Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
chyba mam jakiś wymieszany opał bo mi jakieś głupoty pokazuje na histagramie do piecyka nie zaglądam a raz pokazuje za mało powietrza raz za dużo. ;)

Ustaw 1% wyżej,zresetuj sterownik.I zaczekaj dłużej.Tomek,lepiej trzymać nadmuch 1% za dużo,niż za mało-ale to moje zdanie.

Wykresy wydają się być ok.Temp CO ładnie rośnie wraz ze wzrostem spalin.

Ustaw 1% wyżej,zresetuj sterownik.I zaczekaj dłużej.Tomek,lepiej trzymać nadmuch 1% za dużo,niż za mało-ale to moje zdanie.

Wykresy wydają się być ok.Temp CO ładnie rośnie wraz ze wzrostem spalin.

jaeśli dobrze czytam histogram do dla mocy max jest w miarę dobrze ale to przecież to ta samo moc dmuchawy

Gość Novy!
jaeśli dobrze czytam histogram do dla mocy max jest w miarę dobrze ale to przecież to ta samo moc dmuchawy

Tomek teraz masz prawie poprawny histogram.Pisałem Ci już że ,jak jedziesz na jednej mocy to histogramy trzeba odczytać tak, jakbyś nałożył jeden na drugi...

Bodajże w lutym robiłem próby z czechem z Ledvic, pamiętam że było tak jakoś -15 albo w okolicach tego. Spaliłem kosz + resztka z ostatniego worka, łącznie 175 kg. Zależność była taka - im mocniej dmuchasz, tym słabiej grzeje. Zszedłem z dmuchawą tak nisko, jak jeszcze nigdy dla żadnego z polskich węgli i zaczął grzać a ogień tuż po podaniu z trudem mieścił się w piecu. Tyle że szło go sporo, bo w dwustanie nawet dla tak niskiego wiatru proporcje podawanie - przerwa miał wyższą nią dla polskiego eko przy sporo wyższym nadmuchu. W pewnym stopniu problem syfienia ogranicza podniesienie temperatury kotła, ale to tak w okolice 60 stopni. Dla mnie to nie problem, bo po prostu przykręciłem sobie niżej na 4D, który moim zdaniem jest ogromnie przydatny w każdej instalacji, w której nie zastosowano wymiennika ciepła czy pompy mieszającej. Niestety często jest tak, jak wcześniej napisał kol. Odegree - w wielu instalacjach funkcjonalność 4D została skutecznie wykastrowana przez wadliwy montaż i niewłaściwie dobrane przekroje.

Gość Novy!
Zszedłem z dmuchawą tak nisko, jak jeszcze nigdy dla żadnego z polskich węgli i zaczął grzać a ogień tuż po podaniu z trudem mieścił się w piecu. Tyle że szło go sporo, bo w dwustanie nawet dla tak niskiego wiatru proporcje podawanie - przerwa miał wyższą nią dla polskiego eko przy sporo wyższym nadmuchu.

Spaliłem Ledvic 7-8 ton.Nawet w Ogniwie nie było sporo syfu,ot brunatny pył.Ja nie piszę o zbyt dużym nadmuchu,tylko o odpowiednim nadmuchu.Jak koleś wędził na 36% nadmuch to 46deg nie mógł osiągnąć i odpalił moc 12kW.po podniesieniu nadmuchu do 39%-jechał już tylko na 8kW :) A jeszcze przebijał o 2-3deg :)Warunki na zewnątrz,takie same.Więc jak to jest?

Ano tak, ze Ty cały czas piszesz o nadmuchu rzekłbym średnim. 36%, 39% - to są dość kosmetyczne różnice. Ja piszę o niskim. O zejściu poza granicę, przy której wydawałoby się że już się palić i grzać nie da. Mój stary TECH sterował dmuchawą w zakresie 1 do 10 Polski węgiel paliłem z dmuchem 4, czasem 5 ( czyli też średnim ). Czecha paliłem z dmuchem 2, bo na 1 wiatrak już brzęczał. Gdyby nie to, czech paliłby się z dmuchem 1. A tak to przymknąłem mu jeszcze lekko przesłonę. Kopiec na granicy przesypywania. W piecu miałem morze ognia o wyglądzie ogniska palonego w bezwietrzny dzień i grzał bardzo ładnie.

Gość Novy!
..... Kopiec na granicy przesypywania. W piecu miałem morze ognia o wyglądzie ogniska palonego w bezwietrzny dzień i grzał bardzo ładnie.

Na palniku Ogniwa,który jest jak wiadro,lub innym sporych rozmiarów-czecha można palić jak piszesz.Na małej ekoenergii,nie ma szans.

Pozdrawiam.