weglem! Widac komus w tym durnym rzadzie bardzo przeszkadzaja resztki polskiego przemyslu, jesli to wejdzie to od 2020 zamiast weglem ze slaska bedziemy palic gazem z syberii i zamiast w kotle Biecz, Ogniwo, Skam, RBR..... bedziemy zmuszeni kupic viessman, junkers, buderus. Ciekawe czym mam palic na wsi gdzie nie mam dostepu do gazu?

Nic nie wejdzie bo jak im górnicy napalą oponami pod cyrkiem i podrzucą kilka śrub w okolicę limuzyn to rządzącym od razu rury zmiękną ;)

Wreszcie zabieram sie do montazu kotla. Mam nieco malo miejsca, zeby zmiescic wszystko tak jak bym chcial, dlatego musze zrezygnowac z niektorych "postanowien" przedmontazowych :) Min. z umieszczenia pompy co na powrocie. Cwu robie grawitacyjno-pompowe, daje zawor 4D na nitce co do grzejnikow. Na razie skladam wszystko do kupy "na sucho". Wieczorem zrobie fotki i poddam pod dyskusje. Jutro mam zamiar lutowac..potem juz nie bedzie odwrotu ;))

Jak umiesz lutować, to rozlutowywać tym bardziej ;) ;) ;)

Panowie zaktualizowalem soft do wersji 3.1.6 oraz strone www rowniez do wersji 3.1.6 i teraz nie moge wejsc na panel przez lokalne IP

Przez esterownik normalnie wchodzi

Przez adres lokalny mam komunikat Połączenie zostało zresetowane

Czy moge majac wersje softu 3.1.6 wgrac wersje www 3.1.4?

Juz jest OK pobralem soft jeszcze raz i wgralem na nowo www i teraz smiga.

Edytowane przez kniazio

Jakoś za Kraków górnicy nie umieraja a tam już zakaz wprowadzili, jeśli nie uda im się w skali kraju to będą to robili wolnymi krokami na poziomie województw lub nawet większych miast na początek. Jak im lobby przypomni kto daje na kampanię to nie odpuszczą. Żałuje tylko jednego, że nie mam podlogówki po całym domu a namawiał mnie projektant.

Górnicy jeszcze nie odczuli tego zakazu, lecz gdy odczują to akcje Dudy będą tylko prologiem wydarzeń.

Jak umiesz lutować, to rozlutowywać tym bardziej ;) ;) ;)

Nie bedzie dzis fotek. Stanalem w polowie, bo zabraklo mi ksztaltek i mocnych uchwytow do rur. Jak zwykle zabraklo lukow nyplowych fi28 oraz musze zrobic dwa obejscia 28, wiec kilka lukow 45 st. tez sie przyda. Ale pompy mam uzbrojone, czesc rurek rozprowadzona. Staram sie unikac umieszczenia pomp i innej delikatnej armatury w poblizu kroccow wylotowych i czopucha. Obawiam sie, ze wieksza temperatura (od spalin) moze wplynac zle na plastikowe elementy. Czy ktos zaobserwowal cos takiego?