Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co myślicie o tym żeby puścić instalacje w grawitacji nie mam jeszcze odkręconej podłogówki a reszta chodzi w grawitacji jestem ciekaw jak piec się zachowa chyba wyjmę wtyczkę z pompki na noc

Witam

Możesz pompę co ustawić jako wyłączoną przy odpowiednio wysokiej zadanej temperaturze wewnętrznej w pomieszczeniach.

U mnie, obecnie tak działa instalacja tzn. na grawitacji. Włączone (odkręcone głowice termostatyczne) tylko na niektórych grzejnikach.

Na razie dobrze to się sprawuje, zobaczymy jak będzie przy niższych temp.

Wydaje mi się, żeby grawitacja działała temp. co powinna być pow. 55 C.

Pozdrawiam

Witam

Możesz pompę co ustawić jako wyłączoną przy odpowiednio wysokiej zadanej temperaturze wewnętrznej w pomieszczeniach.

U mnie, obecnie tak działa instalacja tzn. na grawitacji. Włączone (odkręcone głowice termostatyczne) tylko na niektórych grzejnikach.

Na razie dobrze to się sprawuje, zobaczymy jak będzie przy niższych temp.

Wydaje mi się, żeby grawitacja działała temp. co powinna być pow. 55 C.

Pozdrawiam

od wczoraj działa na grawitacji na razie wydaje mi się że jest ok w domu ciepło termostaty działają temperaturę mam ustawioną na pogodowy minimalna 47 i działa

Jaki IP w LAN przydzieliłeś sterowi ? (Ustawienia -> Internet -> Adres IP)

Jak go ustalisz , wyłącz sterownik i ping`nij ten adres ze swojego kompa - będzie wiadomo czy jakieś urządzenie nie ma takiego samego , najlepiej

przydzielić IP powyżej 200 np 192.168.1.250 , takie IP jest z poza zakresu serwera dhcp większości domowych "rojterków". Prawdopodobnie sterownik ma wpisany adres IP z zakresu przydzielonego w serwerze dhcp i stąd kłopot

Dokładnie tak jak mówisz. Adres IP przydzielony był 110 i zmieniłem na 111 no i oczywiście zadziałało:)

Myślałem że to trzeba przydzielić adres właśnie z przedziału zapisanego w routerze.

Ale do tej pory działało na tamtym adresie.

Wiem że można jakoś przydzielić stały adres dla sterownika w routerze ale jak wpisuję tam adres MAC stera to mi wypisuje BAD Adress

Zapraszam do dyskusji na forum ES w temacie o wadach i zaletach układu CO z 1 pompą Alpha 2,w wątku pod tytułem :

Proste jest piękne - historia jednej pompy http://esterownik.pl/forum/posty,1218/proste-jest-piękne-historia-jednej-pompy?m=34906#34906

Ciekaw jestem waszego zdania Panowie :)

Ma to jakiś sens, ale .... Każdy ocenia i wybiera sam. Mnie pasuje układ na 2 pompach i tak zostanie. Gdy założę dodatkowo podłogówkę to pewnie dorzucę następną pompę lub pozostanie pompa CO do grzejników i podłogi.

Każdy robi jak mu pasuje najlepiej. Nic na siłę ....:rolleyes:

Czy połącznie ze sterownikiem poza siecią lokalna musi odbwać się koniecznie poprzez sewery esterownika? U mnie jeszcze wszystko powyłanczanie więc nie sprawdzę ale czy nie da się wejsć na sterownik przez router? Czy połączenie przebiega po jakimś konkretnym porcie? Mozna by wtedy przekierować port w routerze zarejestrować domene w dyndns wpisać do routera i uniezależnić się od esterownika.

Port 27854, powinno się udać możesz to adaś sprawdzić? Potrzebny będzie router z możliwością dopisywania dyndns.

A możesz wyjaśnić: po co komplikować sobie życie, szukając innego serwera. Co na tym zyskasz?

Komplikowanie sobie życia to czytanie tekstu bez zrozumienia.

Czytam ze zrozumieniem i zadałem proste pytanie, na które nie jesteś w stanie odpowiedzieć. Czytasz ze zrozumieniem i pojmujesz pytanie?

Łączysz się bezpośrednio po lan i ewentualnie dodatkowo przez serwer eSterownik, który udostępnia dane do połączenia dokładnie do serwera eSterownik.

To kup sobie router z openwrt i skonfigurujesz sobie tak, że Ci wysle info o bieżacym ip bez serwera ddns, jeśli znalezienie ddnd jest wielkim problemem. Generalnie chodzi kolego o zostawienie sobie furtki awaryjnej trwa to może łącznie 30 minut a może uchronić od zapierdzielania na budowę lub odrywania teścia od obiadu żeby poleciał sprawdzić. Napisałem to żeby uswiadomić kolegom, że jest taka możliwość a Ty wykorzystujesz to żeby wejść w niepotrzebną polemikę która bynajmniej nikomu nie pomaga. Z tego co czytam co jakiś czas jakieś problemy na esterowniku występują, nie częste ale jednak.

P.S. Ja nic nie szukam od lat uzywam no-ip bo jest bezpłatne i niezwodne przez około 8 lat była tylko jedna awaria.

Widzisz, mam router z openwrt, a właściwie z najnowszym Attitude Adjustment i jeśli będzie mi to potrzebne to bez problemu skonfiguruję.

Teraz mam inne zajęcia.