Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie bedzie dzis fotek. Stanalem w polowie, bo zabraklo mi ksztaltek i mocnych uchwytow do rur. Jak zwykle zabraklo lukow nyplowych fi28 oraz musze zrobic dwa obejscia 28, wiec kilka lukow 45 st. tez sie przyda. Ale pompy mam uzbrojone, czesc rurek rozprowadzona. Staram sie unikac umieszczenia pomp i innej delikatnej armatury w poblizu kroccow wylotowych i czopucha. Obawiam sie, ze wieksza temperatura (od spalin) moze wplynac zle na plastikowe elementy. Czy ktos zaobserwowal cos takiego?

Zostaw trochę miejsca przy czopuchu chociażby na czyszczenie. Raz na jakiś czas tam też trzeba zaglądnąć ;)

Spojrzysz kolego na mój kociołek?

Jakoś mało ekonomicznie mi to wychodzi. Co prawda to ta mieszanka co ją pokazałem na forum ale mimo wszystko.

Fakt faktem to chyba jest związane z opałem. Nie masz dużej ilości wody a jednak dość długo ci kocioł pracuje aby to dogrzać. Biorąc do porównania taką ilość wody jaką ja mam a pojemność twojej instalacji na tak mały (w porównaniu z moim) domek to jest dość długo. W opale szukał bym przyczyny. Jeszcze że tak zapytam, czy aż taką delikatną rodzinkę masz że musisz dać histerezę na pokojowym 0,2*C? nie wystarczy 0,5? To jest tylko jeden stopień różnicy a nie 0,4? Nie pamiętam twojej instalacji ale po wykresach widać że masz (chyba) 4D tu też możesz minimalnie popuścić aby troszkę szybciej dogrzewało.

Ilość wody w instalacji pewnie nie jest tak duża jak u Ciebie ale mało jej nie jest. Z obliczeń wyszło razem z pojemnością kotła ok 230 l

4-drożny jest i teraz jest ustawiony tak żeby bardziej dogrzewać powrót a woda w grzejnikach cały czas letnia. W razie spadku temp. w pomieszczeniu podniesie temp na kotle i pójdzie cieplejsza na grzejniki. Na wcześniejszych ustawieniach długo mu schodziło żeby zagrzał tyle litrów wody. Na razie próbuję tych ustawień i zobaczymy co się bardziej opłaci

Gość Novy!
Zgadza się. Ceramik. Przeczyściłem go kilka dni temu bo z tego opału jest trochę syfu,

Nie bardzo rozumiem.przegrzewasz pomieszczenia i masz grupowe 8/12kW. Histogram dla mocy 12kW jest nie poprawny,chyba że płomień mówi inaczej.Ja dałbym dla 12kW powietrze +1% i czekasz.Ceramika musi się rozgrzać.I nie zerkaj tak co 5min,najlepiej reset sterownika-niech rysuje histogramy od nowa.Nie sugeruj się że u innych 12kW jest na 42%,to nie reguła.Jak opał kiepski to na 8kW trzeba dmuchać z 44%.Płomień obserwuj,histogram jedynie naprowadza,to nie wyrocznia ;)

CO nie za wysokie?Wiadomo że grupowe przegrzewa o 1deg,u Ciebie więcej.Ustaw 8/8 kW,zwiększ nadmuch i zaczekaj.da radę.Tylko nie czekaj 5min tylko dobę ;)

Już ci przegrzewa o 5-6deg...:)

Gdybym miał tak "opatuloną chatkę" -to ogrzałbym się płomieniem z zapalniczki,żoną,i grupowym 8kW do końca zimy..a może dłużej.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Novy!
add

Gość Novy!
Z tego co usłyszałem tu na forum to w czecha nie wieje się zbyt mocno. Tego się trzymam bo taki opał właśnie mam w zasobniku ale to już resztka. Pewnie się jutro skończy albo pojutrze i wsypię coś lepszego.

Bzdura,paliłem czechem 2 lata.Aby z tego szajsu coś wysupłać,trzeba wiać,i to ostro.

Wiać,odstawka,itd...:)

Nie bardzo rozumiem.przegrzewasz pomieszczenia i masz grupowe 8/12kW. Histogram dla mocy 12kW jest nie poprawny,chyba że płomień mówi inaczej.Ja dałbym dla 12kW powietrze +1% i czekasz.Ceramika musi się rozgrzać.I nie zerkaj tak co 5min,najlepiej reset sterownika-niech rysuje histogramy od nowa.Nie sugeruj się że u innych 12kW jest na 42%,to nie reguła.Jak opał kiepski to na 8kW trzeba dmuchać z 44%.Płomień obserwuj,histogram jedynie naprowadza,to nie wyrocznia ;)

CO nie za wysokie?Wiadomo że grupowe przegrzewa o 1deg,u Ciebie więcej.Ustaw 8/8 kW,zwiększ nadmuch i zaczekaj.da radę.Tylko nie czekaj 5min tylko dobę ;)

Już ci przegrzewa o 5-6deg...:)

Gdybym miał tak "opatuloną chatkę" -to ogrzałbym się płomieniem z zapalniczki,żoną,i grupowym 8kW do końca zimy..a może dłużej.

Pozdrawiam.

A kto powiedział że zerkam co 5 minut? Zerkam często ale na laptopie

mam wsypane Komorany dmuchawa na 36% przy grupowym 8kw i czarno wokół palnika-jednak brudzi mocno.

Jak grzane było tylko CWU nie było tego tak bardzo widać, teraz więcej pracuje i raczej nie widzę tego węgla przy mojej nieocieplonej budzie przy minus 20.

Jak temp. spadnie to do zadanej trochę musi popśtykać.

mam wsypane Komorany dmuchawa na 36% przy grupowym 8kw i czarno wokół palnika-jednak brudzi mocno.

Jak grzane było tylko CWU nie było tego tak bardzo widać, teraz więcej pracuje i raczej nie widzę tego węgla przy mojej nieocieplonej budzie przy minus 20.

Jak temp. spadnie to do zadanej trochę musi popśtykać.

To podobnie jak u mnie. Syfi dużo więcej i zdecydowanie dłużej dochodzi do zadanej. Paliłem wcześniej kamiennym kupionym w markecie i był dużo lepszy.